«Εθνικό το αληθές» ή «Αληθές το εθνικό»;

Του Μιχάλη Μιχαήλ

“Εθνικό το αληθές”, έγραψε κάποτε ο μεγάλος ποιητής Διονύσιος Σολωμός.

Δυστυχώς όμως κάποιοι που τον δοξάζουν, τον επικαλούνται και τον έχουν ως πρότυπο, αντί να εφαρμόζουν αυτή τη ρήση, την αντιστρέφουν. Κατά τ’ άλλα λένε ότι τιμούν τον εθνικό ποιητή, μιας κι έγραψε και τον Ύμνο στην Ελευθερία, μέρος του οποίου έγινε και ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Έτσι γι’ αυτούς δεν ισχύει ότι “εθνικό το αληθές” αλλά ισχύει το “αληθές είναι το εθνικό”.

Εθνικό, λοιπόν, είναι ό,τι είναι αληθινό και όχι ό,τι είναι ψεύτικο.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν αγγίζει αρκετούς από τους λεγόμενους εθνικά σκεπτόμενους που θεωρούν πως αληθινό είναι ό,τι δικαιώνει την πατρίδα και το έθνος.

Δεν δέχονται ότι εκπρόσωποι του δικού μας κράτους διέπραξαν λάθη, ακόμα και εγκλήματα, και στην καλύτερη των περιπτώσεων προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα λάθη και τα εγκλήματα. Με τη μεγαλύτερη όμως ευκολία φορτώνουν λάθη και εγκλήματα σε άλλους λαούς και άλλα έθνη ή σε άλλες, αντίθετες πολιτικά ομάδες.

Έχοντας μια εξιδανικευμένη αντίληψη περί του τι εστί πατριωτισμός, αρνούνται γεγονότα. Γεγονότα τα οποία είναι καταγεγραμμένα και υπαρκτά.

Για παράδειγμα αρνούνται ότι οργανωμένοι Ε/κύπριοι διέπραξαν εγκλήματα εναντίον Ε/κυπρίων π.χ. την περίοδο της ΕΟΚΑ ή δικαιολογούν τα εγκλήματα με το δικαιολογητικό της προδοσίας. Αρνούνται τα εγκλήματα της ΕΟΚΑ Β΄ δικαιολογώντας τα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και κατηγορώντας ως αντιδημοκρατική την κυβέρνηση Μακαρίου. Πολύ δε περισσότερο αρνούνται τα εγκλήματα εναντίον Τ/κυπρίων, θεωρώντας -εντελώς αυθαίρετα- πως κάθε αναφορά σε αυτά δικαιολογεί την τουρκική εισβολή ή τα εγκλήματα Τ/κυπρίων εναντίον Ε/κυπρίων. Όταν πρόκειται για εγκλήματα ομάδων Τ/κυπρίων τα φορτώνουν γενικά στους Τ/κύπριους αλλά όταν πρόκειται για εγκλήματα Ε/κυπρίων εναντίον Τ/κυπρίων αποφαίνονται ότι είναι προσωπικές ενέργειες.

Κάτι ανάλογο συνέβη και προχθές με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ το οποίο κατηγορούσε την Τουρκία για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964. Στην ανακοίνωση προβαλλόταν και ο ισχυρισμός ότι οι Τούρκοι χτύπησαν και με χημικά όπλα, πέρα από τις βόμβες ναπάλμ. Όταν επισημάνθηκε πως πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χημικά όπλα, κάποιοι θεώρησαν την επισήμανση ως δικαιολόγηση της Τουρκίας!!!

Είναι άξιον απορίας από πού έβγαλαν αυτό το συμπέρασμα. Όμως είναι κι αυτό δείγμα της νοοτροπίας με την οποία μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές στην Κύπρο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy