Ερσίν Τατάρ: Για πρώτη φορά καταθέσαμε εγγράφως στα ΗΕ πρόταση για δύο κράτη

Μ. Τσαβούσογλου: «Μια νέα διαδικασία, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών

 

Σε κοινή διάσκεψη Τύπου στη Γενεύη με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έγραψε ιστορία, αφού για πρώτη φορά η τ/κ πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα ΗΕ πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως είπε. «Πλέον ως τ/κ πλευρά, για να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία στο τραπέζι, πρέπει να μας αναγνωρισθεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους μας», είπε ο κ. Τατάρ.

Επιπλέον, επεσήμανε την υποστήριξη της Τουρκίας και ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ αποκάλυψε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρόεδρο και τον ενημέρωσε για τα όσα διημείφθησαν στη Γενεύη.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Τσαβούσογλου για τη μεγάλη υποστήριξη, την εμπειρία και την τεράστια δύναμη του παρελθόντος έργου του, για το γεγονός ότι ο υπουργός μας βρίσκεται δίπλα μας στα δίκαια αιτήματα του τουρκοκυπριακού λαού» είπε ο κ. Τατάρ και πρόσθεσε: «Μόλις ενημέρωσα τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τηλέφωνο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι στη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπόρεσε να φέρει ένα νέο όραμα. «Σαν κολλημένη πλάκα (γραμμόφωνο) επανέλαβε τα παλιά. Επανέλαβε, όπως και στο Κραν Μοντάνα, ότι εάν δοθεί η ισότητα στους Τ/κ, το κράτος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ήταν ενάντια στην κυριαρχική ισότητα και επιπλέον όχι ως κράτος, αλλά ούτε ως κοινότητα οι Τ/κ έχουν κυριαρχική ισότητα, είπε. Με αυτή την προσέγγιση απέρριψε και τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και του είπε στο πρόσωπό του ότι δεν θα τις δεχθεί». «Σαν να μην έχει συμβεί τίποτε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και για να αποδεχθεί την ισότητα, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας και της μιας θετικής ψήφου, ήθελε να το συνδέσει με όρους που ικανοποιούν τον ίδιο», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Ρωτήσαμε ποιο είναι το όριο ικανοποίησής του και βεβαίως δεν πήραμε απάντηση». Ο κ. Αναστασιάδης, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου, «προσπάθησε να αρνηθεί τα έγγραφα που είχε δώσει πριν εκείνη τη συνάντηση (στο Κραν Μοντανά), αλλά του τα δώσαμε σε αντίγραφα και ξαφνιάστηκε. Του βάλαμε μπροστά του και το γραπτό κείμενο που είχε πει ότι δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρίας η ε/κ πλευρά».

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι την πρότασή του για το Βαρώσι, το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου υπό τον ΟΗΕ και το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τα ΗΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την υπέβαλε για να αλλάξει την ατζέντα και «βεβαίως δεν μπορούμε να τα λάβουμε αυτά σοβαρά υπόψη και το είπαμε και του ίδιου». Ο ΠτΔ, κατά τον κ. Τσαβούσογλου, έδειξε επίσης ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να μοιραστεί τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες με τους Τ/κ.

Σε ερώτηση για την αλλαγή των παραμέτρων του ΟΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν είναι «δύσκολη δουλειά», η Τουρκία θα βοηθήσει και θα ασκήσουν πιέσεις στη Βρετανία, που είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ, προς αυτή την κατεύθυνση. «Όσο κυρίαρχοι είναι ο Ε/κ, είμαι κι εγώ», δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «απειλητική γλώσσα» από την ΕΕ, την οποία νιώθει και θεωρεί ότι θα συνεχιστεί.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy