Ετοιμάζεται πρόταση για επαναφορά της ζώνης προστασίας του Κούρη

Ανακαλείται η αναβάθμιση της περιοχής σε οικιστική που είχε αποφασιστεί λίγο πριν τις εκλογές του 2008

Σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί προς έγκριση η πρόταση που ετοιμάζει αρμοδίως το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να επανέλθουν οι πολεοδομικές ζώνες ως είχαν πριν την προεκλογική απόφαση του 2008, με την οποία αναβαθμιζόταν οικιστικά η περιοχή γύρω από το φράγμα του Κούρη και αυτόματα καταργείτο η ζώνη προστασίας.

Μια ζώνη που καθορίστηκε από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μετά από ανάκληση εμπειρογνώμονα από την ΕΕ και με χρηματοδότηση της ΕΕ. Η απόφαση εκείνη είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η θέση του οποίου παρέμεινε αναλλοίωτη υπέρ της διατήρησης της ζώνης προστασίας και της μη αναβάθμισης της περιοχής σε οικιστική.

Και τούτο για να προστατευθεί ο μεγαλύτερος αποταμιευτήρας νερού της Κύπρου από τον οποίο υδροδοτείται ολόκληρος ο πληθυσμός της χώρας, χειμώνα-καλοκαίρι. Το θέμα είχε διερευνήσει η εφημερίδα μας πριν ένα χρόνο και όλες οι διαβεβαιώσεις από τον τέως υπουργό ήταν ότι θα διευθετείτο αυτό το θέμα σύντομα…

Ωστόσο τίποτε δεν έγινε και η περίπτωση της διαρροής βαρέων μετάλλων στο φράγμα Καλαβασού από τα γειτονικά μεταλλεία, λόγω της βαριάς βροχόπτωσης, ξύπνησε τον εφιάλτη για την ωρολογιακή βόμβα που επεκρέματο πάνω από το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου -της οικιστικής ανάπτυξης προς εξυπηρέτηση μεγάλου ντιβέλοπερ και σε βάρος της δημόσιας υγείας. Διαβήματα, επιστολές και ανακοινώσεις έγιναν πάμπολλα σ’ όλο αυτό το διάστημα. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ) στους συναρμόδιους υπουργούς, κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και Κώστα Καδή, στις 22 Νοεμβρίου 2018 και σημείωνε πως «εάν δεν ανακληθεί η πολεοδομική αναβάθμιση, όσα προληπτικά μέτρα κι αν ληφθούν δεν μπορεί να μηδενιστεί η ανθρωπογενής ρύπανση, ενώ η βροχόπτωση θα μεταφέρει τις επιφανειακές απορροές, μαζί με όλους τους ρύπους που θα ξεπλένονται από τους δρόμους, τα σπίτια, τους οχετούς που θα πλημμυρίζουν, κατευθείαν στον υδατοφράκτη.

Οι αρνητικές συνέπειες για το φράγμα από μία τέτοια εξέλιξη τέθηκαν ευθαρσώς από το ΤΑΥ, το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα της Δημοκρατίας, το οποίο ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η ένταξη της πέριξ του φράγματος του Κούρη περιοχής σε οικιστική ζώνη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από εμπειρογνώμονα που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Το θέμα ηγέρθη επανειλημμένα από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ ενώπιον του Υπουργού Γεωργίας, ενώ είχε εγγραφεί και για συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Ο κ. Κώστας Καδής με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα μας διαβεβαίωσε ότι «σε διυπουργική συνάντηση τον περασμένο Μάρτιο καταλήξαμε ότι θα υιοθετηθεί η ομόφωνη εισήγηση της 3μελούς Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων για ανάκληση των πλείστων ζωνών ανάπτυξης που καθορίστηκαν το 2008»

. Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το Υπουργείο Εσωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου ανέφερε ότι ετοιμάζεται πρόταση με την οποία υιοθετείται η εισήγηση της Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων ώστε οι ζώνες να επανέλθουν ως είχαν πριν το 2008 και να επανέλθει και το καθεστώς της ζώνης προστασίας του υδατοφράκτη. Δηλαδή να ανακληθεί η απόφαση του 2008, όπως ήταν και το αίτημα τόσο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων όσο και του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Η περίπτωση του φράγματος Καλαβασού

Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, τόσο το φράγμα του Κούρη όσο και το φράγμα Καλαβασού έχουν σήμερα 100% πληρότητα. Το φράγμα Κούρη έχει αποθηκευμένα 115.000 εκ. κυβικά μέτρα νερού και το φράγμα Καλαβασού 17.100 εκ. κυβικά μέτρα. Και τα δύο φράγματα χρησιμοποιούνταν μέχρι πρόσφατα για την υδροδότηση. Ωστόσο, στα μέσα του μήνα έγινε γνωστό ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων έθεσε σε «αχρησία» το φράγμα της Καλαβασού λόγω ρύπανσης από βαρέα μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο και νικέλιο) που παρασύρθηκαν, λόγω της πολυομβρίας, από παλαιό μεταλλείο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, δρ Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι εντός των επιτρεπτών ορίων, αλλά το φράγμα παραμένει σε αχρησία λόγω και της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης. Η όλη κατάσταση θα επαναξιολογηθεί με τον τερματισμό της βροχερής περιόδου. Η περίπτωση του φράγματος Καλαβασού έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το φράγμα του Κούρη που είναι ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy