Έτοιμη για πλαφόν η Υπηρεσία Καταναλωτών

Τάση για αυξήσεις σε βασικά προϊόντα βλέπει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών

 

Μετά από αντιδράσεις η γαλακτοβιομηχανία, η οποία θα προχωρούσε από χθες σε αύξηση στη λιανική τιμή κατά 3%, έκανε πίσω, ωστόσο η τάση για αυξήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης υπάρχει και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου παρακολουθεί για να ελέγξει την κατάσταση, είπε στο ΚΥΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας, Αντώνης Ιωάννου.

Όπως ανέφερε, τάσεις για αυξήσεις υπάρχουν στο ψωμί, νερό, αλεύρι, στα τυριά, αλλαντικά, δημητριακά, κονσέρβες, κατεψυγμένα, λαχανικά, ψάρια και λάδι. «Παρακολουθούμε το θέμα, αν γίνουν αυξήσεις, να ελέγξουμε κατά πόσο αυτές δικαιολογούνται, ώστε να βάλουμε πλαφόν αν δεν δικαιολογούνται, όπως προνοεί ο νόμος», σημείωσε. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών συνέρχεται εντός των ημερών για να συζητήσει και να μελετήσει την όλη κατάσταση. Όπως είπε, «στο Παρατηρητήριο γίνεται μια συγκεκριμένη διαδικασία, την οποία ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε με ένα νέο πλαίσιο τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει 250 περίπου προϊόντα που αγοράζει περισσότερο ο κόσμος για τις ανάγκες του».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλα αγαθά, είπε πως «αυτό φαίνεται. Η τάση είναι ότι θα μπουν αυξήσεις, αυτό παρατηρούμε».

Σε σχέση με την αναστολή της αύξησης του γάλακτος από γαλακτοβιομηχανία, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι προήλθε από τις πιέσεις που δέχθηκε από τους καταναλωτές, τις υπεραγορές και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη την απόφαση για αύξηση στο γάλα. «Τα επιχειρήματα τα δικά μας είναι ότι εφόσον θα πάρουν επιδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας οι παραγωγοί, δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους. Οι ίδιοι επικαλούνται ότι έχουν ποσότητες στις γαλακτοβιομηχανίες, άρα εφόσον υπάρχει προσφορά προϊόντος δεν δικαιολογείται αύξηση. Εξάλλου, οι συνθήκες στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία ήταν οι ίδιες και δεν δικαιολογείται αύξηση λόγω ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό που επικαλούνται αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση των πλαστικών συσκευασιών, αιτιολογία την οποία θα διερευνήσουμε», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το θέμα, διότι υπάρχει ολιγοπώλιο, με δύο εταιρείες που έχουν το 95% της αγοράς και μια μικρή που έχει το 5%.

«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας με το γάλα, αλλά είναι μια προσπάθεια που κάνουμε, τουλάχιστο αν μπορούμε να το ελέγξουμε, να το ελέγξουμε. Μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι το κράτος προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να ρυθμίσει κάποιες καταστάσεις», σημείωσε.

Η γαλακτοβιομηχανία έκανε πίσω λόγω των πιέσεων
Η αναστολή της αύξησης του γάλακτος από γαλακτοβιομηχανία προήλθε από τις πιέσεις που δέχθηκε από τους καταναλωτές, τις υπεραγορές και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, δήλωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, ενώ χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη την απόφαση για αύξηση στο γάλα. «Τα επιχειρήματα τα δικά μας είναι ότι εφόσον θα πάρουν επιδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας οι παραγωγοί, δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους».

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.