Αυταρχικά ο Υπ. Εργασίας προωθεί νέα στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες
Συνεχίζει η κυβέρνηση να προωθεί όποιο ζήτημα εξυπηρετεί τους εργοδότες, ενώ αφήνει στάσιμο ό,τι μπορεί να αποτελέσει ανάσα για τους εργαζόμενους. Είναι τόσο προκλητικός ο Υπουργός Εργασίας, που ενώ έχει παραπέμψει το θέμα της ΑΤΑ στην επόμενη κυβέρνηση, προωθεί με όλες του τις δυνάμεις τις αλλαγές στη στρατηγική για την Απασχόληση Αλλοδαπού Εργατικού Προσωπικού. Μάλιστα, δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαβούλευση με τις συντεχνίες και αγνοεί τις προτάσεις τους, αλλά προωθεί κάθε αίτημα των εργοδοτών.
Ως εκ τούτου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ έχουν αντιδράσει έντονα, αλλά ο υπουργός σε χθεσινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι δεν φεύγει από το υπουργείο χωρίς να εξυπηρετήσει τους εργοδότες, απορρυθμίζοντας εντελώς το μέχρι σήμερα πλαίσιο. Συγκεκριμένα, υπέδειξε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση. Αυτή η κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 28 του Φλεβάρη θα εκτελώ τα καθήκοντά μου ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο».
Η ΠΕΟ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι στην πρώτη επίσημη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος υπό την προεδρία του κ. Κούσιου στις 20 Οκτωβρίου 2022, ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέα στρατηγική, το περιεχόμενο της οποίας θα τεθεί ενώπιον του ΕΣΣ μέσα στον Νοέμβρη. Ωστόσο η συντεχνία υποδεικνύει ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία σχετική συνάντηση.
Η ΣΕΚ σημειώνει ότι «δεν έγινε κανένας κοινωνικός διάλογος όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και ως εκ τούτου τα όσα έχουν σχεδιαστεί είναι εξόχως ελλειμματικά» και η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι δεν έχει «διεξαχθεί μέχρι σήμερα ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος».
Και οι τρεις συντεχνίες υποδεικνύουν ότι ενώ έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπόψιν από τον υπουργό.
Επίσης, η ΠΕΟ επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «προωθεί αποφάσεις ετεροβαρείς και μονόπλευρες που ικανοποιούν τις θέσεις της εργοδοτικής πλευράς, λίγες μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της» και ότι μέσα από τις προτάσεις του υπουργού «είναι προφανές ότι εκείνο που επιχειρείται είναι διεύρυνση της δυνατότητας των εργοδοτών να χρησιμοποιούν φτηνό ξένο εργατικό προσωπικό, κάτι που διευρύνει την απορρύθμιση και μειώνει περαιτέρω την εμβέλεια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
Ως εκ τούτου, η ΠΕΟ ζητά την απόσυρση του εγγράφου και τη μη κατάθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για απόφαση. Προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που προχωρήσετε σε απόφαση, οι συντεχνίες μας είναι αποφασισμένες εκεί και όπου προωθείται μονομερώς η εν λόγω στρατηγική να λαμβάνουν μέτρα».
Την απόσυρση του εγγράφου και τη λήψη απόφασης από την επόμενη κυβέρνηση ζητούν και η ΣΕΚ με την ΔΕΟΚ.
Γιάννης Κακαρής
