Εθνικά ζημιογόνες οι πολιτικές Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ενώπιον της Βουλής την περασμένη Τρίτη, αναφορικά με το Κυπριακό και τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, φαίνεται πως κρύβουν και εκλογικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για βολές εναντίον της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίες ωστόσο πλήττουν και τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς και την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «αν προχωρήσουν οι προσπάθειες για το Κυπριακό, θα προχωρήσουν και οι προσπάθειες για το φυσικό αέριο». Δηλαδή, ο κ. Κασουλίδης μάς λέει ότι χωρίς λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας, προσθέτοντας ότι με άλυτο το Κυπριακό εντείνονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Ανέφερε ακόμη ότι «μέχρι στιγμής κανένας επενδυτής δεν επέδειξε ενδιαφέρον για τον EastMed».

Οι τοποθετήσεις Κασουλίδη αδειάζουν τον τέως Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέδειξε πρώτο θέμα στην εξωτερική πολιτική τις τριμερείς και άλλες συνεργασίες, την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αφήνοντας στο ράφι τις διαπραγματεύσεις και το Κυπριακό… Εκ του αποτελέσματος ήταν μια αποτυχημένη και αδιέξοδη εξωτερική πολιτική, για την οποία την πρώτη ευθύνη φέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς και ο ΔΗΣΥ και ο πρόεδρός του, Αβέρωφ Νεοφύτου, οι οποίοι χειροκροτούσαν και «σπίλωναν» τις θέσεις του ΑΚΕΛ που προειδοποιούσε για τους κινδύνους. Το ΑΚΕΛ κατέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ολοκληρωμένη πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών, η οποία προέβλεπε τη σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και την εμπλοκή της Τουρκίας.

Για την ιστορία σημειώνουμε ότι από το 2017 που διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δεν προχωρούν ούτε οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί για αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Όταν ο αείμνηστος Δ. Χριστόφιας έπειθε για τη συνέπεια και την αξιοπιστία του για λύση και είχε στις προτεραιότητές του το Κυπριακό, η διεθνής κοινότητα αντιδρούσε αποτελεσματικά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επομένως, εκ του αποτελέσματος οι στρατηγικές και τακτικές Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη με την ανοχή και του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, μας οδήγησαν σε νέα τετελεσμένα στο Κυπριακό -θέση δύο κρατών και εποικισμό των Βαρωσίων, ενώ «πάγωσαν» και οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί.

Οι πολιτικές των κ.κ. Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ μάς έχουν ζημιώσει εθνικά και αλίμονο για τον τόπο μας εάν παραμείνουν στην εξουσία για άλλα πέντε χρόνια…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.