Μαζική ήταν η προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Κίνηση «Save Akamas / Save Cyprus», με σκοπό την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για την προστασία της ακτογραμμής και της θάλασσας, των βουνών και των δασών, της φύσης και του τοπίου, καθώς και της πολιτιστικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου, με αφορμή τις πρόσφατες παραβιάσεις βιοτόπων σε περιοχές Natura 2000.

Οι συμμετέχοντες κρατώντας πλακάτ και πανό έστειλαν διάφορα μηνύματα προς τους αρμόδιους του κράτους, όπως «Θέλουμε τα φυσικά τοπία, όχι στην απληστία», «Σώστε τα δάση», «Σώστε τις φώκιες»,  και φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από τον Ακάμα», «SOS – Θαλασσινές Σπηλιές».

perivallon

 

Η Κίνηση έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να συνεχιστεί η υποβάθμιση και καταστροφή της κοινής, φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα κοινά αγαθά ανήκουν σε όλες και όλους μας. Αναμένουμε ότι οι πρόνοιες των Οδηγιών της ΕΕ και της Κυπριακής Νομοθεσίας για τη διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής θα γίνουν σεβαστές, χωρίς χαλαρώσεις, εκπτώσεις, παρεκκλίσεις και παραθυράκια».

Αναφέρθηκε επίσης ότι «όλα τα έργα και σχέδια που χωροθετούνται μέσα ή κοντά σε περιοχές Natura 2000 και ενδέχεται να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση και να αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους ορθά, επαρκώς και εγκαίρως, πριν από τη χορήγηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας».

perivallon (1)

Η πορεία ξεκίνησε από το Σπίτι της Ευρώπης και κατέληξε στην Πλατεία του Παλαίου Δημαρχείου όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία με τους Monsieur Doumani, JUΛIO, Averta Liberta, Windcraft Band και Almyras Beats να ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τους περιβαλλοντιστές με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.