Ετοιμάζεται για «unlock» η Κύπρος – Εβδομάδα αποφάσεων για τη σταδιακή χαλάρωση

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου τις τελευταίες μέρες αφού και χθες σημειώθηκαν 107 νέα κρούσματα σε σύνολο 35,028 ελέγχων, με το ποσοστό θετικότητας να μειώνεται στο 0,31%.

Επίσης χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, δεν σημειώθηκε θάνατος.

Με τα χθεσινά περιστατικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 33.260, ενώ ο συνολικός αριθμός των θανάτων παραμένει στα 229 άτομα.
Παράλληλα, το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε σε 81 από 77 το Σάββατο, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση.

«Υπερ-σύσκεψη» την Τετάρτη για την πανδημία

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συγκληθεί σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών, του Υπουργού Υγείας και των μελών της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, για συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν την πανδημία και την αντιμετώπισή της ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το διάταγμα για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί τα θέματα της πανδημίας να αντιμετωπίζονται με συνολική ομοψυχία και σημείωσε ότι η κυβέρνηση ακούει τους επιδημιολόγους και τις πολιτικές δυνάμεις.

«Με προσοχή η άρση μέτρων» λέει ο Δρ. Καραγιάννης

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι αρκετά καλή και επιτρέπει κάποιες χαλαρώσεις, δήλωσε στον Άστρα ο καθηγητής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης.

Ωστόσο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει με προσοχή διότι όπως αποδείχθηκε σε άλλες χώρες η χαλάρωση των μέτρων επέφερε νέα έξαρση του ιού. Την Τετάρτη, όπως είπε, η επιδημιολογική ομάδα θα πάει στο προεδρικό με συγκεκριμένες εισηγήσεις ενώ όπως είπε οι ημερομηνίες θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Σήμερα, πρόσθεσε, θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και αύριο θα συσκεφθεί η επιστημονική ομάδα. Σε ότι αφορά το άνοιγμα των χώρων εστίασης ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το ζητούμενο είναι να τους δοθεί μια ημερομηνία για να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες.

Εκτίμησε ότι κατά το πρώτο 15νθήμερο οι χώροι εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 11 το βράδυ αντί στις 9 και ότι για να μην ξανακλείσουν θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Σε ότι αφορά τα σχολεία, είπε ότι τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων ενδέχεται να επιστρέψουν στα σχολεία από την 1η Μαρτίου. Αναφορικά με το απαγορευτικό διάταγμα για δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου υπήρξε ένα καλό παράδειγμα και η εισήγηση της επιστημονικής ομάδας θα είναι όπως επιτρέπονται εφόσον θα τηρούνται τα πρωτόκολλα.

Ο κ. Καραγιάννης απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι άγνωστο γιατί η Λεμεσός εξακολουθεί να παρουσιάζει τον ψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά. Οι υπηρεσίες, πρόσθεσε, προσπαθούν να διαπιστώσουν μέσω των τεστ και των επαφών αλλά και των επαφών αυτών των επαφών να βρούνε πού βρίσκεται το πρόβλημα.

Φαίνεται, είπε είτε κάποιοι που έπρεπε να είναι σε περιορισμό δεν είναι ή κάποιοι δεν δηλώνουν τις επαφές τους με αποτέλεσμα να διασπείρεται ο ιός.

ΟΕΒ: Δύσκολη η αντιμετώπιση των χώρων εστίασης
Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση του θέματος επανανοίγματος των χώρων εστίασης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα είπε ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές του, αλλά πρέπει να υπάρξει διασφάλιση ότι δεν θα χρειαστεί να ξανακλείσουν οι χώροι αυτοί. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς θα εφαρμοστεί.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του «επιχειρείν» σημείωσε, είναι η αβεβαιότητα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να καθοριστούν συγκεκριμένοι και σαφείς στόχοι που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, οι οποίες συζητούνται με τον υπουργό Υγείας αλλά δεν πρόκειται να πούνε οτιδήποτε αν δεν ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Εκτίμησε παράλληλα ότι οι χώροι εστίασης και άλλες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επαναρχίσουν τις δραστηριότητες τους πριν από τις 15 Μαρτίου. Πρέπει επίσης να καθοριστεί επακριβώς πότε ανοίγει και ο τουριστικός τομέας σημείωσε ο γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Στα όρια εξαθλίωσης οι εργαζομένοι στα ξενοδοχεία

Αρκετοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον χώρο της εστίασης βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, δήλωσε ο γ.γ. της συντεχνίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης. Μιλώντας στην Πρωινή έκδοση είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν ανταποκρίθηκε για να εξετάσει τις περιπτώσεις εργαζομένων που δεν καλύπτονται από τα σχέδια και ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Κι αυτοί οι εργαζόμενοι, πρόσθεσε, είναι πάρα πολλοί. Σημείωσε ότι τα προβλήματα των ανθρώπων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απλώς ως νούμερα και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτών των εργαζομένων.

Σε ότι αφορά την ίδρυση ειδικού ταμείου που θα συνδράμουν εργαζομένους σε δύσκολες περιπτώσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτά τα ταμεία αποδείχθηκαν χρήσιμα όλη αυτή την περίοδο, αλλά βρίσκονται πλέον κι αυτά στα όρια τους. Δυστυχώς, πρόσθεσε, διάφοροι ξενοδόχοι προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να μην καταβάλλεται στο ταμείο το ποσό που αντιστοιχεί στον εργοδότη και να το κατακρατεί ο ίδιος.

Επίσης, πρόσθεσε, ενώ υπήρξε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας για την καταβολή του 13ου μισθού, οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων κάλεσαν τα μέλη τους να καταβάλουν μόνο το 40% αντί ολόκληρο το ποσό, κάτι που είναι απαράδεκτο αφού η περίοδος των περιορισμών δεν θεωρείται ως διακοπή εργασίας. Σε ότι αφορά τα κέντρα αναψυχής, ο Λευτέρης Γεωργιάδης είπε ότι ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες αποφάσισαν ότι δεν θα τα ανοίξουν ξανά λόγω της συσσώρευσης χρεών κι άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy