Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε πρόσφατα την κατεχόμενη Καρπασία και υποσχέθηκε προώθηση και επίλυση των προβλημάτων τους

Πολλά είναι τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους εγκλωβισμένους της περιοχής Καρπασίας, τα οποία είχε την ευκαιρία να ακούσει πρόσφατα, από πρώτο χέρι, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, Αντρο Κυπριανού.

Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ επισκέφθηκε τους εγκλωβισμένους της περιοχής Καρπασίας την περασμένη Τετάρτη και τα προβλήματα αυτά αναδείχθηκαν μέσα από τις συζητήσεις που είχε με τους εγκλωβισμένους.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά θεωρούνται δίκαιες διεκδικήσεις και το ΑΚΕΛ θα τα προωθήσει αλλά και θα επιδιώξει την επίλυσή τους μέσω των αρμόδιων κρατικών φορέων. Ηδη έχει ετοιμασθεί υπόμνημα και σύντομα θα αποσταλεί στον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα αρκετοί εγκλωβισμένοι, όπως μας είπε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, είναι αυτό της επιδιόρθωσης των κατοικιών τους, για το οποίο ζητούν όπως συνεχισθεί το κρατικό πρόγραμμα επιδιόρθωσης σπιτιών των εγκλωβισμένων.

10422484_375346219303704_6192273047673438092_n[1]

 

Οπως μας πληροφόρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, τα σπίτια που δεν έχουν επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα, βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Κάποια δωμάτιά τους, όπως μας είπε, είναι ετοιμόρροπα με αποτέλεσμα οι ένοικοί τους να αναγκάζονται να κοιμούνται όλοι στο ίδιο δωμάτιο, το οποίο κατά την άποψή τους θεωρούν πιο ασφαλές.

Ακόμη, οι εγκλωβισμένοι ζητούν όπως δημιουργηθεί πρόγραμμά επιμόρφωσης μαθητών και γονιών, αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές.

Επιπλέον, οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας, ζητούν όπως:

1. Οσοι έχουν επανεγκατασταθεί στις κατεχόμενες περιοχές να είναι δικαιούχοι των εκταρικών επιδοτήσεων.

2. Να εξαιρούνται οι εγκλωβισμένοι από τα νέα μέτρα που ισχύουν για τα νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα ισχύουν σήμερα και για τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι υποχρεώνονται να πληρώνουν για τα φάρμακά τους αλλά και για τις επισκέψεις τους στις Πρώτες Βοήθειες.

3. Αρκετοί από τους εγκλωβισμένους έχουν ανάγκη από εξειδικευμένη φαρμακευτική περίθαλψη, η οποία δεν παρέχεται από το δημόσιο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να αγοράζουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

4. Παράλληλα, ζητούν όπως έχουν προτεραιότητα στην εξέτασή τους στα δημόσια νοσοκομεία λόγω και της μεγάλης απόστασης που καλούνται να ταξιδέψουν.

5. Λόγω της προχωρημένης ηλικίας των περισσότερων από τους εγκλωβισμένους ζητούν να τους παρέχονται αναπηρικές καρέκλες.

6. Να τιτλοποιηθούν οι κατοικίες που έχουν δοθεί σε εγκλωβισμένους στις ελεύθερες περιοχές.

7. Το πρόγραμμα επιδότησης φροντίστριας να είναι για εβδομαδιαία φροντίδα (συμπεριλαμβανομένης και της Κυριακής) και όχι σε 6ήμερη βάση.

Σημειώνεται ότι όσοι εγκλωβισμένοι έχουν οικιακή φροντίστρια, υποχρεώνονται όπως:

• Η οικιακή φροντίστρια υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και από το κατοχικό καθεστώς.

• Να καταθέτουν εγγυητικές επιστολές για ποσό €850 προς την Κυπριακή Δημοκρατία και €1250 στο κατοχικό καθεστώς.

• Να πληρώνουν €90 (€75 επιδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία) το μήνα για Κοινωνικές Ασφαλίσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία και €150 για Κοινωνικές Ασφαλίσεις προς το κατοχικό καθεστώς.

Το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι επιβάλλεται να μελετηθούν τα πιο πάνω και να διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω οικονομικής στήριξης των εγκλωβισμένων.

8. Οι εγκλωβισμένοι εκφράζουν παράπονα ότι μερικές φορές τα τρόφιμα τα οποία στέλλονται είναι κακής ποιότητας (φρούτα, λαχανικά), ενώ οι ίδιοι έχουν παρατηρήσει ότι έχει μειωθεί η ποσότητα που στέλλεται τον τελευταίο καιρό.

9. Το κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται για την παράδοση των τροφίμων στους εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και επιβάλλεται η συντήρηση και βελτίωση γενικά των υποδομών του.

10. Να αποσταλεί έγκαιρα το πετρέλαιο για γεωργικούς σκοπούς για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις γεωργικές ασχολίες τους.

11. Ζητούν ελαφρύνσεις για τα τηλεφωνικά τέλη.

Η επίλυση αυτών των προβλημάτων, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» η Σκεύη Κουκουμά, θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων μας και θα τους στηρίξει στον τιτάνιο αγώνα που διεξάγουν για να παραμείνουν στις πατρογονικές τους εστίες.

Χρ. Μαυρής

1975174_375345955970397_2183538292505510509_n[1]