Έχει ήδη περάσει περισσότερος από ένας μήνας από τη μέρα της τυχαίας ανακάλυψης του πρώτου πτώματος στο φρεάτιο Μιτσερού, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να βρίσκεται ακόμα στη θέση του.

Μετά και την κατακραυγή των πολιτών για παραίτηση Αρχηγού Αστυνομίας και Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Ιωνάς Νικολάου ανακοίνωσε χθες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του την 1η Ιουνίου, ημερομηνία η οποία έρχεται μετά τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Νικολάου έχει υποβάλει την παραίτησή του στον ΠτΔ από τις 2 Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την παραίτησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε όπως του παρέχουν άλλη μια εβδομάδα ώστε να καταθέσει τα νομοσχέδια που αφορούν στην εθνική πολιτική για την πρόληψη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χ», φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση όσον αφορά σε ποιον θα ανατεθεί η θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσωκομματικές διαφορές και εντάσεις.

Προσπάθεια «μπαλώματος» και «δοξασμένου» τέλους

Μετά την ανακοίνωση του Ιωνά Νικολάου για την ημερομηνία αποχώρησής του από το Υπ. Δικαιοσύνης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια που αφορούν στην εθνική πολιτική για τη δικαιοσύνη.

Όπως ισχυρίστηκε ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ο Υπ. Δικαιοσύνης ενημέρωσε το Υπουργικό για την πρόοδο που υπάρχει στη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στους λόγους για τους οποίους θα παραμείνει στην υπουργική του θέση μέχρι και την 1η Ιουνίου, ανάφερε ότι η απόφαση πάρθηκε μετά από παράκληση του ΠτΔ, καθώς παρακλήσεις υποβλήθηκαν αρχικά από μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ενόψει μιας τελικής σύσκεψης η οποία πρόκειται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα.

«Διασύρουν τους θεσμούς που εκπροσωπούν»

«Η νέα αναβολή της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης συνιστά εμπαιγμό της νοημοσύνης των πολιτών», επεσήμανε χθες μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών ο Άριστος Δαμιανού. Συμπλήρωσε ότι Πρόεδρος και Υπουργός πρέπει να αντιληφθούν ότι διασύρονται και διασύρουν τους θεσμούς που εκπροσωπούν.

Αναφορικά με τα ζητήματα των ελλειπόντων προσώπων, ο κ. Δαμιανού σημείωσε ότι έγινε μια προσπάθεια από πλευράς της ηγεσίας της Αστυνομίας ώστε να μην απαντηθούν καίρια και αμείλικτα ερωτήματα όσον αφορά στα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και που οδήγησαν στο ειδεχθές πολλαπλό έγκλημα του καθ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί η ηγεσία της Αστυνομίας προσπάθησε να καλύψει με ένα πέπλο και ένα κέλυφος αυτοάμυνας παραλείψεις, ανεπάρκειες, θεσμικό ρατσισμό και εγκληματική αμέλεια στις συμπεριφορές του αστυνομικού σώματος», ανάφερε.