“Εταίρος” , η ιστορία πίσω από το έργο

Εταίρος

Η ιστορία πίσω από το έργο

ΑΛ: Η ιστορία που θα παρουσιάσουμε είναι λίγο πολύ γνωστή. Η μήνις, η όργητα του Αχιλλέα απέναντι στον αρχηγό της τρωικής εκστρατείας Αγαμέμνονα τον κρατά συνειδητά έξω από τη μάχη, μέχρι που μαθαίνει για το θάνατο του συντρόφου του, του Πατρόκλου. Και τότε αποφασίζει να επιστρέψει στον πόλεμο. «Διότι ο Πάτροκλος δεν ήταν ο συμπολεμιστής του, ήταν ο εταίρος του». Στη δική μας αφήγηση ο εταίρος δεν νοείται απλώς βάσει των κύριων αρχαιοελληνικών σημασιών του συντρόφου συμπολεμιστή ή αδελφικού φίλου, αλλά και ως σύντροφος ερωτικός.

ΜΨ: Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στο «λέω μια ιστορία» και «ξανα-λέω μια ιστορία». Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει το στοιχείο της αναπροσαρμογής, της αναθεώρησης, αυτής ακόμα της ρήξης με την αρχική εκδοχή.

ΑΛ: Επαναδιαπραγματευόμαστε, λοιπόν, το ομηρικό αρχέτυπο, το «μοντέλο» ή το «στερεότυπο». Θεωρούμε ότι κανένας μύθος δεν είναι πάγια «αρχαίος», αλλά ότι προσλαμβάνει διαχρονικές (και άχρονες) διαστάσεις.

ΜΨ: Αλλά και συγχρονικές, ναι; Κι ο συγκεκριμένος μύθος ειπώθηκε χιλιάδες φορές από χιλιάδες στόματα. Στον Εταίρο εμείς ακολουθούμε την εκδοχή εκείνη που αντιβαίνει στη νόρμα, στην κανονικότητα, στην ομοιομορφία, την εθνική «συγυροσύνη» μας.

ΑΛ: Πρόκειται για μια εκδοχή/εικόνα όχι απλώς «φημολογούμενη», αλλά η οποία παρουσιάζεται σποραδικά σε μεταγενέστερα του Ομήρου κείμενα και σε άλλες τέχνες.

ΜΨ: Άρα, δεν είναι ότι ερχόμαστε να κάνουμε κάτι ριζικά πρωτοποριακό. Απλώς ανασκάπτουμε αυτή τη θαμμένη ιστορία και την ξαναλέμε. Αυτό γίνεται όχι τόσο για την ίδια την «επανεξιστόρηση», αλλά για το δικαίωμα να την «επανεξιστορήσουμε», το δικαίωμα να μας δοθεί χρόνος και χώρος να το κάνουμε αυτό. Όχι για να αψηφήσουμε το «εθνικό συναίσθημα», αλλά για να αποκαταστήσουμε εκείνους που για χιλιάδες χρόνια το εθνικό συναίσθημα είχε αψηφήσει.

ΑΛ. Το δικαίωμα αυτό δεν αφορά μόνο τους δημιουργούς ή τους συντελεστές, αλλά και όσους παρακολουθούν με περιέργεια, αποδέχονται ή και ταυτίζονται με την περιθωριοποιημένη εκδοχή του μύθου.

Κάπως έτσι, στο στάδιο της συγγραφής τέθηκαν τα ερωτήματα: Πώς θα θρηνούσε ο Αχιλλέας τον αγαπημένο του; Σε ποια σημεία θα έσπαζε η «κανονικότητα» της δυναμικής μορφής του; Πώς αρθρώνεται ο (ποιητικός και διακειμενικός) λόγος του χωρίς να αποστασιοποιείται από τον σημερινό δέκτη;

Πρόκειται τελικά για μια ιστορία για την ταυτότητα (μας), την εικόνα (μας) και τον έρωτα από μια λιγότερο συμβατική ή γνωστή οπτική γωνία.

ΜΨ: Από σκηνοθετικής άποψης θα ήταν εύκολο να καταφύγουμε στον ρεαλισμό. Να παρουσιάσουμε ένα επικό μεν, ευαίσθητο δε ήρωα και να κερδίσουμε το κοινό μέσα από τη συγκίνηση και την ταύτιση. Ξαναλέγοντας όμως μια ιστορία, ενσυνείδητα κι αυτοσυνείδητα δεν μπορείς να αποφύγεις την αυτοαναφορικότητα και το σχόλιο. Κι επίσης, δεν μπορείς να αγνοήσεις το τώρα. Απευθυνόμενοι σε ένα κοινό που ζει καθημερινά στον παλμό μιας οπτικής κουλτούρας κορεσμένης από οθόνες, περιβάλλουμε τον ήρωα με οθόνες που υπογραμμίζουν το αναπαραστασιακό μας παρόν, που μας υπενθυμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο λέμε τις δικές μας ιστορίες σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε/δημιουργούμε τις ταυτότητες, τις εικόνες, τους έρωτές μας.

Θελήσαμε, λοιπόν, να ξαναπούμε μια ιστορία επική, πανάρχαια: την ιστορία του Αχιλλέα όταν έκλαψε για τον Πάτροκλο. Λιγότερο επικά, περισσότερο ανθρώπινα και κυρίως απευθυνόμενοι στο σήμερα.

Αυγή Λίλλη,  Μάριος Ψαράς

Εταίρος Μια παραγωγή της ομάδας corpoριάλιτι. Βασισμένο σε μια ιδέα της Αυγής Λίλλη και του Μάριου Ψαρά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ερμηνεία – Γιώργος Κυριάκου, Σκηνοθεσία Μάριος Ψαράς, Κείμενο – Αυγή Λίλλη, Καλλιτεχνική επιμέλεια & Video art – Άννα Φωτιάδου, Μουσική – Σταύρος Μακρής , Σχεδιασμός φωτισμού – Ευριπίδης Δίκαιος, Κίνηση – Μιχάλης Αριστείδου, Διεύθυνση φωτογραφίας – Stephan Metzner, Φωτογράφος – Γιώργος Αθανασίου, Έγχορδα – Σπύρος Σπύρου, Βοηθός παραγωγής Μέλπω Γεωργιάδου, Μέντορας – Κωνσταντίνα Peter

Θερμές ευχαριστίες στον Δημήτρη Βαττή και το Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες»-Ανθή Παπαφιλίππου.

Λεμεσός: 26 και 27 Ιανουαρίου στο Παλιό Ξυδάδικο, ώρα 20:30

Λευκωσία: 29 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Άρτος, ώρα 19:00 και 20:30

Kρατήσεις – 99 556226

[H παράσταση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας

t h e Y a r d . R e s i d e ncy.18]

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.