
Ικανοποιημένες είναι σε γενικές γραμμές οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, σε σχέση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού πλέον το θέμα στελέχωσης αντιμετωπίζεται πολύ καλύτερα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
- Μεγάλο το στοίχημα για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό τοπίο
- Αξιολόγηση, κλιματιστικά και θέματα βίας απασχολούν μαθητές και μαθήτριες
- Αναγκαίο κακό τα σχολεία – εργοτάξια
- Σχεδόν ένας μισθός «εξαφανίζεται» κάθε Σεπτέμβρη για σχολικά είδη
Της Ελένης Κωνσταντίνου
Ωστόσο, την ίδια ώρα, παραμένουν αρκετά ζητήματα ανοικτά για τα οποία θα ακολουθήσει διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να επιλυθούν. Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι και οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις ξεχωρίζουν την αύξηση των μόνιμων θέσεων, αφού καταγράφεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έκτακτων εκπαιδευτικών, συμβασιούχων και αορίστου, φανερώνοντας ακριβώς ότι οι ανάγκες είναι δεδομένες και μόνιμες.
ΠΟΕΔ: Επείγει η έναρξη διαλόγου για το νέο σύστημα διορισμών
Αισιόδοξα ξεκινά για την ΠΟΕΔ η νέα σχολική χρονιά αφενός γιατί ήδη κάποια ζητήματα έχουν λυθεί και αφετέρου γιατί συνεχίζεται ο διάλογος με το Υπουργείο και μια σειρά άλλων θεμάτων.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, είναι σημαντικό ότι φέτος θα εφαρμοστούν στα σχολεία νέες εκπαιδευτικές πολιτικές, οι οποίες αποτελούσαν διαχρονικές θέσεις της Οργάνωσης και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. «Από φέτος επεκτείνεται ο θεσμός του υπεύθυνου τμήματος στα Νηπιαγωγεία και στα Ειδικά Σχολεία, δίνοντας σε νηπιαγωγούς και ειδικούς εκπαιδευτικούς τον εξωδιδακτικό χρόνο που χρειάζονται για να βοηθήσουν τα παιδιά τόσο μαθησιακά, όσο και συναισθηματικά.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι φέτος τα προγράμματα στήριξης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία θα ξεκινήσουν έγκαιρα, μιας και λόγω της κατάργησης της αγοράς υπηρεσιών, οι ώρες αυτές αποτελούν πλέον μέρος της στελέχωσης των σχολικών μονάδων.
Η κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών θα συμβάλει ουσιαστικά και στη βελτίωση του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου. Ως ΠΟΕΔ αναμένουμε την έναρξη διαλόγου με το ΥΠΑΝ για τρόπους αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μέρους των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων».
Μια από τις εκκρεμότητες που η ΠΟΕΔ θέλει να δει να επιλύονται σύντομα είναι η αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων. «Το ποσοστό των έκτακτων εκπαιδευτικών είναι τεράστιο. Για παράδειγμα στην Ειδική Εκπαίδευση ένας στους δύο εκπαιδευτικούς είναι έκτακτος. Η ΠΟΕΔ ζητά εδώ και αρκετό καιρό την άμεση δημιουργία νέων Οργανικών Θέσεων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτική-Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση), κάτι που δεν επιφέρει σχεδόν κανένα επιπρόσθετο κόστος και ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην έγκαιρη στελέχωση των σχολείων.
Ως ΠΟΕΔ θέτουμε ακόμα, εδώ και χρόνια, το ζήτημα της εγκατάστασης κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και την ανάγκη αύξησης του διοικητικού χρόνου της διευθυντικής ομάδας που επιβάλλουν οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις σε θέματα διοίκησης των σχολικών μονάδων.
Το επόμενο διάστημα θα επιδιώξουμε και την έναρξη διαλόγου αναφορικά με το Νέο Σύστημα Διορισμών και των στρεβλώσεων που εντοπίζονται, με στόχο τη βελτίωση της Νομοθεσίας, αλλά και τη διατήρηση του καταλόγου διοριστέων και μετά το 2027. Βασικός γνώμονας για την ΠΟΕΔ στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου είναι να μην αδικηθεί κανένας εκπαιδευτικός που ανήκει είτε στον κατάλογο διοριστέων είτε στον κατάλογο διορισίμων».
ΟΕΛΜΕΚ: Αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων
Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί κάτι το οποίο για πολλά χρόνια ήταν το ζητούμενο, αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος: «Να αρχίζει η σχολική χρονιά με τα σχολεία στελεχωμένα πλήρως και όχι 4-5 βδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Τα σχολεία μας είναι τώρα, από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, έτοιμα να ξεκινήσουν με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα».
Μια σημαντική δυσκολία που παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Ταλιαδώρο, είναι ο διορισμός μεγάλου αριθμού συμβασιούχων και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών, που φέτος θα ανέλθει περίπου στους 1.100 και θα ξεπεράσει στη Μέση Γενική Εκπαίδευση το 16-17% του συνολικού αριθμού των εκπαιδευτικών. «Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα αυτό αυξάνοντας δραστικά τις μόνιμες θέσεις. Με τη λύση αυτή θα μπορέσει το εκπαιδευτικό σύστημα να διαχειριστεί τα ζητήματα που προκύπτουν από την πλήρη εφαρμογή, το 2027, του νέου συστήματος διορισμών των εκπαιδευτικών».
Σε ό,τι αφορά άλλες εκκρεμότητες που ταλανίζουν τη Μέση Εκπαίδευση, αυτές είναι μεταξύ άλλων σύμφωνα με τον κ. Ταλιαδώρο:
– Η αξιολόγηση, επικαιροποίηση και ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων -της ουσίας δηλαδή όπως τονίζει, του περιεχομένου της εκπαίδευσής μας. Εδώ μπορεί να αξιοποιηθεί η τεράστια δουλειά που έχει γίνει ήδη από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ελλάδας.
– Η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου που θα είναι αξιοκρατικό και θα προωθεί την ποιοτική βελτίωσή τους.
– Η βελτίωση της γλωσσικής επάρκειας των μαθητών μας στη μητρική ελληνική μας γλώσσα.
– Η εφαρμογή μιας παραγωγικής και αποτελεσματικής γλωσσικής πολιτικής για την ένταξη των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Απαραίτητο είναι το αυτονόητο: Τα παιδιά αυτά θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα εφόσον γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
– Η εφαρμογή ενός πραγματικού Ολοήμερου Σχολείου στη Μέση Εκπαίδευση.
– Η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων μας.
– H δημιουργία στο Υπουργείο Παιδείας Νομικού Τμήματος, το οποίο μεταξύ άλλων θα συνδράμει τις διευθύνσεις των Σχολικών Μονάδων στα πολλά ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Παραμένει, τέλος, το αίτημα για ανάκτηση όλων εκείνων των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων του καθηγητικού κόσμου που αφαιρέθηκαν την περίοδο 2013-2019, δηλαδή την περίοδο της οικονομικής και της εκπαιδευτικής κρίσης.
ΟΛΤΕΚ: Ζητούμενο η ενίσχυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, αναφέρει πως τα σχολεία υποδέχτηκαν τους μαθητές στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις μη αποδοχών διορισμού την τελευταία στιγμή, τα ωρολόγια προγράμματα έχουν δοθεί στους μαθητές από την πρώτη μέρα αφού οι προγραμματιστές των σχολείων εργάζονται εδώ και πολύ καιρό για το σκοπό αυτό. Επίσης, έχουν δοθεί και τα βιβλία από την πρώτη μέρα στους μαθητές χάρη και στην εθελοντική εργασία πολλών καθηγητών τις προηγούμενες μέρες.
«Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι φέτος αρχίζουμε τη σχολική χρονιά χωρίς το βραχνά της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε αφάνταστα τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.
«Αξιολογώντας τα πιο πάνω θεωρούμε ότι έχουμε σε γενικές γραμμές τις προϋποθέσεις, για μια καλή σχολική χρονιά, όμως σίγουρα υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Το πρώτο που θα αναφέρω είναι το μεγάλο ποσοστό συναδέλφων, αορίστου χρόνου και συμβασιούχων. Αν και κάποιος, που δεν γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και τη σχετική νομοθεσία και κανονισμούς, θα θεωρεί ότι αυτό δεν δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των σχολείων, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το πιο εμφανές πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους εκπαιδευτικούς βρίσκονται κάθε χρόνο και σε διαφορετικό σχολείο, πράγμα το οποίο δεν βοηθά καθόλου τη σχολική μονάδα, αλλά και τους ίδιους. Η μόνη λύση στο θέμα αυτό είναι η μονιμοποίησή τους σε ένα βάθος χρόνου τριετίας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό δεν συνεπάγεται αύξηση των δαπανών του κράτους».
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που εκκρεμεί, όπως επισημαίνει ο κ. Λυσάνδρου, είναι η ενίσχυση από το Υπουργείο Παιδείας της Τεχνικής Εκπαίδευσης άμεσα με διευθυντικό προσωπικό όλων των πυλώνων της, όπως των ΜΙΕΕΚ, εσπερινές τεχνικές σχολές, αλλά και της πρωινής φοίτησης.
Η τοποθέτηση κλιματιστικών, κτιριολογικά θέματα και βελτίωση των συνθηκών σχολικής διαβίωσης είναι επίσης σημαντικές παράμετροι που θα βοηθήσουν σημαντικά και τους μαθητές.
Τα θέματα αυτά, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, έχουν τεθεί στην Υπουργό Παιδείας, με την οργάνωση να αναμένει να δει τι θα πράξει στη συνέχεια.
