Ερντογάν, το παιδί της διεθνούς κοινότητας


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Της
Νίκης Κουλέρμου

 

«Έκανε κι η μύγα κώλο και έχεσε τον κόσμο όλο…» Η διεθνής και η ευρωπαϊκή κοινότητα επέτρεψαν στον Ταγίπ Ερντογάν να συμπεριφέρεται ως δικτάτορας στο εσωτερικό και ως χωροφύλακας στην περιοχή. Επέτρεψαν στον Ταγίπ να συμπεριφέρεται ως αφέντης προς δούλους σε όσους μπορεί να είναι ανεξάρτητα και πλήρη μέλη της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας και να τους απειλεί κιόλας. Έτοιμος να στρίψει την μπότα του πάνω από μικρούς λαούς όπως ο κυπριακός, αδιαφορώντας και περιφρονώντας δίκαια και δικαιώματα. Αντίθετα, μπορεί να κάνει τα εγκλήματά του στο όνομά τους! Μα γιατί, θα μου πείτε.

Επειδή ο Ερντογάν από τον οποίο περιμένουμε να επιδείξει πολιτική βούληση και να κάνει την έκπληξη στην πενταμερή διάσκεψη για να ξανανοίξει ο δρόμος για λύση ΔΔΟ, προσπαθεί αλαζονικά, λίγες μέρες πριν την Πενταμερή, να κάνει επίδειξη της ισχύος της περιγραφείσας μύγας. Από τότε που έβγαλε στο σεργιάνι τα ερευνητικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν σεργιάνιζε στη νότια θάλασσα της Κύπρου και κυνηγούσε το ερευνητικό πλοίο της ΕΝΙ στο οικόπεδο 3, από τότε που υπέγραψε το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραγνωρίζοντας το δίκαιο της θάλασσας, από τότε που πήγε να κάνει το πικ- νικ στα Βαρώσια και πιο πριν: Όταν θεωρούσε τους Τ/κύπριους…τρόφιμους που του χρωστούν γιατί τους χρησιμοποίησε για να καλοκάτσει για διακοπές εδώ και 47 χρόνια στην Κύπρο, όταν κυνηγούσε τους γκιουλεντιστές από τα βάθη της Τουρκίας μέχρι την κατεχόμενη Κύπρο, από τότε που έβαλε στις φυλακές τον Ντεμιρτάς και τον Οτσαλάν, ακαδημαϊκούς και ανθρώπους των Γραμμάτων, από τότε που φλερτάρει τη Γερμανία, τη Ρωσία και κάνει τη ζωή μαρτύριο στις ΗΠΑ αγοράζοντας εξοπλισμούς εκατομμυρίων, από τότε που το παίζει σε διπλό ταμπλό με το ΝΑΤΟ, εξοπλίζοντας με ντρόουν και άλλο εξοπλισμό την Ουκρανία μες την αυλή της Ρωσίας, από τότε λοιπόν ο Ταγίπ θεωρεί ότι είναι ο Τραμπ της περιοχής!

Μπορεί να απειλεί και να εκβιάζει  τους πάντες. Ούτε ο Μισιέλ και η φον ντερ Λάιεν που έγιναν δεκτοί στο παλάτι του πριν μερικές μέρες δεν κατάφεραν μια τρίχα της κεφαλής του να… εξευρωπαΐσουν. Δεν κατάφεραν να τον πείσουν ότι ναι, η ΕΕ έχει και λόγο και ρόλο να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, γιατί η Κύπρος είναι πλήρες χώρα-μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας και τα σύνορά της που παραβιάζει είναι και δικά της σύνορα. Ε, αφού τα έκανε όλα τούτα και κανείς δεν μπόρεσε να του τραβήξει λιγάκι το αυτί, γιατί τώρα ο κ. Ερντογάν να μην απειλεί ότι θα επέμβει αν χρειαστεί ξανά στην Κύπρο όπως έκανε το 1974 ο Ετζεβίτ στο όνομα των Τ/κυπρίων; Ό,τι είναι σήμερα ο Ερντογάν, έγινε με την ανοχή της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας.

Είναι το παιδί της… Όπως δημιούργησε τον δικτάτορα Σάνταμ Χουσεΐν -και αργότερα εισέβαλε στο Ιράκ για να σώσει το λαό της χώρας από τον αφέντη της και τα πυρηνικά που ουδέποτε εντοπίστηκαν- έτσι δημιούργησε και τον Ερντογάν. Του πρόσφερε χώρο για να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υποφέρουν σήμερα και ο τουρκικός λαός και ο κυπριακός.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.