Ερωτηματικά για εισφορές που κατέληξαν στον ΚΟΑΓ από περιπτώσεις πολιτογραφήσεων

Ερωτηματικά εγείρονται ως προς το ύψος των εισφορών που κατέληξαν στα ταμεία του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης από περιπτώσεις πολιτογραφήσεων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Με σημείωμα του ο ΚΟΑΓ ενημέρωσε την Επιτροπή Εσωτερικών, ότι τα τελευταία 4 χρόνια (2019 – 2022), τα έσοδα του οργανισμού από το ΚΕΠ ανήλθαν στα 11.2 εκ. ευρώ, ποσό που προήλθε από μόλις 128 αιτήσεις.

Ο Οργανισμός ενημέρωσε ότι το ποσό αυτό αξιοποιείται για στεγαστικές λύσεις στους μέτρια και χαμηλά αμειβόμενους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού διερωτήθηκε αν από το σύνολο των πολιτογραφηθέντων κροίσων ο Οργανισμός πήρε το 2019 εισφορά από μόλις 12 άτομα και κατά πόσον από το σύνολο των πολιτογραφήσεων την τελευταία τετραετία, εισπράχθηκαν εισφορές μόνο από 128 άτομα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετικό κανονισμό του 2020, στα πλαίσια της αίτησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, θα έπρεπε να καταβάλλεται από κάθε επενδυτή δωρεά τουλάχιστον ύψους 100 χιλιάδων ευρώ στον Οργανισμό με στόχο την προώθηση στεγαστικών σχεδίων για προσιτή κατοικία και υλοποίηση άλλων στεγαστικών σχεδίων στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της έγκρισης της αίτησης από το Υπουργικό και πριν την έκδοση του πιστοποιητικού πολιτογράφησης.

Με βάση προηγούμενο κανονισμό του 2019 η οφειλόμενη εισφορά ήταν τουλάχιστον 75 χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.