«Έτοιμη για προσαρμογή στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η Αθηένου»

Ο Δήμος Αθηένου είναι έτοιμος να ξεκινήσει την προσαρμογή του στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, εξ ου και επιλέχθηκε για την εκκίνηση της προσπάθειας αυτής στην Κύπρο. Αυτή είναι η άποψη των συντελεστών του έργου «Προσαρμογή Δήμων και Κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Τετάρτη, 6 Ιουλίου, στην Αθηένου.

Έργα κυκλικής οικονομίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα και συνεχίζουν μέχρι τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αρχής, η οποία έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία

 

Του Τάσου Περδίου

Το έργο «Προσαρµογή ∆ήµων και Κοινοτήτων στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία» παρουσιάστηκε από τον πολιτικό μηχανικό και μηχανικό περιβάλλοντος, Παντελή Σοφοκλέους, εκ µέρους του Οµίλου Πολίτης. Ο κ. Σοφοκλέους αναφέρθηκε σε συνέργειες µεταξύ της Δηµόσιας Υπηρεσίας, της επιστηµονικής κοινότητας και της πολιτικής που πρέπει να γίνουν προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος. Η Συµφωνία, να θυµίσουµε, προνοεί κλιµατική ουδετερότητα µέχρι το 2050, εκµηδένιση της υπερχρήσης φυσικών πόρων, προστασία της βιοποικιλότητας, υιοθέτηση της πολιτικής «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο» και κυκλική οικονοµία.

Κριτήρια για την επιλογή της Αθηένου

Για την επιλογή της Αθηένου ο κ. Σοφοκλέους εξήγησε ότι αυτή έλαβε υπόψη τη γεωγραφική θέση στην καρδιά της Μεσαορίας, το γεγονός ότι είναι ένας αγροτικός, βιοµηχανικός και βιοτεχνικός δήµος, αλλά έχει και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης στους τοµείς του πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού τουρισµού. Στη ζυγαριά της στάθµισης της επιλογής τέθηκαν και τα µειονεκτήµατα του ∆ήµου Αθηένου, τα µεγαλύτερα από τα οποία είναι ότι το 75% της γης είναι κατεχόµενη και η ανεπάρκεια νερού για άρδευση.

Ωστόσο τα πλεονεκτήµατα υπερτερούν κατά πολύ, σύµφωνα µε τους συντελεστές.  Σε αυτά κατατάσσονται η απασχόληση σε ποσοστό 100%, η επαγγελµατική προοπτική της νέας γενιάς, η ανάπτυξη νέων γεωργικών καλλιεργειών, η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης, η ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό 100% και η προοδευτική προσέγγιση επιχειρηµατιών και κατοίκων σε µια αειφορική ανάπτυξη.

Εξηγώντας περαιτέρω το σκεπτικό της επιλογής της Αθηένου, ο Παντελής Σοφοκλέους σηµείωσε ότι η Αθηένου επιλέχθηκε για το συγκεκριµένο σχέδιο επειδή είναι έτοιµη να προσαρµοστεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία, είναι αυτάρκης στα κύρια και συγκεκριµένα στα αγροτικά προϊόντα και έχουν καταφέρει να περάσουν και στον κατασκευαστικό τοµέα, δηλαδή µπορούν να κατασκευάσουν τα πάντα, από µπετόν, σιδηροκατασκευές, αλουµίνια, ενώ έχουν το προτέρηµα ότι έχουν κάµπο που τους βοηθά να παράγουν και σιτάρι.

«Το πιο ουσιαστικό είναι πως παρά το γεγονός ότι είναι ακριτικός δήµος, εντούτοις έχει ανάσες, δηλαδή δεν χρειάζεται ο κόσµος να διαµένει σε πολυκατοικίες και οι δηµότες διαµένουν σχεδόν 100% σε ιδιωτικές κατοικίες, κάτι που βοηθά στο να µην υπάρχει κυκλοφοριακή συµφόρηση. Επίσης, ο κόσµος είναι προοδευτικός και οι επιχειρηµατίες στην Αθηένου δεν φοβούνται και τολµούν να επενδύσουν και επένδυσαν. Για µένα προσωπικά η προσαρµογή της Αθηένου στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία είναι θέµα χρόνου», κατέληξε.

∆ήµαρχος: Πολιτική µας η πράσινη οικονοµία

Μιλώντας στην παρουσίαση, ο δήµαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, παρουσίασε πρακτικές και δραστηριότητες του ∆ήµου Αθηένου, των επιχειρήσεων και των οργανωµένων συνόλων του δήµου, στο πλαίσιο της προώθησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συµφωνίας.

Όπως είπε, ο ∆ήµος Αθηένου έχει ως πολιτική και προωθεί την πράσινη οικονοµία και ανάπτυξη φέρνοντας ως παράδειγμα τη φύτευση χιλιάδων δέντρων τα τελευταία χρόνια, την αλλαγή όλων των συνηθισµένων λαµπτήρων οδικού φωτισµού και λαµπτήρων σε πλατείες, πάρκα κ.λπ. µε οικονοµικούς λαµπτήρες LED και πολλά άλλα. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι «λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την οποία ο δήµος στηρίζει και υποστηρίζει, υπάρχουν στην περιοχή µας δύο µεγάλοι σταθµοί βιοµάζας που παράγουν ενέργεια και πάρα πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα που υπερκαλύπτουν την ενέργεια που έπρεπε να παραχθεί από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας στην περιοχή µας, ενώ ως γνωστό έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστηµα οικιακών λυµάτων µε βιολογικό σταθµό τριτοβάθµιας επεξεργασίας που παράγει επεξεργασµένο νερό που χρησιµοποιείται στις γεωργικές καλλιέργειες», σηµείωσε ο Κυριάκος Καρεκλάς.

Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σηµασία που δίνει η δηµοτική Αρχή στον τουρισµό, µε έµφαση στον βιωµατικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισµό. «Η Αθηένου διαθέτει πολλές και ενδιαφέρουσες υποδοµές που υποστηρίζουν την τουριστική ανάπτυξη, όπως πολλές παραδοσιακές διατηρητέες οικοδοµές, αγροτουριστικά καταλύµατα, παρουσιάζει την παρασκευή του χαλλουµιού µε τον παραδοσιακό τρόπο στην αναπαλαιωµένη κατοικία της οικογένειας του πάτερ Καλλίνικου, ενώ έχει µεγάλο αριθµό ξένων και ντόπιων επισκεπτών που θαυµάζουν όλ’ αυτά και το Μουσείο του ∆ήµου µε τις τρεις υπέροχες συλλογές του, τον παραδοσιακό αναπαλαιωµένο Αλευρόµυλο, τις όµορφες παλιές εκκλησίες και γενικότερα την οµορφιά της µεσαορίτικης αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς», παρατήρησε.

Εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίησή του για τη συνεργασία µεταξύ του ∆ήµου και των επιχειρήσεων, των οργανωµένων συνόλων και των δηµοτών, µε στόχο τη βιώσιµη αγροτική ανάπτυξη, προωθώντας καλές πρακτικές που αποδεδειγµένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο τοπικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής.

Το Υπουργείο Γεωργίας θα συνδράµει την προσπάθεια

Από την πλευρά του ο Μάριος Αδαµίδης, Ανώτερος Λειτουργός Γεωργίας στο Υπουργείο Γεωργίας, µίλησε για το γενικότερο πλαίσιο εφαρµογής της συγκεκριµένης συµφωνίας και µέσω ποιων εργαλείων θα χρηµατοδοτηθούν οι διάφορες πρωτοβουλίες, είτε αυτές αφορούν επενδύσεις, είτε αναβαθµίσεις, είτε έχουν να κάνουν µε το περιβάλλον, το κλίµα και γενικότερα την Πράσινη Συµφωνία και τις πρόνοιές της. Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίµηση ότι ο ∆ήµος Αθηένου βρίσκεται σε προχωρηµένο στάδιο µετάβασης σε αρκετούς τοµείς και το Υπουργείο Γεωργίας θα προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση πιο συγκεκριµένα.

Τέλος, στη δική του παρέµβαση ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, εξήγησε ότι ο ∆ήµος Αθηένου εισήλθε ήδη σε έργα κυκλικής οικονοµίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τοµέα και συνεχίζουν µέχρι τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αρχής, ενώ έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία.

Τι περιλαµβάνει το έργο

Στο πλαίσιο προσαρµογής στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία καταγράφονται συγκεκριμένα τα εξής: •Σύγχρονες αναπτύξεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών. •Ολοκλήρωση του κεντρικού αποχετευτικού συστήµατος. •Αξιοποίηση των ζωικών αποβλήτων στη γεωργία και κτηνοτροφία. •∆ιαχείριση των υγρών βιοµηχανικών αποβλήτων. •Κατασκευή δικτύου οµβρίων ή/και αξιοποίηση βρόχινου νερού. •Ανάπτυξη βιολογικών γεωργικών καλλιεργειών. •Τουριστική ανάπτυξη (προσπάθεια προσέλκυσης πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού τουρισμού).

Στην παρουσίαση παρατέθηκαν έργα µε ή χωρίς ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση, όπως τα εξής:

•Καθαριότητα του ∆ήµου από µπάζα. •Δημιουργία Πράσινου Σηµείου και αναβάθµιση ανταποδοτικής ανακύκλωσης. •Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστηµάτων σε κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις, δηµόσια κτίρια, περιλαμβανομένου του δημαρχείου και σχολείων, αλλά και εγκατάσταση αγρο-φωτοβολταϊκών για άντληση νερού. •Αντιµετώπιση ενεργειακής φτώχειας. •Έλεγχος υδροστάθµης διατρήσεων -ύδρευσης και άρδευσης. •Αειφορική ανάπτυξη θερµοκηπίων µε ρύθµιση θερµοκρασίας. •Ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών. •Αναβάθµιση Υπεραγορών – προσφορά τοπικών προϊόντων, µείωση συσκευασιών. •Εγκατάσταση φίλτρων στις οικίες (µείωση εµφιαλωµένου νερού). •Ανάπτυξη βιοτεχνίας επισκευών (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές) και επιδιορθώσεων (παπούτσια, ρούχα). •Αναβάθµιση του γηπέδου του Οθέλλου Αθηένου για διευκόλυνση της παραµονής του στην Α’ Κατηγορία. •Προώθηση δενδροφυτεύσεων και δηµιουργία Μονοπατιών της Φύσης. •∆ιατήρηση και ανάπτυξη βιοποικιλότητας. •∆ιατήρηση και ανάπτυξη της οικογενειακής επιχειρηµατικότητας. •∆ιατήρηση και ανάπτυξη Καταφυγίου Ζώων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy