Έστειλαν το μήνυμα οι μαθητές – «Κύπρος Πολυτεχνείο Ποτέ πια Φασισμός!» (φωτογραφίες)

Καταδικάζοντας την πολιτική εκείνη των ΗΠΑ που ποδηγέτησε την εθνική ανεξαρτησία και προσπάθησε να καταβάλει τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, οι μαθητές πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης ειρηνική εκδήλωση Μνήμης και Τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με το σύνθημα «Κύπρος Πολυτεχνείο Ποτέ πια Φασισμός!», με αφορμή τη συμπλήρωση 48 χρόνων από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1973.

Κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι φοιτητών, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ προς την αμερικανική πρεσβεία, όπου παρέδωσαν ψήφισμα.

Οι μαθητές κρατούσαν κυπριακές και ελληνικές σημαίες, πανό που ανέγραφαν «NATO – CIA Προδοσία», «Κύπρος – Πολυτεχνείο Ποτέ πια Φασισμός» και «Ψωμί – Παιδεία Ελευθερία» και φώναζαν μεταξύ άλλων, συνθήματα, όπως «Φονιάδες των λαών – Αμερικάνοι».

Η πορεία των μαθητών σταμάτησε λίγο πριν από την αμερικανική πρεσβεία, λόγω των κιγκλιδωμάτων που είχε τοποθετήσει η Αστυνομία, όπου τοποθετήθηκαν λουλούδια εις μνήμη αυτών που έπεσαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με μουσικό σχήμα, ενώ μίλησε μέλος της ΠΣΕΜ.

Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γρηγόρης Γρηγορίου είπε ότι οι μαθητές, το οργανωμένο μαθητικό κίνημα «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς και όσους τραυματίστηκαν κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου για να φύγει η χούντα των Αθηνών, των Συνταγματαρχών, για μια Ελλάδα δημοκρατική».

Ανέφερε ότι μέσα από την εκδήλωση τους θέλουν να τονίσουν ότι δεν ξεχνούν τους αγώνες των λαών και ότι «η νέα γενιά τιμά τους αγώνες των λαών και αντλεί μηνύματα από τους αγώνες των προγόνων μας».

«Θα συνεχίζουμε να τιμούμε τους αγώνες τους και θα είμαστε εδώ για να παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο σχολείο», πρόσθεσε.

Στο ψήφισμά τους οι μαθητές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «48 χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα, αλλά και διδακτικά για τους αγώνες του σήμερα και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

«Εμείς οι νέοι της Κύπρου, έχουμε ιδιαίτερους λόγους να τιμούμε την εξέγερση του Νοεμβρίου του 1973, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους της μαύρης επταετίας που επήλθε με την πτώση της Χούντας ένα χρόνο αργότερα», αναφέρουν και προσθέτουν ότι «δυστυχώς για την Κύπρο, η Χούντα κατέρρευσε αφού πρώτα πρόλαβε και ολοκλήρωσε – μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ – το καταστροφικό και προδοτικό της έργο με το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησε στο ξεπούλημα της Κύπρου στον Αττίλα».

Στο ψήφισμα της η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι έχει ως βασική επιδίωξη «την επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση της Διζωνικής – Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς και της πολιτικής ισότητας όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ με μία και μόνη ιθαγένεια, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που να στηρίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο, στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

«Μια λύση, η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να αποκαθιστά πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων υπό τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας στο ψήφισμα της, η ΠΣΕΜ καλεί τις ΗΠΑ να συλλογιστούν «σοβαρά την υπόθεση της ειρήνης για τον κόσμο και ιδιαίτερα για την πατρίδα μας» και διαβεβαιώνει ότι «η κρίση μας θα σταθεί ηθικός τιμωρός οποιασδήποτε δική σας δράσης που παραβιάζει τις διεθνείς αρχές δικαίου».

Δείτε τις φωτογραφίες:

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.