Εθνική Φρουρά: Απορρίφθηκαν οι κανονισμοί για την ιεραρχία

Οι κανονισμοί για τους Διορισμούς, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς, που προέβλεπαν ότι ο χρόνος διοίκησης που απαιτείται να έχει αξιωματικός βαθμού ταξίαρχου, για να δικαιούται κρίσης μειώνεται από το ένα έτος που ισχύει σήμερα στους έξι μήνες, απορρίφθηκαν με ισοψηφία 20 υπέρ, 20 κατά.

Οι κανονισμοί και η ψηφοφορία επί αυτών αποτέλεσαν αντικείμενο έντονης συζήτησης και αντεγκλήσεων, που τελικά οδήγησαν τον Πρόεδρο της Βουλής, λόγω του κλίματος και της μακράς διάρκειας της συνεδρίας της Ολομέλειας, να τη διακόψει ενώ υπήρχαν άλλα 4 νομοθετήματα στην ημερήσια διάταξη για τοποθέτηση της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή της συζήτησης των κανονισμών αποδίδοντας μάλιστα την κατάθεση τους σε προσπάθεια διενέργειας ρουσφετιού και την επιμονή της πλειοψηφίας των κομμάτων να συνέλθει, υπό τις συνθήκες η Ολομέλεια της Βουλής. Το αίτημα για αναβολή απορρίφθηκε με 19 ψήφους υπέρ 22 εναντίον και 1 αποχή.

Μετά τη ψηφοφορία 20-20 που διεξήχθη με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας και την απόρριψη των κανονισμών, ο ΔΗΣΥ ζήτησε επανάληψη της ψηφοφορίας. Ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε να γίνει δια χειρός ψηφοφορία, χωρίς τη συμμετοχή του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλου Μυλωνά, ο οποίος την ώρα της ψηφοφορίας απουσίαζε από την αίθουσα, αλλά το ΑΚΕΛ πρόβαλε έντονες ενστάσεις σε επανάληψη της ψηφοφορίας.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε οδηγίες όπως στην παρουσία Βουλευτών ελεγχθεί εάν κατεγράφη η ψήφος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνου Σιζόπουλου και συνέχισε τη συνεδρία με τη συζήτηση των θεμάτων που ακολουθούσαν στην ημερήσια διάταξη.

Αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση και για το 7ο νομοθέτημα που ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ ήγειρε θέμα μη καταγραφής της ψήφου της Βουλευτού του κόμματος του, Ξένιας Κωνσταντίνου, λέγοντας πως ενώ η Βουλευτής ψήφισε υπέρ, το σύστημα ψηφοφορίας κατέγραψε ότι ψήφισε εναντίον.

Η αναφορά του κ. Τορναρίτη βρήκε την έντονη αντίδραση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, ο οποίος παρατήρησε ότι «το έχουμε παρακάνει» και πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να θυματοποιήσει μια νέα Βουλευτή επειδή δεν έμαθε να χάνει μια ψηφοφορία.

Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης ότι σε καμία περίπτωση αφού πέρασαν 20 λεπτά, δεν μπορεί η Ολομέλεια να επανέρχεται σε προηγηθείσα ψηφοφορία, αναφέροντας ότι δεν επιτρέπει ο κανονισμός αναθεώρηση ψηφοφορίας και οτιδήποτε άλλο συνιστά αλχημεία.

Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Κωνσταντίνου είπε πως δεν χρειάζεται δικηγόρους, προσθέτοντας ότι δεν κατάλαβε ότι η ψήφος της δεν πέρασε στο σύστημα. Είπε ότι δεν έλειψε ούτε λεπτό από την αίθουσα συνεδρίας της Ολομέλειας και έκανε λόγο για τεχνικό πρόβλημα που την αφήνει εκτεθειμένη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από την κ. Κωνσταντίνου να ελέγξει κατά πόσο η ψήφος της σε προηγούμενες ψηφοφορίες κατεγράφη ορθά.

Πρόσθεσε πως το μόνο θέμα που τίθεται είναι αν έγινε λάθος στο σύστημα ψηφοφορίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, πήρε το λόγο αναφέροντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν ζητά καμιά αλλαγή στην ψηφοφορία. Είπε ότι το αποτέλεσμα αυτής ήταν 20-20 και έληξε.
Αναφέρθηκε ακολούθως σε συνθήκες πρωτόγνωρου αυταρχισμού εντός και εκτός Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό που ο ΔΗΣΥ ψέγει είναι το γεγονός ότι κακώς ο Πρόεδρος της Βουλής δεν αποδέχθηκε να γίνει δια χειρός ψηφοφορία, αμέσως μετά την ηλεκτρονική εφόσον υπήρξε αμφισβήτηση. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής είπε ότι κακώς έχετε ενδώσει στην μη επιβεβαίωση της ψηφοφορίας δια ανατάσεως χειρός.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, είπε στην Ολομέλεια πως εάν υπήρχε πρόθεση να επαναληφθεί η ψηφοφορία το ΑΚΕΛ θα αποχωρούσε από την αίθουσα.
Πρόσθεσε πως «αυτή η Βουλή έγινε ρεζίλι και την ώρα που ο κόσμος ανησυχεί από την τεράστια απειλή κάποιοι προσπαθούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα τα ψηφοφορίας». Εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Τορναρίτης και η κ. Κωνσταντίνου επανέφεραν το θέμα με πρόθεση την αλλαγή του αποτελέσματος.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας δήλωσε πως ο ίδιος είναι ο δράστης της αποκαλύψεως του λάθους, καθώς είναι αυτός που αντελήφθη ότι το σύστημα δεν κατέγραψε ως θετικές όλες τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο σύστημα ψηφοφορίας διεφάνη ότι στις προηγούμενες ψηφοφορίες η ψήφος της κ. Κωνσταντίνου καταγράφηκε ορθά, προσθέτοντας πως στους κανονισμούς της Βουλής δεν προβλέπεται διαδικασία διόρθωσης ψήφου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος αναφερόμενος στο αίτημα για αναβολή είπε πως την 31η Μάρτη τερματίζεται η διαδικασία κρίσεων, αφυπηρετήσεων και προαγωγών και ανέφερε ότι με την αναβολή θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια για ρουσφέτι, ο κ. Σιζόπουλος είπε «ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω» και ανέφερε πως ο στόχος είναι να τεθούν κανονισμοί που να το περιορίζουν κατά το μέγιστο δυνατό. Είπε επίσης πως αν δεν εγκριθούν οι κανονισμοί θα μείνει ένας για προαγωγή και οι άλλοι φεύγουν. Ανέφερε ακόμα πως υπήρξε καθυστέρηση να κατατεθούν συμπληρωματικοί κανονισμοί στη Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε πως η αναβολή δεν θα επηρέαζε τις κρίσεις, αλλά θα επηρέαζε σχεδιασμούς για προαγωγές που έταξαν σε κάποιους.

«Τέσσερεις ημέτεροι θα γίνουν ταξίαρχοι, χωρίς να διοικήσουν» συνέχισε προσθέτοντας ότι υπάρχει φοβερή αντίδραση στην Εθνική Φρουρά.

Χαρακτήρισε επίσης προκλητική και παράνομη τη σχετική διαταγή, αναφέροντας πως με τους κανονισμούς που κατατέθηκαν και τη διαταγή από τον πρώτο που δικαιούται την προαγωγή, οι δικαιούχοι γίνονται 7. Ανέφερε επίσης πως με τους κανονισμούς, αυτός που διοικεί τεθωρακισμένη ταξιαρχία θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με ένα που «διοικεί μόνο την καρέκλα του».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε πως αντί να στηριχθεί η Εθνική Φρουρά, ο Υπουργός έρχεται με νομοθετικές προτάσεις που υποσκάπτουν το ηθικό του στρατεύματος. Είπε πως πάμε να ισοπεδώσουμε τα πάντα με μηχανορραφίες και υπόγειες διαδρομές, προσθέτοντας ότι διερωτάται αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε αυτές τις μεθοδεύσεις. Ανέφερε περαιτέρω ότι η Βουλή πρέπει να απορρίψει τους κανονισμούς.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως για 13 χρόνια οι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς δεν προάγονταν επειδή δεν υπήρχαν αποστρατεύσεις και πρόσθεσε πως οι κανονισμοί πρέπει να ψηφιστούν επειδή ούτε και την επόμενη χρονιά θα γίνουν προαγωγές αν οι κανονισμοί μείνουν ως έχουν.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να ψηφιστούν οι κανονισμοί και να αφήσουμε τους πιο ικανούς να προαχθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy