Έστω και αργά εντοπίζονται υπερχρεώσεις και αδιαφάνεια τραπεζών!

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ποιος ελέγχει τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων; Η εποπτική τραπεζική Αρχή είναι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία όταν στέλνει επιστολές προς συμμόρφωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για ζητήματα αναδιαρθρώσεων δανείων και επιβολής τελών και χρεώσεων, σημαίνει ότι εντοπίζει να υπάρχει πρόβλημα.

Σωστά η Κεντρική Τράπεζα κάνει αυτή την παρέμβαση, αλλά πολύ καθυστερημένα. Οι καταγγελίες για μαζικές και ανεξέλεγκτες εκποιήσεις, για απροθυμία να γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και για υπερχρεώσεις είναι πολύ καλά γνωστά σε όλους -το ΑΚΕΛ έχει αναδείξει το θέμα πολλές φορές και έγιναν συζητήσεις και στη Βουλή.

Πέρα από την «αυστηρή» επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας για συμμόρφωση, δεν είδαμε οποιοδήποτε πρακτικό μέτρο ώστε να προστατευθούν οι δανειολήπτες από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών. Αντίθετα, οι τράπεζες αφέθηκαν σε μια μαζική επίθεση εναντίον των δανειοληπτών, βγάζοντας καθημερινά στο σφυρί δεκάδες ακίνητα, περιλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ο επιβαλλόμενος εποπτικός έλεγχος από την Κεντρική Τράπεζα και ευχόμαστε έστω και καθυστερημένα να υπάρξει έμπρακτος και αποτελεσματικός έλεγχος. Να εξευρεθούν τρόποι ώστε να τερματιστεί η μαζική βιομηχανία εκποιήσεων. Εκείνοι που πραγματικά μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν να «κυνηγηθούν», αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα κόσμου, ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοφλήσει τα δάνειά του.

Υπάρχει, όμως, από πλευράς τους η προθυμία και η καλή θέληση να γίνουν αναδιαρθρώσεις και να επεκταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων τους για να μπορούν να ανταποκριθούν.

Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία από πλευράς των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς δανείων, οι οποίες, σύμφωνα με την επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας, παρουσιάζουν κωλυσιεργία σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις δανείων και δεν υπάρχει διαφάνεια στις χρεώσεις.

Αποτέλεσμα αντί να διευκολύνονται οι δανειολήπτες, δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο. Η έκκληση του Κεντρικού Τραπεζίτη να ενθαρρυνθεί η συνεργασία με τους δανειολήπτες για να καταστεί αποτελεσματική η διαχείριση των καθυστερήσεων, να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και να προχωρήσουν με ταχύτητα οι αναδιαρθρώσεις βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, πρέπει να συνοδευτεί με συστηματική και αποτελεσματική εποπτεία και παρέμβαση εκεί και όπου χρειάζεται…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.