Εστία: Ένας στους δύο κρίθηκε μη βιώσιμος για αναδιάρθρωση

Το ΥΠΟΙΚ βρίσκεται σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων

 

Ένας στους δύο δανειολήπτες που υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία κρίθηκε μη βιώσιμος για αναδιάρθρωση και έμεινε εκτός.

Σύμφωνα με στοιχεία, 700 πρόσωπα με δάνεια συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, τα οποία υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία, κρίθηκαν ήδη μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση. Ως εκ τούτου, πως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι αιτήσεις τους προωθήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αν από τα πιο πάνω δάνεια εξαιρεθούν όσα βρίσκονται στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μη βιώσιμων δανειοληπτών που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται, οι μη βιώσιμοι δανειολήπτες έχουν ήδη κατηγοροποιηθεί από το ΥΠΟΙΚ με βάση τους λόγους που δεν δύναται να είναι βιώσιμοι, έτσι ώστε στη συνέχεια να τύχουν ομοιόμορφου χειρισμού, αναλόγως της περίπτωσης του καθενός.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειολήπτες που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί για το Εστία και βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται στους 708 με συνολικό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους περίπου 165 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% αφορά μη εξυπηρετούμενα που βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε αναμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτήσεων για το Εστία, σε πρώτο λόγο από τις τράπεζες και σε δεύτερο λόγο από την αρμόδια υπηρεσία στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αναφέρεται επίσης ότι το Εστία δίνει την ευκαιρία για αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων δικαιούχων δανειοληπτών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους που έχουν εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.