Εταιρεία πρώην υπουργού υπερχρέωνε τα τεστ κορωνοϊού


Φαγοπότι με τα τεστ εις βάρος του λαού

Την ώρα που ο κυπριακός λαός προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία, ορισμένοι έστησαν φαγοπότι εις βάρος του, με την υπερχρέωση των τεστ κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται ότι υπήρξε σε δύο περιπτώσεις απευθείας ανάθεση σε εταιρεία συμφερόντων πρώην υπουργού, η οποία διενεργούσε τεστ κορονοϊού χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις.

«Το Υπουργείο Υγείας είχε θέσει ως στόχο να διενεργούνται 2.000 τεστ ανά μέρα, εμείς ως Υπηρεσία είπαμε να ληφθούν δύο κύριοι παράγοντες υπόψιν για το ποια θα είναι τα εργαστήρια που θα διενεργούν τα τεστ. Πρώτα από όλα η τιμή και δεύτερον να ξεκινούσαμε από τα μικρότερα εργαστήρια, δηλαδή αυτά που μπορούν να διεκπεραιώνουν τα λιγότερα τεστ. Η άποψή μας δεν εισακούστηκε και οδηγηθήκαμε στο γεγονός ότι κάποια εργαστήρια υπερχρέωναν τους πολίτες», ανέφερε στη «Χαραυγή» ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Ερωτηθείς εάν η τιμή ανά τεστ που κατέθεσε η εταιρεία συμφερόντων πρώην υπουργού πληρούσε τις προϋποθέσεις, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι «δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και η τιμή που καθόριζε η εν λόγω εταιρεία ήταν από τις μεγαλύτερες».

«Διερευνώντας εάν η εταιρεία του υπουργού μπορούσε να διενεργήσει 1.000 τεστ στην τιμή των €80 έκαστο σε διάστημα 2-3 ημερών, έχοντας υπόψη ότι οι τιμές που χρέωναν ήταν €150, η απάντηση που λάβαμε ήταν “ούτε για αστείο”» και ότι η τελευταία τιμή που μπορούσε να δώσει ήταν €110 για κάθε τεστ», πρόσθεσε.

O κ. Πετρίδης παρατήρησε ότι χωρίς την παρέμβαση της Υπηρεσίας οι πολίτες θα καλούνταν να συνεχίσουν να πληρώνουν ακόμη το τεστ 100-110 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω υπουργός είχε στην κατοχή του το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας κατά την πρώτη πενταετία της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις όπου κλινικά εργαστήρια διενεργούσαν τεστ κορονοϊού ενταγμένα στο πλαίσιο προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας, όπως παραδείγματος χάριν το σχέδιο των μικρών επιχειρήσεων, χωρίς να παρουσιάζουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πληρούσαν τα κριτήρια.

Όπως ανέφερε, «στις 24.9.2020 ενημερωθήκαμε από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ότι από τον έλεγχο που είχε διατάξει να διενεργηθεί στα αρχεία και έγγραφα που συνόδευαν 6.441 καταχωρίσεις εξετάσεων, για τις οποίες ζητούσε πληρωμή συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο, διαπιστώθηκε πως τεκμηριώνεται η πληρωμή μόνο για τις 4.409 εξετάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες υπήρξαν ευρήματα που δεν δικαιολογούσαν πληρωμή».

Ανέφερε δε, ότι μετά τις 16/06 υπήρξαν και άλλες αναθέσεις, οι οποίες δεν έχουν εξεταστεί ακόμη από την Υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση από την Ελεγκτική Υπηρεσία στο άμεσο μέλλον σχετικά με τα τεστ. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η έκθεση θα παραπεμφθεί στη Γενική Εισαγγελία για να διερευνηθεί τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

 

Κωστής Πιτσιλλούδης

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News