Ετοιμαστείτε… μπορεί να πιάσουμε σειρά!

Της
Έλπις Γεωργίου

 

Γιορτή δική μας, παραμονή δική σας λέει ο σοφός λαός… Γιατί το λέω αυτό; Για να σας εξηγήσω τι εννοώ θα σας πάω στην Ελλάδα, εκεί όπου αύριο Τετάρτη στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση για ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο μια σειρά εργασιακών δικαιωμάτων. Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε αυτό το νομοσχέδιο ως έκτρωμα, θατσερικό, εργατικό οδοστρωτήρα και πολλά άλλα. Τι προνοεί; Πρόκειται για απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, πλήττει τους εργαζομένους, τους άνεργους, τη νέα γενιά που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση και το διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας.

Από μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει». Είναι ένα νομοσχέδιο που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, είπε ο κ. Κατσώτης που αποκάλεσε “Χατζηθάφτη” τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας. Κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει το 8ωρο και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή, αλλά με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές και καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας είπε ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς. Πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα για να αντικρίσουμε το μέλλον με καθαρότερη ματιά».

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση ξεχύθηκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα! Αύριο Τετάρτη είναι η επόμενη μέρα του αγώνα. Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί το πρωί στο Σύνταγμα, ενώ συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και το απόγευμα έξω από τη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, τα εργατικά σωματεία καλούν σε απεργία και διοργανώνουν συλλαλητήρια στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Άρτας και από τις Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Λογιστών και Τύπου – Χάρτου.

Και κλείνω αυτό το άρθρο όπως το ξεκίνησα! Αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι περιττό να σας θυμίσω ότι και στην Κύπρο πρέπει να προχωρήσουμε, όπως λέει η κυβέρνηση, σε πολλές μεταρρυθμίσεις για να πάρουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης… Σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι;

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.