ΕΤΑΠ Λάρνακας: Χρονιά αναβαθμίσεων και προσθηκών στην τουριστική υποδομή το 2022

Σειρά έργων στην πόλη και σε πολλές κοινότητες παρουσιάζει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης

Σειρά αναβαθμίσεων και προσθηκών στην τουριστική υποδομή της πόλης και επαρχίας Λάρνακας προαναγγέλλει για το 2022 η τοπική εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής. Η ΕΤΑΠ παραθέτει σειρά έργων που είναι προ των πυλών για το τρέχον έτος στην πόλη αλλά και σε πολλές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, τα οποία, όπως τονίζει, ανοίγουν συναρπαστικές προοπτικές κυρίως στον τομέα της ψυχαγωγίας. Τα έργα αυτά, στα οποία συμμετέχει και με οικονομική συνδρομή η ΕΤΑΠ, περιγράφονται στο χειμερινό ενημερωτικό το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου και ξεκινούν με τις επερχόμενες εργασίες αισθητικής και όχι μόνο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής Μακένζι και λεωφόρου Πιαλέ Πασά. Αναφορά γίνεται στις επτά μικρές ξύλινες αποβάθρες που θα κατασκευαστούν στην ακτή Μακένζι, η πρώτη από τις οποίες είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2022, αλλά και στο πολύ ενδιαφέρον σχέδιο αισθητικής αποκατάστασης των προσόψεων στην Πιαλέ Πασά, με χρώματα που θα παραπέμπουν στην ιστορία της πόλης και του τόπου. Επίσης, σε ό,τι αφορά στην πόλη, ανακοινώνεται το σχέδιο αναβάθμισης του Μονοπατιού της Φύσης στην Αλυκή με εκτεταμένες επεμβάσεις. Για το θέμα αυτό, όπως πληροφορούμαστε, μάλλον αλλάζει ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε σταδιακή υλοποίηση των έργων και ο δήμος με την ΕΤΑΠ προσανατολίζονται σε μια ολοκληρωμένη μελέτη, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον δεν θα ξεκινήσουν εργασίες το 2022.

Στην επαρχία σχεδιάζεται η τοποθέτηση ενός κυκλικού σημείου με παγκάκια και τραπέζια σε δημοφιλή χώρο στη Χοιροκοιτία για σκοπούς φωτογράφισης, με το κυκλικό σχήμα να παραπέμπει στις κυκλικές καλύβες στον νεολιθικό οικισμό.

Ο δεύτερος νεολιθικός οικισμός της περιοχής, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαβασό, θα γίνει αντικείμενο εικονικής αναστήλωσης στα πρότυπα του προγράμματος που εφαρμόστηκε στο λιμάνι του αρχαίου Κιτίου με μεγάλη επιτυχία.

Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα αναβαθμίσεων και προσθηκών θα επεκταθεί στην παραλία αετοσαλίδας (Kitesurfing) στην περιοχή Σοφτάδων, ανάμεσα στο Κίτι και τον Μαζωτό, όπου θα φυτευτούν επιπρόσθετες φοινικιές προς ενίσχυση του πρασίνου.

Στα Λεύκαρα είναι στα σκαριά τοπιοτέχνηση του χώρου στάθμευσης, ο οποίος εφάπτεται του κύριου σημείου συγκέντρωσης των τουριστικών λεωφορείων. Στο χώρο θα τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια και τραπέζια για πικ-νικ, ενώ θα επεκταθεί και ο πλακοστρωμένος δρόμος.

Η ακριτική Αθηένου και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν πιστό αντίγραφο Αναθηματικής Στήλης που ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Μάλλουρα, το πρωτότυπο της οποίας δυστυχώς βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Η στήλη θα τοποθετηθεί στο Καλλινίκειο Μουσείο.

Έργα ιδιαίτερης αισθητικής προγραμματίζονται και στα Λειβάδια, όπου θα τοποθετηθούν παγκάκια φτιαγμένα με την τέχνη της καλαμουργικής μπροστά από το Μουσείο Καλαμουργικής, ενισχύοντας περαιτέρω την ταυτότητα του χωριού ως ενός από τα λίγα στο νησί όπου ακόμα ανθεί η τέχνη της καλαθοπλεκτικής.

Ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά και ελκυστικά έργα που προωθούνται για το 2022 είναι τα νέα θεματικά Μελισσοκομικά Μονοπάτια στην ορεινή Λάρνακας και συγκεκριμένα στις κοινότητες Οδού, Βάβλα και Βαβατσινιά, τα οποία ανήκουν στα περίφημα Μελισσοχώρια της επαρχίας και μοιράζονται πλούσια ιστορία στη μελισσοκομία.

Στην περιοχή Πύλας πρόκειται να εγκατασταθούν τέσσερα νέα γήπεδα παραλίας τένις και βόλεϊ, που θα εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τη φήμη της κοινότητας στις αθλητικές δραστηριότητες. Στο οπλοστάσιο της Πύλας έχει προστεθεί, να θυμίσουμε, και το Πάρκο Τοξοβολίας, το οποίο ήδη έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον και αποτελεί δυνατό χαρτί για τον αθλητικό τουρισμό.

Στη διπλανή Ορόκλινη σχεδιάζεται η τοποθέτηση παιχνιδότοπου παραλίας, σε σημείο μεταξύ των ξενοδοχείων Radisson Beach Resort και Lebay, που έρχεται να προστεθεί στον παιδότοπο που εγκαταστάθηκε στην παραλία Γιαννάδες και αποδείχθηκε μεγάλη ατραξιόν.

Επιστρέφοντας στην ορεινή Λάρνακας, στην Τόχνη θα τοποθετηθούν παγκάκια με το ιδιαίτερο παραδοσιακό στιλ του χωριού, ενώ πολυαναμενόμενο είναι το Μουσείο Αλιείας στο Ζύγι, το πρώτο στην Κύπρο, το οποίο θα προχωρήσει εντός του 2022. Ο περίγυρος του μουσείου θα τοπιοτεχνηθεί και θα τοποθετηθεί ψαρόβαρκα προς ενίσχυση της ταυτότητας του διασημότερου ψαροχωριού της Κύπρου.

Τάσος Περδίος

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.