Έστω και τώρα επιστολή στον Τατάρ, αν και οι συγκυρίες δεν ευνοούν

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Μετά από πέντε σχεδόν χρόνια χωρίς συνομιλίες και στασιμότητα στο Κυπριακό, μετά τον σταδιακό εποικισμό της κλειστής πόλης του Βαρωσιού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να στείλει επιστολή στον Ερσίν Τατάρ ζητώντας του την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Βέβαια, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν ΜΟΕ. Εκείνο που προέχει είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, επαναφέροντας στο τραπέζι όλες τις συγκλίσεις και το κεκτημένο, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ξανά προϋποθέσεις για λύση. Συνεπώς, οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών. Μόνο με συνομιλίες μπορεί να σωθεί η Αμμόχωστος και να δοθεί ώθηση για συνολική λύση.

Η χρονική στιγμή που επιλέγει ο ΠτΔ να στείλει επιστολή στον Τ/κ συνομιλητή του δεν είναι ευνοϊκή, δεδομένης της όλης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην τ/κ κοινότητα. Γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όταν ακόμη στην ηγεσία των Τ/κ βρισκόταν ο Μ. Ακιντζί; O κ. Τατάρ δεν διαθέτει καμία αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, όπως βέβαια και ο κ. Αναστασιάδης. Ο κ. Τατάρ δεν συμπεριφέρεται ως Κύπριος πολιτικός, αλλά ως εκπρόσωπος της Άγκυρας. Μόνο το 23% των Τ/κ αισθάνεται ότι ασκεί επιρροή στο Κυπριακό ως πολίτης. Ο κ. Τατάρ δεν λαμβάνει υπόψιν τη βούληση των Τ/κ, αλλά ενεργεί ως φερέφωνο της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, ούτε και ο κ. Αναστασιάδης μπορεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα για τις ειλικρινείς προθέσεις του.

Στην τ/κ κοινότητα, μετά και την υπογραφή του «πρωτοκόλλου» μεταξύ της «κυβέρνησης» και της Άγκυρας, πνίγεται κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης. Ωστόσο, δεν χάθηκε η αισιοδοξία. Τουρκοκυπριακά κόμματα και χιλιάδες Τ/κ συνεχίζουν να αντιστέκονται στις επιβουλές της Άγκυρας. Η αντίδραση θα συνεχιστεί, δήλωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι θέμα επιβίωσης. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι», πρόσθεσε, «που ζούμε σε αυτό το νησί για αιώνες, αναμένουμε ανεκτικότητα, σεβασμό, κατανόηση, σεβασμό στη δημοκρατία, τις κοσμικές αξίες μας».

Η διαιώνιση των τετελεσμένων και η μη λύση του Κυπριακού αποβαίνουν σε βάρος όχι μόνο των Τ/κ, αλλά και των Ε/κ. Με άλυτο το Κυπριακό διευκολύνεται η δημογραφική αλλοίωση της τ/κ κοινότητας και η Κύπρος οδηγείται στην οριστική διχοτόμηση.

Επείγουν λοιπόν πρωτοβουλίες, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, αλλά οι συνθήκες προφανώς σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολες και δυσμενείς για την πλευρά μας…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy