Ετοιμάζονται προσφορές για επιδιόρθωση της Πιαλέ Πασά

Ολοκληρώθηκε η έκθεση με καταγραφή της διάβρωσης και προτάσεις για διορθωτικά έργα

Προσφορές για επιδιόρθωση της λεωφόρου Πιαλέ Πασά στο τμήμα το οποίο έχει υποστεί διάβρωση ετοιμάζει ο Δήμος Λάρνακας. Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε στη “Χ” ότι έχει ολοκληρωθεί η έκθεση των μελετητών που ζητήθηκε, με καταγραφή της ζημιάς, αλλά και προτάσεις για διορθωτικά μέτρα. Κατόπιν τούτου, η διαδικασία έχει μπει στο στάδιο της ετοιμασίας όρων προσφορών ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν ο Δήμος Λάρνακας να προκηρύξει διαγωνισμό για κατασκευαστικές εργασίες αποκατάστασης των σημείων που διαβρώθηκαν σε βαθμό που παρουσιάστηκαν ρωγμές στο πλάτωμα το οποίο χρησιμοποιούν οι πολίτες για περπάτημα.

Το πρόβλημα εντοπίστηκε τον περασμένο χειμώνα και έγινε επιτόπια εξέταση από μηχανικούς του μελετητή που είχε σχεδιάσει την καινούργια λεωφόρο για λογαριασμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Στην επιθεώρηση συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λάρνακας. Λόγω της χρονικής περιόδου εντοπισμού του ζητήματος και των καιρικών συνθηκών, δεν μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε εργασία κατά τη χειμερινή περίοδο, κάτι που προωθείται τώρα με τη βελτίωση του καιρού.

Η διάβρωση επήλθε μόλις 7 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης της παραλιακής λεωφόρου στην περιοχή της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Σκάλας στο χαμηλωμένο προστατευτικό πλάτωμα, το οποίο χρησιμοποιείται και για περπάτημα.


Το συγκεκριμένο πλάτωμα κρίθηκε αναγκαίο για αντιμετώπιση των παράκτιων προβλημάτων, τα οποία είναι η κυματική υπερπήδηση, η διάβρωση παραπλήσιων παραλιών, η κυματική αντανάκλαση και σταγονίδια νερού, η συσσώρευση φυκιών και η διάβρωση του οδικού έργου.

Στις 17 περασμένου Δεκεμβρίου, ο Δήμος Λάρνακας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας το κοινό ότι η λωρίδα που βρίσκεται σε πιο χαμηλό επίπεδο από το δρόμο της Πιαλέ Πασά, κατασκευάστηκε  για την προστασία του οδικού έργου από τη θάλασσα και όχι για χρήση σαν πεζόδρομος.

Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, η λωρίδα δέχεται μεγάλες ποσότητες θαλάσσιων νερών λόγω των κυμάτων, καθώς επίσης φύκια και χαλίκια που σε συνδυασμό με την ολισθηρότητά της λόγω του θαλάσσιου νερού, καθιστούν τη χρήση της επικίνδυνη.


Μετά τον εντοπισμό της διάβρωσης και της έκτασης του προβλήματος όμως, η ανησυχία επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν διαδικασίες ελέγχου και επιδιόρθωσης του διαβρωμένου τμήματος.

Το έργο της βελτίωσης της οδού Πιαλέ Πασά, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Δήμο Λάρνακας το 2014 και έκτοτε έχει γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες πολιτών που χρησιμοποιούν τις λωρίδες παραπλεύρως του δρόμου για περπάτημα.

Το πλατειακό μέρος του έργου αποτελείται από πεζοδρόμιο στη δυτική πλευρά, κοινή χρήση ποδηλάτη και πεζού στην ανατολική πλευρά και ενδιάμεση λωρίδα διέλευσης οχημάτων μονής κατεύθυνσης.


Για την προστασία του έργου και αντιμετώπιση των παράκτιων προβλημάτων, τα οποία είναι η κυματική υπερπήδηση, η διάβρωση παραπλήσιων παραλιών, η κυματική αντανάκλαση και σταγονίδια νερού, η συσσώρευση φυκιών και η διάβρωση του οδικού έργου, προτάθηκαν τρεις εναλλακτικές λύσεις.

Η λύση Α ήταν η προστασία με πρανές από ογκόλιθους, η λύση Β ήταν η προστασία με παραθαλάσσιο πλάτωμα σε συνδυασμό με μικρούς κάθετους κυματοθραύστες κάθε 20μ. και η λύση Γ, η προστασία με παραθαλάσσιο πλάτωμα σε συνδυασμό με γυάλινο παραπέτασμα.

Ο Δήμος Λάρνακας, μαζί με τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα κρατικά τμήματα, πρότεινε τη λύση Γ, η οποία παρότι δεν ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά, θα δημιουργούσε ακόμα μία πρόσβαση δίπλα στη θάλασσα δίνοντας στους δημότες πιο άμεση επαφή με το υγρό στοιχείο.


Η κατασκευή αυτή όμως, όπως διευκρίνισε από τον περασμένο χειμώνα ο Δήμος Λάρνακας, ήταν και είναι για την αντιμετώπιση των παράκτιων προβλημάτων και προστασία του οδικού έργου με πιθανότητα πάντοτε τη συσσώρευση φυκιών, χαλικιών, αλλά και του κυματισμού, ειδικά κατά τη διάρκεια ή μετά από κακοκαιρία. Γι’ αυτό εξάλλου το δάπεδο της λωρίδας αυτής είναι από σκυρόδεμα και όχι από οποιοδήποτε άλλο υλικό δαπεδόστρωσης.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.