Έστω και με καθυστέρηση – Αποκαθίστανται οι ζώνες προστασίας του Κούρρη

Έστω και με καθυστέρηση εισακούστηκαν οι εκκλήσεις των επιστημόνων και των εμπειρογνωμόνων…

Για μια φορά το κράτος εισάκουσε τελικά τον τεχνικό-επιστημονικό του σύμβουλο το ΕΤΕΚ, αλλά και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που εκλιπαρούσαν πραγματικά να ανακληθεί η διοικητική απόφαση που λήφθηκε παραμονές εκλογών του 2008 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών με την οποία αναβαθμιζόταν ο πολεοδομικός συντελεστής της περιοχής γύρω από τον υδατοφράκτη Κούρρη από ζώνη προστασίας σε οικιστική ζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο «η Πολιτεία αναγνωρίζει και αποδεικνύει έμπρακτα ότι το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, η επάρκεια σε πόσιμο νερό και το δημόσιο συμφέρον δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και του ιδιωτικού κέρδους».

Επίσης, το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι με την πρόσφατη απόφαση ανατρέπεται το κατεστημένο της αποφυγής ανάκλησης λανθασμένων πολεοδομικών αποφάσεων. Ταυτόχρονα, το ΕΤΕΚ αναμένει από την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να συνεχίσουν την πρακτική αυτή σε περιπτώσεις λανθασμένων αποφάσεων (ακόμα και αν βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης) που αποδεδειγμένα επηρεάζουν άμεσα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το ιστορικό

Να υπενθυμίσουμε ότι από όλους τους εμπλεκόμενους είχαν εκφραστεί έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ταμιευτήρα του Κούρρη από την υλοποίηση της τεράστιας ανάπτυξης που αιτείτο εταιρεία και η οποία προέβλεπε: την κατασκευή 1.010 διαμερισμάτων, 15 καταστημάτων, οκτώ γραφείων, ενός εστιατορίου, τριών καφετεριών και μιας υπεραγοράς, συνολικού εμβαδού 81.403 τ.μ., πέρα από το ίδιο το γήπεδο γκολφ, σε απόσταση μόλις 90 μέτρων από το φράγμα του Κούρρη. Η κοινότητα της Άλασσας τη δεδομένη χρονική στιγμή είχε 80 κατοικίες με πληθυσμό 200 ατόμων περίπου.

Η συγκεκριμένη ιδιωτική γη, μέχρι και δύο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008, συμπεριλαμβανόταν σε ζώνη προστασίας του φράγματος. Ωστόσο, με απόφαση τού τότε Υπουργού Εσωτερικών, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2008, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 2008, αναθεωρήθηκε η δήλωση πολιτικής προς όφελος τής εν λόγω εταιρείας, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν τα σχέδια των πολεοδομικών ζωνών και ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης από 1% (ζώνη προστασίας Ζ3) να αναβαθμιστεί σε συντελεστή δόμησης 40% και 25% ποσοστό κάλυψης (οικιστική ζώνη Η4).

 

 

 

Μετακλήθηκε και Γάλλος εμπειρογνώμονας για την προστασία των ταμιευτήρων ύδρευσης

Είναι πάντως εκπληκτικό ότι με χρήματα της ΕΕ χρηματοδοτήθηκαν οι υπηρεσίες του Γάλλου εμπειρογνώμονα δρ Yves Gouisset (ο οποίος προτάθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος ΤΑΙΕΧ) και ως σύμβουλος μελετητής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων ετοίμασε πρόγραμμα που διασφαλίζει την προστασία των 13 ταμιευτήρων ύδρευσης. Η δημιουργία ζωνών προστασίας για τους ταμιευτήρες ύδρευσης είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέει από την ευρωπαϊκή οδηγία 200/60/ΕΚ και τον Ν13(Ι)2010.

Με βάση εκείνο το Πρόγραμμα καθορίστηκαν τα κριτήρια καθορισμού ζωνών προστασίας, οριοθετήθηκαν οι ζώνες προστασίας, καθορίστηκαν διαχειριστικά μέτρα προστασίας εντός των ΖΠ και ετοιμάστηκαν προγράμματα δράσης για την προστασία των ταμιευτήρων ύδρευσης από τις υφιστάμενες πιέσεις!

Το μόνο που δεν πρόβλεψε το πρόγραμμα του Γάλλου εμπειρογνώμονα είναι ότι θα διανοούμασταν ποτέ να μετατρέψουμε την περιοχή ανάντη του φράγματος του Κούρρη σε κωμόπολη και τα λύματά της να καταλήγουν στο φράγμα που υδροδοτεί τον κυπριακό πληθυσμό κατά 75%!

Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ήταν κάθετα και με συνέπεια αρνητικό στη χωροθέτηση τής υπό αναφορά ανάπτυξης στο σημείο που προτείνεται (100 μέτρα από την ανώτατη στάθμη λίμνης του ταμιευτήρα) λόγω του ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος μόλυνσης του ταμιευτήρα και όλων των συνδεδεμένων εγκαταστάσεων (έργο νοτίου αγωγού) από τα όμβρια ύδατα που θα διέρχονται από την ανάπτυξη. Θεωρούσε και το έθεσε υπόψιν του πολιτικού προϊσταμένου ότι διακυβεύεται η δημόσια υγεία, αλλά και η παροχή νερού σε όλες τις επαρχίες πλην της Πάφου, καθώς ο ταμιευτήρας του Κούρρη αποτελεί την κύρια πηγή υδροδότησης της Κύπρου. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία με τυχόν αδειοδότηση της συγκεκριμένης ανάπτυξης θα παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 200/60/ΕΚ, με κίνδυνο την επιβολή μεγάλου χρηματικού προστίμου.

Στο έγγραφο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων με τίτλο «Ζώνες προστασίας φραγμάτων ύδρευσης» αναφέρεται ότι:

«Δεδομένης της φύσης της κατασκευής των φραγμάτων, οι επιπτώσεις ρύπανσης στους ταμιευτήρες είναι συσσωρευτική, ενώ σε περίπτωση ρύπανσης ο καθαρισμός τους από τις επικίνδυνες ουσίες και η αποκατάστασή τους είναι πρακτικώς αδύνατα. (…) Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη ρύπανση ταμιευτήρα ύδρευσης θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες δημιουργώντας σοβαρότατα ελλείμματα στις ποσότητες του πόσιμου νερού και σοβαρότατα αν όχι ανυπέρβλητα προβλήματα στις δυνατότητες ύδρευσης στην Κύπρο, μια ώρα που έχει ήδη αναγνωριστεί από την ΕΕ ως χώρα με μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας».

Τέλος καλό, όλα καλά; Ελπίζουμε!

 

Νίκη Κουλέρμου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy