Ερωτηματικά προκαλεί η εξαγγελία του Αθλητικού Μουσείου

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Η πρόσφατη εξαγγελία της δημιουργίας Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ που έγινε από τον Δήμο Λεμεσού, αν και καλή σαν ιδέα, προκαλεί μια σειρά ερωτηματικών, όχι μόνο από το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμιά συνεννόηση με το Δ.Σ. του ΓΣΟ, αλλά και για τη βιασύνη του σχεδιασμού και της εξαγγελίας του έργου, έχοντας υπόψη κάποιες άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν στη γενικότερη διαχείριση του Φυτίδειου Αθλητικού Κέντρου.

Το ζήτημα που τίθεται έχει να κάνει με την πλήρη αποτυχία του δήμου να συντηρήσει και να αξιοποιήσει τους χώρους του Φυτίδειου-ΓΣΟ, ώστε να είναι λειτουργικοί. Αντίθετα, αφέθηκε στο έλεος της καταστροφής του χρόνου και της εγκατάλειψης.

Μια εικόνα που για να ανατραπεί απαιτεί τεράστιο οικονομικό κόστος, χωρίς κανένας να λογοδοτεί γι’ αυτή την κατάσταση.

Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλές εξαγγελίες για σχέδια και συμφωνίες του δήμου με τον ΚΟΑ και το ΤΕΠΑΚ, χωρίς όμως να παρατηρείται καμιά έμπρακτη κίνηση για υλοποίησή τους. Οι συζητήσεις μεταξύ των τριών εμπλεκόμενων φορέων ξεκίνησαν από το 2017 και με βάση τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει, τη διαχείριση του ΓΣΟ θα έχουν για περίοδο δέκα χρόνων, με ανανέωση ανά πενταετία, ο δήμος και το ΤΕΠΑΚ. Πριν από 6 περίπου μήνες ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθούν προσφορές για επιδιόρθωση και αναβάθμιση των εξωτερικών χώρων, των γηπέδων και των κτιρίων, όμως τίποτε δεν έγινε μέχρι τώρα.

Κατά συνέπεια, με αυτά τα δεδομένα ακούγεται κάπως παράδοξο να εξαγγέλλει τώρα ο δήμος ότι θα προσθέσει στους χώρους του ΓΣΟ και ένα μουσείο. Σε δημόσια παρουσίαση του έργου, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη σημασία που προσδίδεται στο μουσείο, το οποίο θα καταγράφει την ένδοξη ιστορία της αθλητομάνας Λεμεσού και του αθλητικού της συλλόγου, του ΓΣΟ, ανακοινώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει συμπεριλάβει στους προϋπολογισμούς του 2022 και 2023 το ποσό των €700.000 για την κατασκευή του μουσείου. Στόχος, όπως είπε, είναι η έναρξη των κατασκευαστικών έργων το ερχόμενο φθινόπωρο και η λειτουργία του μέσα στο 2024.

Με δεδομένη όμως την κακή οργάνωση στην οποία μας έχει συνηθίσει ο δήμος, θα πρέπει να θεωρείται αμφίβολο αν τελικά αυτό θα είναι το τελικό κόστος ή αν στην πορεία θα πολλαπλασιαστεί. Άλλωστε, υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα και το ζήτημα του άγνωστου κόστους της αποκατάστασης των ζημιών που υπάρχουν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Φυτίδειου.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η γενικότερη άποψη που εκφράζεται είναι ότι το κόστος της δημιουργίας του μουσείου θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η παρουσία του κράτους σε σημαντικά έργα που χρειάζεται η Λεμεσός είναι απούσα, κάτι που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια από τα μηδαμινά ή και ανύπαρκτα κρατικά κονδύλια για τη Λεμεσό.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy