Εθνικά επικίνδυνη είναι η στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο θα υπάρχει ανασφάλεια και ανησυχία. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, το δήλωσε παραστατικά ότι με περαιτέρω ένταση και θερμό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας η Κύπρος θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση γιατί «είμαστε ο αδύναμος κρίκος»! Η δήλωση Κασουλίδη αποτελεί και απάντηση προς τους δύο συναγερμικούς υποψηφίους, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ν. Χριστοδουλίδη, ότι η Κύπρος πέτυχε τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τους γείτονες και τις ΗΠΑ και ότι είμαστε «θωρακισμένοι». Το πόσο «θωρακισμένη» είναι η Κύπρος το δείχνει η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου: «Aν η Ελλάδα κρύβεται πίσω από τον έναν και από τον άλλον, κοροϊδεύει τον εαυτό της. Αν αύριο γίνει κάτι, όπως έγινε στο παρελθόν, κανένας από αυτούς που την παροτρύνουν τώρα δεν θα βρεθεί δίπλα της». Με πολύ εύσχημο τρόπο ο κ. Τσαβούσογλου μάς υπενθυμίζει ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ουδέποτε στήριξαν την Ελλάδα ή την Κύπρο σε δύσκολες στιγμές. Ακόμη και σήμερα η Τουρκία είναι το χαϊδεμένο παιδί των Αγγλοαμερικάνων και της ΕΕ.

Οι κακές εκτιμήσεις και ο λανθασμένος δρόμος στον οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση ΔΗΣΥ επιτρέπουν στην Άγκυρα να προβαίνει σε νέα τετελεσμένα χωρίς να υπάρχουν καθόλου αντιδράσεις. Η Κύπρος στα χέρια της κυβέρνησης ΔΗΣΥ έχασε τα διεθνή ερείσματα και την επιρροή τους. Αποτέλεσμα, η Άγκυρα να προχωρεί σε εξοπλισμούς και σε στρατιωτικοποίηση του κυπριακού προβλήματος. Βέβαια σε αυτό βοηθά και η απόφαση της κυβέρνησης ΔΗΣΥ να ακολουθήσει μια νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων, αγοράζοντας οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας τη ρωσική αγορά με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για την άμυνά μας, όσο και για το πολιτικό μας πρόβλημα.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ επιλέγει τον νατοϊκό δρόμο και έχει εγκαταλείψει την πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που τώρα τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, αφού προσανατολιζόμαστε να προσφύγουμε στα διεθνή σώματα για να καταγγείλουμε τις τουρκικές προκλήσεις και να εμποδίσουμε την τουρκική προσπάθεια να κατατεθεί οποιοδήποτε ψήφισμα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους. Πραγματικά όσο πιο γρήγορα φύγουν από την εξουσία οι σημερινοί κυβερνώντες, ώστε να έρθει μια νέα και προοδευτική διακυβέρνηση υπό τον Α. Μαυρογιάννη, τόσο το καλύτερο για τον τόπο και το λαό μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy