Εθνικά ολέθρια η προσάρτηση της Κύπρου στο άρµα των ΗΠΑ 

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Ορόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν πολύ ξεκάθαρος. «Τα συµφέροντα της Κύπρου συµπίπτουν µε τα συµφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι µε τα συµφέροντα της Ρωσίας». Η κυβέρνηση ∆ΗΣΥ επιλέγει συνειδητά να οδηγήσει την Κύπρο στο άρµα των ΗΠΑ.  Αντιλαµβανόµαστε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να βάλουν χέρι µέσω των πολυεθνικών εταιρειών στον ενεργειακό πλούτο όχι µόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως πράττουν σε όλο τον πλανήτη. Αλήθεια, τι δουλειά έχουν οι ΗΠΑ στη δική µας περιοχή; Μήπως δεν είναι οι ΗΠΑ που κήρυξαν ιµπεριαλιστικούς πολέµους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Σερβία, κ.λπ.; Είναι να διερωτάται κάποιος πώς συµπίπτουν τα συµφέροντα της µικρής και ηµικατεχόµενης πατρίδας µας µε τα συµφέροντα της υπερδύναµης ΗΠΑ, η οποία το µόνο που κάνει είναι να στηρίζει κυβερνήσεις ανδρείκελά τους. Μήπως ξεχάσαµε τα αµερικανικά διχοτοµικά σχέδια σε βάρος της Κύπρου; Όταν ακόµη η Κύπρος διεκδικούσε την ανεξαρτησία της και το Κυπριακό οδηγήθηκε στον ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ τάσσονταν αλληλέγγυες µε τη Βρετανία. Μήπως ξεχάσαµε το διχοτοµικό Σχέδιο Άτσεσον, την αµερικανική πολιτική για λύση του Κυπριακού εντός των ΝΑΤΟϊκών και συµµαχικών πλαισίων και εκτός του ΟΗΕ και το ρόλο του Χέντρι Κίσινγκερ στην τουρκική εισβολή του 1974;

Τα αµερικανικά στρατηγικά συµφέροντα στην περιοχή µας χρονολογούνται και σε καµία περίπτωση συµπίπτουν µε τα δικά µας. Μπορεί πρόσκαιρα οι ΗΠΑ να «αγκαλιάζουν» την Κύπρο, αλλά δεν θα αργήσει η στιγµή που θα βρεθούν απέναντι των εθνικών µας στρατηγικών συµφερόντων. Μόνο που τότε δεν θα υπάρχει δυνατότητα αντίστασης και διέξοδος. ∆εν θα βρούµε ούτε διεθνή στήριξη και θα µας επιβληθούν αµερικανόπνευστες διχοτοµικές λύσεις. Χάνουµε ήδη διαχρονικά ερείσµατα φιλίας και συνεργασίας µε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες µικρές γειτονικές χώρες που στηρίχθηκαν στον αµοιβαίο σεβασµό και στη βάση των αρχών του ΟΗΕ.

Εποµένως, θα είναι εθνικά ολέθριο και εγκληµατικό λάθος σε βάρος της πατρίδας µας η εγκατάλειψη µιας ειρηνικής, ισορροπηµένης και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και προσάρτηση της Κύπρου στο άρµα των ΗΠΑ και των αµερικανικών συµφερόντων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.