Ετοιμάζεται για αυξημένες προσφυγικές ροές η Ευρώπη

Ίλβα Γιόχανσον: «Θα υπάρξουν πολλά εκατομμύρια ακόμα»

 

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.

«Βλέπουμε μόνο την αρχή, δυστυχώς, και νομίζω ότι θα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ακόμα», δήλωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, στο σουηδικό ραδιόφωνο.

Αρχές και εθελοντές σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη έχουν περάσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες προσπαθώντας να παράσχουν φαγητό, κατάλυμα και ιατρική βοήθεια σε πολλές χιλιάδες προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα.

«Ετοιμαζόμαστε για πρόσφυγες από πολεμικές ζώνες», δήλωσε ο Βίτολντ Βόλτσικ από το γραφείο του δημάρχου στο Πρζέμισλ, μια πόλη δυτικά του πολωνικού συνοριακού περάσματος της Μεντίκα, που έχει γίνει βασικός διαμετακομιστικός κόμβος για τους πρόσφυγες.

«Έχουμε ψυχολόγους στο σημείο. Δεν ήταν έως τώρα τόσο πολύ απασχολημένοι. Εάν αποδειχθεί ότι χρειαζόμαστε περισσότερους επαγγελματίες για να βοηθήσουμε ανθρώπους με ψυχικά τραύματα, θα τους αναζητήσουμε».

Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,43 εκατ. άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου. Σχεδόν 350.000 άνθρωποι έχουν περάσει στη Ρουμανία από την Ουκρανία, ενώ πάνω από 150.000 έχουν φθάσει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με στοιχεία των Τοπικών Αρχών.

Η Ναντέζντα, μια 48χρονη γυναίκα από το Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, έφθασε χθες πεζή στην Πολωνία με τις δύο κόρες της.

«Θα προσπαθήσουμε να βολευτούμε κάπως, να δούμε τι υπάρχει διαθέσιμο και να προσπαθήσουμε να ζήσουμε», δήλωσε η ίδια, αφού διέσχισε το πέρασμα της Μεντίκα, κουτσαίνοντας καθώς είχε σπάσει το τακούνι σε ένα από τα παπούτσια της και κουβαλούσε δύο μικρές τσάντες.

Οι ελπίδες των προσφύγων να μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτι τους κάποια Αμέρα μειώνονται μέρα με τη μέρα. «Το Χάρκιβ χάθηκε, η μισή πόλη καταστράφηκε, δεν υπάρχει τίποτα για να επιστρέψουμε», δήλωσε η Ναντέζντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.