Ες γην εναλίαν Κύπρον

3o Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, 3 – 6 Νοεμβρίου 2017, Λευκωσία – Πλάτρες

Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, Eς γην εναλίαν Κύπρον, που διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Ιδεόγραμμα θα διαρκέσει 4 μέρες, από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου, 2017 (συμπεριλαμβανομένων) με τη συμμετοχή 33 δημιουργών από 16 χώρες.

Όπως αναφέρουν οι οργανωτές «είναι πλέον γνωστό πως σε ένα Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ σημαντική αξία προσδίδουν οι καταξιωμένες, αλλά και οι νέες λογοτεχνικές φωνές και η διαδραστική συμμετοχή τους, φέρνοντας κοντά τη γραφήανάγνωση με το κοινό-ακροατή, μέσα σ’ ένα κλίμα επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης. Το φεστιβάλ δίνει πρόσβαση στη σύγχρονη συγγραφή υπερασπίζοντας ταυτόχρονα και την κλασική κληρονομιά της Λογοτεχνίας».

Με αυτό το σκεπτικό, και στο πλαίσιο ενός από τους βασικούς του στόχους, που είναι η σύσφιξη των σχέσεων των συγγραφέων σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ιδεόγραμμα διοργανώνει το Φεστιβάλ με μια σημαντική καινοτομία. Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα συνδέσουν το λόγο με την τέχνη, τη μουσική και το θέατρο, στους δικούς τους οικείους χώρους. Μια άλλη ενδιαφέρουσα καινοτομία του φεστιβάλ είναι ο «διάλογος» μεταξύ των συγγραφέων με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Θα προσκληθούν να «επισκεφθούν» διαδικτυακά ή προσωπικά το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, να επιλέξουν είτε ένα αντικείμενο, είτε μια χρονική περίοδο, ή ό,τι τους εμπνεύσει, και να γράψουν ένα κείμενο ή ποίημα, το οποίο θα παρουσιάσουν στην εκδήλωση έναρξης του φεστιβάλ, μέσα στο χώρο του μουσείου. Επίσης έχει καθιερωθεί, η αφιέρωση εκδηλώσεων στη λογοτεχνία και σε συγγραφείς επιλεγμένων χωρών, γι’ αυτό το λόγο στο φετινό Φεστιβάλ θα διοργανωθεί αφιέρωμα στον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που το 2017 κλείνουν 80 χρόνια από το θάνατό του.

3 – 6 Νοεμβρίου 2017, Λευκωσία και Πλάτρες