Στην Φινλανδία, οι επιστήμονες δημιουργούν ένα εντελώς νέο συστατικό από τον αέρα, το νερό και τον ηλεκτρισμό, ελπίζοντας πως η νέα τους έμπνευση θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο παραγωγής της τροφής του ανθρώπου.

Η διατροφή ενός συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού είναι στις μέρες μας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η γεωργία είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, με την εκτροφή ζώων να είναι υπεύθυνη για το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από βοοειδή και γαλακτοπαραγωγούς βοοειδή.

Εκτός από αυτό, η γεωργία χρησιμοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης η οποία θα μπορούσε να φιλοξενεί δάση που αποθηκεύουν άνθρακα. Μια εταιρεία στο Ελσίνκι προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα στην διατροφή μας και να εξοικονομήσει ενέργεια για τις επόμενες γενιές.

«Για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να αποσυνδέσουμε την παραγωγή τροφίμων από την γεωργία», επισημαίνει ο Πάσι Βαϊνίκα, Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Foods.

Η ουσία που παράγει η εταιρεία δημιουργείται μετά την ζύμωση που πραγματοποιείται σε ένα συγκεκριμένο μικρόβιο. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της ζυθοποιϊας, αλλά το συστατικό αντί να τροφοδοτείται με σάκχαρα, όπως θα συνέβαινε στην παρασκευή της μπίρας, η ουσία της Solar Foods καταναλώνει μόνο φυσαλίδες υδρογόνου, διοξείδιο του άνθρακα και βιταμίνες.

Η εταιρεία φτιάχνει υδρογόνο, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από το νερό ενώ την ίδια ώρα διοχετεύει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εξάγει από τον αέρα. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία αναφέρει πως «παράγει τροφή από τον αέρα».

Ολη αυτή η κίνηση γίνεται με ανανεώσιμη ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα που παράγεται.

«Το τελικό προϊόν είναι μια σκόνη που το 65% της αποτελείται από πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λίπη», είπε ένας εκ των επικεφαλής της εταιρείας μιλώντας στο CNN.

H σκόνη αυτή θα μπορούσε να προστεθεί σε τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το κρέας ή τα υποκατάστατα του γάλατος.

Η Solar Foods ισχυρίζεται ότι η παραγωγή της ουσίας είναι εκατό φορές πιο φιλική προς το κλίμα από το κρέας και δέκα φορές καλύτερη από τις φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και με πολύ λιγότερη ποσότητα νερού.