Ερντογάν: Συμφωνία με γείτονες στη βάση win – winΔεν αποκλείει η Τουρκία να στείλει στρατό στη Λιβύη

 

Στη βάση του «όλοι κερδίζουν» μπορεί να γίνει συμφωνία με τις άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «με τη λογική του ‘όλα δικά μου’ δεν γίνεται». Σε ερώτηση εάν θα γίνει συμφωνία και με άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, όπως με τη Λιβύη, και εάν η Τουρκία θα στείλει στρατό στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε: «Μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου στη βάση του όλοι κερδίζουν (win-win). Αλλά ‘όλα να είναι δικά μου’… όχι με αυτή τη λογική δεν γίνεται», ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στις συναντήσεις πρέπει να λέγονται όλα ξεκάθαρα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. «Τώρα την τελευταία περίοδο γνωρίζετε έχουμε μεγάλη κρίση. Πού; Στην Μεσόγειο. Προηγουμένως στο Αιγαίο. Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε περίπου 1.5 ώρα. Και σε αυτή τη συνάντηση, τίποτα κρυφό, τους είπα καθαρά και ξάστερα ό,τι έπρεπε να πω». Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως «εάν υπάρξει αίτημα, πόσο μάλλον που έχουμε υπογράψει τέτοια στρατιωτική συμφωνία ασφάλειας, μπορούμε να στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Άλλωστε δεν τίθεται θέμα να υπάρχει κανένα πρόβλημα μπροστά μας».

Γεωτρήσεις μέχρι τη γραμμή που ενώνεται η Τουρκία με Λιβύη

Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις μέχρι έξω από τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, μέχρι το μπλοκ στη γραμμή που ενώνεται η Τουρκία με τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Υποστήριξε ακόμη ότι Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από εκείνη την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «τώρα με το μνημόνιο που η υπέγραψε η χώρα μας τα πιο δυτικά θαλάσσια όρια της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο έχουν επεκταθεί μέχρι τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών». Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «με αυτή τη γραμμή που σχεδιάστηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, επειδή σχεδιάστηκε όχι με βάση τα νησιά αλλά με βάση το ηπειρωτικό έδαφος, έχουν δεθεί τα χέρια της Ελλάδας. Και αυτό είναι που έκανε και την Ελλάδα να τρελαθεί». Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα αγοράσει και τρίτο γεωτρύπανο.

Καταδίκη της συμφωνίας από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, σε περίπτωση που οποιαδήποτε ξένη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής, Άλι Άμπντελ Άααλ, καταδικάζοντας τα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φάγιεζ αλ Φάρατζ.

Ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής είπε ότι «σε όσους μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν από αέρος, εδάφους ή θαλάσσης τα σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα τους επιτραπεί να το πράξουν».