Φαίνεται πως για κάποια άλλα είδη του πλανήτη ο κορονοϊός είναι επωφελής. Ο λόγος για δύο γιγαντιαία πάντα στο θεματικό πάρκο Ocean Park του Χονγκ Κονγκ, όπου για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ’άκαρπης’ συγκατοίκησης κατάφεραν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή.

Το πάρκο παραμένει κλειστό από τις 26 Ιανουαρίου λόγω της πανδημίας και αυτό φαίνεται να έδωσε στα δύο 14χρονα ζωάκια την ευκαιρία να ‘’αναθερμάνουν’’ τις σχέσεις τους. Δεν είναι παράξενο άλλωστε που όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε ‘’λειψυδρία’’ στον συγκεκριμένο τομέα αφού η σεξουαλική συνεύρεση υπό τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο, ακόμα…και για τα ευγενή αυτά ζώα.

Την επιστημονική του άποψη επί του θέματος έδωσε ο δόκτωρ Λι Μπινμπίν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Duke Kunshan ο οποίος δήλωσε ότι ‘’η δραστική μείωση της ανθρώπινης παρουσίας, σαφώς και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ζευγάρωμα των δύο ζώων’’

Η…συνεύρεση αυτή αποτελεί είδηση αφού είναι εξαιρετικά δύσκολη στο συγκεκριμένο είδος τόσο λόγω της επιλεκτικότητας συντρόφου ανάμεσα στα πάντα όσο και στην αυξημένη δυσκολία επιτυχίας του ζευγαρώματος ευρισκόμενα σε αιχμαλωσία.

Οι Κινέζοι ειδικοί του εν λόγω πάρκου είχαν προσπαθήσει με τεχνητά μέσα να πετύχουν την εγκυμοσύνη του θηλυκού πάντα, της Ying-Ying, με τα αποτελέσματα να είναι αποθαρρυντικά.

 

Σήμερα, θεωρείται ότι υπάρχουν μόνο 1,800 άγρια  γιγαντιαία πάντα ελεύθερα ενώ περίπου 700 σε αιχμαλωσία και δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών αναπαραγωγής η πιθανή εγκυμοσύνη που θα προκύψει θα αποτελέσει ένα χαρμόσυνη και παράλληλα σημαντικό για την επιβίωση του είδους γεγονός