Ερωτήματα και επιφυλάξεις για την πρόταση Αβέρωφ

Του Κύπρου Ελληνα*

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηµοσιογραφική του διάσκεψη παρουσίασε την πρότασή του για φορολογική µεταρρύθµιση µε στόχο τη στήριξη της οικογένειας. Εισηγείται ουσιαστικά τη φορολόγηση στη βάση του οικογενειακού εισοδήµατος και του αριθµού των µελών της οικογένειας και όχι στη βάση του ατοµικού εισοδήµατος. Επίσης, προτείνει επιδοµατική πολιτική που θα συµπληρώνει το εισόδηµα του νοικοκυριού, ούτως ώστε να µην είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με την πρότασή του ισχυρίζεται ότι:

1) Στηρίζει τα χαµηλά και µεσαία εισοδηµατικά στρώµατα

2) Θα µειωθούν σοβαρά οι ανισότητες

3) Θα περιορίσει τον κίνδυνο φτώχειας

4) Με αυτά δεν χρειάζεται η ΑΤΑ

Η πρόταση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει τεκµηριωθεί και αποσαφηνισθεί αριθµητικά, άρα δεν µπορεί να κριθεί κατά πόσο θα έχει τα οφέλη τα οποία ισχυρίζεται ότι θα έχει. Τα αριθµητικά δεδοµένα που έχει δώσει και αφορούν το οικογενειακό αφορολόγητο ποσό δεν τεκµηριώνουν τον ισχυρισµό ότι θα στηρίξει τα χαµηλά και µεσαία εισοδηµατικά στρώµατα.

Παρόλο που η πρόταση είναι ατεκµηρίωτη και δεν µπορεί να κριθεί οικονοµικά, έχει ένα θετικό. Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ∆ΗΣΥ αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και τον κίνδυνο πτώχευσης χιλιάδων συµπατριωτών µας, πράγµα που τόσα χρόνια ήθελαν να αποκρύπτουν, παρουσιάζοντας µία εικόνα ευµάρειας και ότι όλα βαίνουν καλώς.

Παρόλα ταύτα, θα ήθελα να θέσω κάποιες επιφυλάξεις και ερωτήµατα όσον αφορά την πρόταση.

1) Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ως ο ηγέτης του κυβερνώντος κόµµατος για δέκα χρόνια, σήµερα αναγνώρισε αυτή την ανάγκη; Γιατί τόσα χρόνια δεν την έχει αναγνωρίσει και αν την έχει αναγνωρίσει, γιατί δεν έχει πράξει οτιδήποτε στα πλαίσια της κατεύθυνσης επίλυσης του σοβαρότατου προβλήµατος; Μπορεί να ισχυρισθεί ότι τώρα το πρόβληµα επιδεινώθηκε λόγω της υγειονοµικής κρίσης και του Ουκρανικού. Αλλά και πάλι θα έπρεπε εδώ και τρία χρόνια να προωθήσει τις προτάσεις του στην κυβέρνηση και να τις τεκµηριώσει αριθµητικά.

2) Η πρόταση αυτή κάνει το σύστηµα φορολογίας αρκετά πολύπλοκο και χρονοβόρο στην εφαρµογή του. Υπάρχει ερωτηµατικό για τον τρόπο που θα γίνεται η τεκµηρίωση των δεδοµένων όσον αφορά το γάµο, τα τέκνα κ.τ.λ. Αποτέλεσµα να ζηµιώνει τόσο το κράτος όσο και ο φορολογούµενος.

3) Οι αριθµοί νοικοκυριών και πολιτών που αναφέρει ότι θα ωφεληθούν είναι αυθαίρετοι και δεν τεκµηριώνονται πουθενά.

4) Η πλειοψηφία των εργαζοµένων στην Κύπρο δεν έχει οικογενειακό εισόδηµα πάνω από 39.500 ευρώ που αναφέρονται. Άρα θα ωφεληθούν όσοι έχουν ψηλά εισοδήµατα, οι οποίοι δεν θα τα µεταφέρουν σε αγορές, αλλά το πιθανότερο είναι να αυξήσουν τις αποταµιεύσεις τους.

5) Αν δεν εφαρµοσθεί η ΑΤΑ, τότε οι χαµηλά αµειβόµενοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από την εφαρµογή της πρότασης και θα χάσουν και την ΑΤΑ.

6) Τέλος, το ότι θα επιβαρυνθούν τα δηµόσια οικονοµικά δεν σηκώνει καµία συζήτηση και η υπόθεση ότι θα υπάρξει όφελος από τα αυξηµένα έξοδα είναι ένα άλλο πυροτέχνηµα των σηµερινών κυβερνώντων.

Αφού λοιπόν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ∆ΗΣΥ αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των χαµηλών και µεσαίων εισοδηµατικών στρωµάτων, ας µελετήσουν τις κατά καιρούς αλλά και πρόσφατες εισηγήσεις του ΑΚΕΛ, το εκλογικό πρόγραµµα του κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη. Απλές στην εφαρµογή λύσεις, οι οποίες είναι και κοστολογηµένες αλλά και τεκµηριωµένες ότι πετυχαίνουν το στόχο τους.

* Οικονοµολόγος, χρηµατοοικονοµικός σύµβουλος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.