Ετοιμάζουν νέα τετελεσμένα για τα Βαρώσια

Α. Κυπριανού: Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά

Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του ανοίγματος «της περίκλειστης πόλης με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές». Η συνάντηση διοργανώνεται από την Ένωση Δικηγόρων Τουρκίας και θα παρευρεθούν σε αυτήν ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ και ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο ο Μουσταφά Ακιντζί θα είναι απών, καθώς δεν έχει προσκληθεί στη συγκεκριμένη συζήτηση. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την Αμμόχωστο. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι «είναι προφανές ότι η Τουρκία, αυτά τα οποία προκαλεί δημόσια, σταδιακά, σιγά-σιγά τα υλοποιεί.

Και θα πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε ό,τι αφορά τις μεθοδεύσεις για την Αμμόχωστο. Είναι εδώ και καιρό που και ο κ. Τατάρ και ο κ. Οζερσάι είπαν ότι θα πρέπει να βρουν τρόπο να εποικιστεί και η πόλη της Αμμοχώστου. Πρώτη φορά, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, τίθεται κάτω και συζητείται από διάφορους το θέμα λύσης δύο κρατών. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι συζητήθηκε και από τον ίδιο τον ΠτΔ με πάρα πολλούς συνομιλητές οι οποίοι τα μετέφεραν και σε μας.

Για πρώτη φορά έχουμε τόσο έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο. Και δυστυχώς, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας ενώ η τουρκική επιθετικότητα είναι άνευ προηγουμένου, παραμένει πολύ χλιαρή», επισήμανε ο κ. Κυπριανού. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες της Τουρκίας σ’ όλα τα επίπεδα. Είναι ξεκάθαρη η τακτική της Τουρκίας, είπε, να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο για να επιβάλλει τους όρους του παιχνιδιού.

Η Τουρκία γίνεται μέρα με τη μέρα πιο επιθετική, όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και εντός Κύπρου, με κινήσεις παράνομες που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ. Είναι, είπε, μια επικίνδυνη προσέγγιση, που χρειάζεται πολλή σύνεση. «Χρειαζόμαστε», συνέχισε, «να παραμείνουν τα ευρωπαϊκά και διεθνή ερείσματα και να προσπαθήσουμε με την πειθώ να πείσουμε την Ευρώπη, πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις η Τουρκία». «Σε έξαρση βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα έναντι της Κύπρου μετά την εξαγγελία της πραγματοποίησης “συνάντησης στρογγυλής τραπέζης” στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων από την Ένωση Δικηγόρων Τουρκίας και στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Θεμιστοκλέους. «Ως Συμμαχία Πολιτών έγκαιρα προειδοποιήσαμε για κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Τουρκία.

Πλέον εισβάλλει και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου», συνέχισε. Κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, η προσπάθεια της Κυβέρνησης πρέπει από τούδε και στο εξής να είναι συγκεκριμένη και προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Κυρώσεις που θα έχουν πραγματικό κόστος, όχι πάνω σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά κόστος πάνω στην τουρκική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Παράλληλα, το Κίνημα Αλληλεγγύης, διαμέσου ανακοίνωσής του, υπογραμμίζει ότι η «Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις απαράδεκτες και προκλητικές της ενέργειες και μεθοδεύσεις στα Βαρώσια. Η Κυβέρνηση πρέπει να καταγγείλει την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Αναμένουμε από τον Ακιντζί μια γενναία τοποθέτηση ότι όντως τάσσεται εναντίον των ενεργειών Ερντογάν για τα Βαρώσια», καταλήγει.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy