Έστω και εκ των υστέρων να αφουγκραστούν τον κόσμο

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

Το ότι τα τελευταία χρόνια εκεί στο Δήμο Λεμεσού αποφασίζονται και προωθούνται δράσεις-έργα στις συνοικίες ή και άλλου με την επίκληση της βελτίωσης της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, χωρίς όμως να προηγείται η απαραίτητη και ουσιαστική διαβούλευση με τους ίδιους τους κατοίκους που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και επηρεαζόμενοι, αυτό αποτελεί κοινό μυστικό.

Είναι μια τακτική την οποία είδαμε αρκετές φορές να στηλιτεύουν οργανωμένοι φορείς της πόλης, όπως συνέβη και πριν μερικούς μήνες όταν ο δήμαρχος βγήκε με περισσή περηφάνια και εξήγγειλε τη δημιουργία «Στέγης Πολιτισμού» στο δημοτικό χώρο, γνωστό και σαν τεμάχιο «Επαμεινώντα», λέγοντας μάλιστα ότι στόχος του δήμου είναι να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες πριν το τέλος του 2021. Εξαγγελία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού δεν προηγήθηκε κάποια μελέτη ή έρευνα σε συνεργασία με τους ίδιους τους δημιουργούς, και γενικότερα τους φορείς της πολιτιστικής δράσης, για τις κτιριολογικές και άλλες ανάγκες που παρουσιάζει η πόλη.

Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι έγινε και με την περίπτωση της «Πράσινης Γειτονιάς» στην πυκνοκατοικημένη και με πολλά προβλήματα, λόγω του μεικτού χαρακτήρα της (κατοικίες, βιοτεχνίες, οχληρά εργαστήρια και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες), περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα. Καμιά ουσιαστική διαβούλευση, ή κι αν έγινε προφανώς ήταν επιλεκτική και όπως αποδεικνύεται δεν αντιπροσώπευε το σύνολο των κατοίκων. Οι δεκάδες κάτοικοι που σήμερα αντιδρούν αναφέρουν ευθαρσώς ότι αφού πάρθηκε η απόφαση για την εφαρμογή των σχεδιασμών του δήμου, κλήθηκαν εκ των υστέρων για να εκφράσουν τις απόψεις, παρατηρήσεις και εισηγήσεις τους.

Κατά πόσον εκ των υστέρων θα ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις που υπάρχουν, πόσο θα μετρήσουν οι επισημάνσεις των άμεσα επηρεαζόμενων, οι οποίοι υποδεικνύουν τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει στην περιοχή τους για να αλλάξει προς το καλύτερο η καθημερινότητά τους και να βελτιωθεί πραγματικά η ποιότητα της ζωής τους, θα διαφανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σίγουρα οι κάτοικοι δηλώνουν ένθερμοι υποστηρικτές της προόδου και της ανάπτυξης, που σκοπό έχουν τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, ταυτόχρονα όμως δηλώνουν και κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφή ανάπτυξης που αντί να βελτιώνει ή να διατηρεί ανεκτές συνθήκες διαβίωσης, θα κάνει τη ζωή τους ανυπόφορη. Κι αυτό το έχουν κάνει ξεκάθαρο στον ίδιο τον δήμαρχο, από τον οποίο αναμένουν ότι θα προβληματιστεί και θα αντιληφθεί τη σημασία της εκ των προτέρων ενημέρωσης και διαβούλευσης και έστω εκ των υστέρων θα προωθήσει τις αναγκαίες δράσεις και σχεδιασμούς.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» στη συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα ήταν μια πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου Δημήτρη Κοντίδη, η οποία όμως δεν προχώρησε, αφού άκουσε με προσοχή τους κατοίκους και διαπίστωσε ότι με αυτό το έργο, όπως είναι διαμορφωμένη η περιοχή, η ζωή των κατοίκων θα χειροτέρευε.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.