«Ετερόκλητο λόμπι στη βουλή» που εξυπηρετεί εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων
Θύελλα αντιδράσεων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ενέργεια των κομμάτων ΔΗΣΥΔΗΚΟΕΔΕΚ – Αλληλεγγύης – ΕΛΑΜ για αποκοπή του κονδυλίου που αφορά τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων. Το ΑΚΕΛ, δια του Στέφανου Στεφάνου, κατήγγειλε ότι «τα εν λόγω κόμματα θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Υπέδειξε επίσης ότι «σημασία δεν έχουν οι διακηρύξεις, αλλά τι ψηφίζει ο καθένας στη Βουλή. Και τα εν λόγω κόμματα ψήφισαν υπέρ της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων», τόνισε.

Ακόμη οι Οικολόγοι κατήγγειλαν ότι η αποκοπή του κονδυλίου έγινε «κατ’ εντολή -από ό,τι φαίνεται- των ΚΕΒΕ και ΟΕΒ». Η ΠΕΟ κατήγγειλε «ετερόκλητο λόμπι στη Βουλή» υποδεικνύοντας ότι: «Οι πράξεις μιλούν. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη ενήργησαν εξυπηρετώντας το συμφέρον των εργοδοτικών οργανώσεων σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας». Διαμήνυσε επίσης ότι «αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν θα μείνουν αναπάντητες και δεν πρόκειται να περάσουν χωρίς την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων».

Η ΣΕΚ χαρακτήρισε «εγκληματική» την καταψήφιση των κονδυλίων για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών και κατήγγειλε ότι τα πέντε κόμματα «επέλεξαν με τη στάση τους να καταστούν μέρος της αταξίας και της απορρύθμισης που υπάρχει στα εργασιακά πράγματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια». Επεσήμανε επίσης ότι τα υπό αναφορά κόμματα επέδειξαν τεράστια ασέβεια απέναντι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, επιβραβεύοντας τους κακούς εργοδότες και συντηρώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Η ΔΕΟΚ κατήγγειλε τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη για αντεργατική στάση, υποδεικνύοντας ότι: «Επιτέλους κάποια κόμματα ας προβληματιστούν για τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό. Δεν είναι δυνατόν στη θεωρία να πλειοδοτούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην πράξη να στηρίζουν τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών».

ΔΗΣΥ: «Ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ» οι έλεγχοι!

Εν τω μεταξύ, ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει τους ελέγχους για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ως… «ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ»! Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA η βουλευτίνα του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, υπεραμύνθηκε της αποκοπής του κονδυλίου για τη σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, κάνοντας λόγο για ιδεολογικές αγκυλώσεις του ΑΚΕΛ στις τροπολογίες που φέρνει στη Βουλή.

Επίσης, σε παρατήρηση ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και εδώ και τρία χρόνια, αλλά τα κόμματα ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ κωλυσιεργούν για την ψήφισή του, απάντησε ότι είναι δικαίωμα του ΔΗΣΥ να διαφωνεί με τα προτεινόμενα νομοσχέδια, γι’ αυτό και ψηφίστηκε η αποκοπή του συγκεκριμένου κονδυλίου.

Επιφυλάσσεται η ΥΠΕΡΓ

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ωστόσο επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού ενημερωθεί πρώτα για το λεκτικό της τροπολογίας που ψηφίστηκε και τα άρθρα του προϋπολογισμού τα οποία επηρεάζονται. Ανέφερε επίσης ότι η πολιτική βούληση του υπουργείου παραμένει η ίδια, όπως εκφράζεται μέσα από το νομοσχέδιο.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου