Εθισμένοι στον τζόγο οι νέοι μας

Συγκλονιστικά ευρήματα έρευνας του Alexander College στη φοιτητική κοινότητα

Του Τάσου Περδίου

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική έρευνα, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, διενήργησε πρόσφατα το Ερευνητικό Κέντρο του κολεγίου Alexander College.

Είναι μια έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι τα ναρκωτικά δεν είναι ο μοναδικός επικίνδυνος εθισμός που απειλεί τους νέους μας, αφού πολλοί από αυτούς είναι εθισμένοι και στον τζόγο! Πάνω από ένας στους δέκα φοιτητές, όπως έδειξε η έρευνα στη φοιτητική κοινότητα της Κύπρου, αποδεικνύεται ότι είναι μπλεγμένος με τα τυχερά παιγνίδια σε βαθμό που αγγίζει τον παθολογικό εθισμό! Από τα ευρήματα της έρευνας η πιο ανησυχητική ίσως διαπίστωση είναι ο καταλυτικός αρνητικός ρόλος που διαδραματίζουν οι γονείς στα παιδιά τους, αφού καταγράφεται σταθερή τάση μετάδοσης του εθισμού από γονείς που τζογάρουν στα παιδιά τους. Την ερευνητική ομάδα που ασχολήθηκε με την έρευνα αποτέλεσαν οι Κώστας Χριστοδουλίδης, συντονιστής, διευθυντής Ερευνητικού Κέντρου Alexander College, Παναγιώτης Ηλία, ερευνητικός συνεργάτης, Ερευνητικό Κέντρο Alexander College, δρ Παυλίνα Αντωνίου, συμβουλευτική ψυχολόγος, δρ Νίκο Καρφάκης, Διοίκηση Επιχειρήσεων και Πετρούλα Χατζηφώτη, κλινική ψυχολόγος.

Ο ορισμός του προβλήματος

Ως παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια ή «Διαταραχή τυχερών παιχνιδιών», σύμφωνα με τους ερευνητές, ορίζεται η επίμονη και επαναλαμβανόμενη προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια που οδηγεί σε κλινικά σημαντική επιδείνωση ή συναισθηματική αναστάτωση, με κάποια χαρακτηριστικά για περίοδο ενός έτους. Η μέτρηση καταπιάστηκε με την προβληματική και παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιγνίδια και το στοίχημα ανάμεσα σε νέους ηλικιών 18 μέχρι 35 ετών και κυρίως φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διεθνώς αποδεκτό εργαλείο μέτρησης SOGS (South Oaks Gambling Screen) με προσωπικό ανώνυμο ερωτηματολόγιο.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Alexander College και Alexander Research Centre την περίοδο Νοεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «PIN #prevention and #intervention» (2018) της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου με την υποστήριξη του Δήμου Λάρνακας και της Ομοσπονδίας ΣΓ Μέσης & Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας & Αμμοχώστου.

Δείγμα: 401 φοιτητές από 5 Πανεπιστήμια και Κολέγια της Κύπρου με γεωγραφική κατανομή ως εξής: Λευκωσία 158, Λεμεσός 41, Λάρνακα 116, Πάφος 35, Αμμόχωστος 23, Ευρωπαϊκή Ένωση 9, Χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης 19.

Τα ευρήματα και ο μεταδοτικός ρόλος των τζογαδόρων γονέων

Βασικότερη διαπίστωση της έρευνας είναι ότι ποσοστό 12% των φοιτητών στην Κύπρο κατατάσσεται στις δύο κατηγορίες της πιθανής παθολογικής και της πιθανής προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιγνίδια. Αναλυτικά τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  1. Το 6,7% του δείγματος μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία πιθανής παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια (probable pathological gambler).
  2. Το 5,2% μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία πιθανής προβληματικής ενασχόλησης (problem gambler) με τα τυχερά παιχνίδια.
  3. Το 4% του δείγματος προβληματίζεται εάν αντιμετωπίζει ή όχι πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.
  4. Το 40% όσων ερωτώμενων των οποίων και οι δύο γονείς έπαιζαν τυχερά παιχνίδια πάρα πολύ συχνά, αυτοπροσδιορίζονται ως εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια.
  5. Το 71% όσων κατατάχθηκαν στην κατηγορία πιθανής προβληματικής ενασχόλησης είναι άντρες.
  6. Το 88% όσων κατατάχθηκαν στην κατηγορία πιθανής παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια είναι άντρες.
  7. Το 48,75% του συνόλου του δείγματος «γνωρίζει μερικούς» (30.5%) ή «ένα πρόσωπο» από το φιλικό ή συγγενικό του περιβάλλον (18.25%) που θεωρεί ότι αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια.
  8. Το 14,25% του δείγματος επηρεάστηκε αρνητικά λίγο ή σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας του προβλήματος παθολογικής ενασχόλησης με τον στοιχηματισμό που αντιμετωπίζουν φίλοι ή συγγενικά πρόσωπα.
  9. Τα ποσοστά συχνότητας συμμετοχής του πληθυσμού των αντρών σε όλα σχεδόν τα τυχερά παιχνίδια είναι πολλαπλάσια των ποσοστών του γυναικείου πληθυσμού του δείγματος.
  10. Περίπου το 43% των ανδρών του δείγματος, σε αντίθεση με μόνο 13% του γυναικείου πληθυσμού, έχει στοιχηματίσει περισσότερα χρήματα από αυτά που στην αρχή σκόπευε.
  11. Το 25% του αντρικού δείγματος έχει δεχτεί κριτική από τρίτους για τις στοιχηματικές του συνήθειες.
  12. Το 10,5% του δείγματος (20% στους άντρες) ένιωσε ενοχές για τον τρόπο που παίζει στοίχημα ή για το τι του συμβαίνει όταν παίζει στοίχημα.
  13. Στο 9% του δείγματος έχει περάσει από το μυαλό του να σταματήσει να στοιχηματίζει αλλά πίστεψε πως δεν μπορούσε.
  14. Στους άντρες το ποσοστό που έχει χάσει ποτέ χρόνο από τη δουλειά/πανεπιστήμιο/φροντιστήριο του εξαιτίας του στοιχήματος ανήλθε στο 12% περίπου.
  15. Ποσοστό 3,5% του δείγματος έχει δανειστεί χρήματα χωρίς να τα επιστρέψει εξαιτίας της στοιχηματικής του δραστηριότητας.

Αναλυτικά

Όπως κατέδειξε η ερευνητική εργασία του Alexander College, τα πιο διαδεδομένα τυχερά παιχνίδια είναι τα ξυστά λαχεία, το μπίνγκο και διάφορα αθλητικά γεγονότα για τα οποία ποσοστό μεταξύ 8.5% και 10% των φοιτητών παίζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Το πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια φαίνεται να είναι πολύ διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα αφού το 49% απαντά ότι γνωρίζει κάποιο φίλο ή συγγενικό πρόσωπο που αντιμετώπισε τώρα ή στο παρελθόν παθολογικό πρόβλημα (εθισμού) στα τυχερά παιχνίδια. Οι ερωτώμενοι πριν απαντήσουν είχαν διαβάσει τον ορισμό και τα συμπτώματα του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια και επομένως είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν έχοντας επίγνωση των κριτηρίων.

Στην ερώτηση εάν επηρεάστηκε η καθημερινότητά τους από την ενασχόληση με τον τζόγο φίλων ή συγγενικών προσώπων, 14% του δείγματος απάντησε «από λίγο έως πολύ», κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος ξεπερνούν τα όρια του άμεσα επηρεαζόμενου.

Ερωτηθέντες για πρόβλημα εθισμού γονέων ή κηδεμόνων στα τυχερά παιγνίδια, 9% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι υπήρξε πάρα πολύ συχνή ενασχόληση, κάτι που συνδέεται άμεσα με τα αυξημένα ποσοστά εθισμού των παιδιών.

Αντίθετα οι πιθανότητες εθισμού στα τυχερά παιχνίδια μειώνονται όσο λιγότερο συχνά ασχολούνται με αυτά οι γονείς τους.

Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων που είχαν και τους δύο γονείς να παίζουν τυχερά παιγνίδια πολύ συχνά, αυτοπροσδιορίζονται και οι ίδιοι ως εθισμένοι.

Όταν ο πατέρας παίζει πάρα πολύ συχνά, παρατηρείται πολλαπλάσιο ποσοστό εθισμένων παιδιών νέων στα τυχερά παιχνίδια σε σύγκριση με τις περιπτώσεις όπου κανένας από τους γονείς παίζει πάρα πολύ συχνά, όπου μόνο το 6% των παιδιών αυτοπροσδιορίζονται ως εθισμένα.

Στην ερώτηση πόσο συχνά παίζουν ξανά για να κερδίσουν λεφτά που έχασαν σε τυχερά παιγνίδια, ποσοστό 14% του ανδρικού δείγματος απάντησε καταφατικά, κάτι που αποτελεί κλασικό σύμπτωμα προβληματικού στοιχηματισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το 43% του ανδρικού δείγματος ξόδεψε στα τυχερά παιχνίδια περισσότερα από όσα αρχικά σκόπευε και το 26% των ανδρών δέχτηκε κριτική από άλλα πρόσωπα εξαιτίας των στοιχηματικών συνηθειών του. Το 20% του ανδρικού πληθυσμού του δείγματος ένιωσε ενοχές για το τι του συμβαίνει όταν παίζει στοίχημα.

Στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονταν επίσης ερωτήσεις για προσπάθεια απομάκρυνσης από τον τζόγο. Ένα ποσοστό της τάξης του 9% του συνολικού δείγματος (6% των γυναικών και 14% των αντρών) σκέφτηκε να σταματήσει να στοιχηματίζει αλλά δεν πίστεψε ότι μπορεί να τα καταφέρει να κόψει τη συνήθεια αυτή. «Προφανώς είναι ακριβώς σε αυτή τη φάση που χρειάζεται υποστήριξη τόσο από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και από ειδικούς ώστε αυτή η σιωπηλή “κραυγή” αγωνίας να βρει τη δύναμη να ζητήσει βοήθεια χωρίς να στιγματιστεί από το κοινωνικό περιβάλλον» είναι η διαπίστωση των ερευνητών για τους ανθρώπους που προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα τυχερά παιγνίδια και το στοίχημα.

Τρομακτικές συνέπειες

Οι συνέπειες από τον προβληματικό μέχρι παθολογικό εθισμό στον τζόγο μπορεί να είναι τρομακτικές για τον άνθρωπο, όπως σημειώνεται. Αυτές ξεκινούν από αυξημένη οικονομική δαπάνη, ακαδημαϊκές δυσκολίες και διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις αλλά μπορεί να φτάσουν στα άκρα με χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, ανάπτυξη εγκληματικής δραστηριότητας, ψυχο-πνευματικά προβλήματα και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy