Ερωτηματικά προκαλεί η στροφή 180 μοιρών που επήλθε στη θέση του Κλάδου Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ), ο οποίος μερικά 24ωρα πριν ενημέρωνε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με πολυσέλιδη επιστολή για την αδυναμία να αναλάβει τη διεκπεραίωση των εξετάσεων των 4μήνων λόγω υποστελέχωσης. Χθες, ως διά μαγείας, μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο Υπουργός Παιδείας, ήρθησαν οι όποιες επιφυλάξεις των επιθεωρητών.

Σε ανακοίνωσή του σε σχέση με την πολυσέλιδη επιστολή του ΚΕΜΕ για την οργάνωση των Κεντρικών Εξετάσεων, το Υπουργείο αναφέρει ότι ο Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης συναντήθηκε χθες με το Διοικ. Συμβούλιο του κλάδου για το θέμα της οργάνωσης των κεντρικών εξετάσεων τετραμήνων. «Μετά από την επίλυση οργανωτικών θεμάτων που τέθηκαν, οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν αρθεί», προσθέτει.

Μέσω της επιστολής, ο ΚΕΜΕ ενημέρωνε ότι με τον υφιστάμενο αριθμό επιθεωρητών είναι ανθρωπίνως αδύνατο αυτοί να διεκπεραιώσουν την ετοιμασία κεντρικών εξεταστικών δοκιμίων (συνολικά 346 και για τις τρεις τάξεις Λυκείου), με το τέλος κάθε 4μήνου. «Από τη στιγμή που το ΥΠΠ δεν έχει αυξήσει τον απαιτούμενο αριθμό των Επιθεωρητών και των Συμβούλων, η επιβολή πρόσθετων καθηκόντων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί αλλά ούτε και να επιφέρει τα θεμιτά αποτελέσματα», ανέφερε.

Σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε από τον κ. Πανίκο Λεωνίδου, η οποία και οδηγείται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή, ο ΚΕΜΕ σημείωνε στην επιστολή ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία σε σχέση με την ετοιμασία των κεντρικών εξετάσεων από την Υπηρεσία Εξετάσεων, όμως, τόνιζε ότι «η Υπηρεσία Εξετάσεων μπορεί να καλέσει εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν σε Επιτροπές Ετοιμασίας Εξεταστικών Δοκιμίων και να συμβουλευτεί τους Επιθεωρητές για τον καταρτισμό Επιτροπών. Ωστόσο οι Επιθεωρητές σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εποπτεύουν, συντονίζουν και έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο των εξεταστικών δοκιμίων και της ετοιμασίας των Οδηγών Διόρθωσης των Κεντρικών Εξετάσεων».

Πειραματισμοί και σκοπιμότητες εις βάρος των παιδιών μας

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, με δήλωσή του κακίζει τη στάση του Υπ. Παιδείας αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων σημειώνοντας ότι η επιστολή από τον ΚΕΜΕ «επιβεβαιώνει αυτό που εδώ και καιρό καταγγέλλαμε: ότι το Υπουργείο Παιδείας παραπλανεί, λειτουργεί αποσπασματικά και πρόχειρα, χωρίς πλάνο», αναφέρει. Ο Α. Καυκαλιάς καταγγέλλει επίσης ότι «ενώ οι θέσεις κατατέθηκαν από τις 15 Ιανουαρίου του 2019 από τον Κλάδο στην επιτροπή ετοιμασίας της πρότασης του Ενιαίου Σχεδίου του Μαθητή, δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή». Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ τονίζει ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είναι απαράδεχτο να θυματοποιούνται τα παιδιά μας με πειραματισμούς, παζάρια και σκοπιμότητες», καταλήγει.

Ειρηναίος Πίττας