Έτοιμη η σύμβαση για την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας

Σ’ ένα χρόνο οι προσφορές για αναπαλαίωση και μετατροπή σε Δημοτικό Μέγαρο, εκτιμά ο δήμαρχος

 

Ενάμιση χρόνο μετά τη λήψη της πολιτικής απόφασης ετοιμάστηκε τελικά η σύμβαση για την παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου Λάρνακας στο δήμο για σκοπούς μετατροπής σε δημοτικό μέγαρο.  Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας αποκάλυψε ότι η συμφωνία είναι έτοιμη και προσεχώς θα γίνει τελετή, όπου θα πέσουν οι υπογραφές. Για την ακρίβεια, θα υπογραφούν δύο συμβάσεις, ούτως ώστε να καλυφθεί νομικά το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, αφού, όπως έχουμε αποκαλύψει, η έρευνα μέσω του Κτηματολογίου έφερε στο φως ότι η γη και τα κτίρια, πλην των διατηρητέων, ανήκουν στο κράτος, ενώ τα διατηρητέα ανήκουν στο κληροδότημα Ευανθίας Πιερίδη.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο δήμαρχος Λάρνακας εκτίμησε ότι σε περίπου ένα χρόνο θα είναι εφικτή η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα κατασκευστικά έργα αναπαλαίωσης και προσθηκών και μετατροπών, ώστε ο χώρος να μπορεί να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας.

Αυτό το διάστημα τρέχει η μελέτη που εκπονεί το γραφείο Δημήτρης Μιχαήλ & Συνεργάτες, στη βάση συμβολαίου που υπογράφηκε με τον Δήμο Λάρνακας στις 12 Νοεμβρίου 2021 και η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.

Το συμβόλαιο προνοεί μεταξύ άλλων την ετοιμασία μελέτης για αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών, την αποκατάσταση ή/και την κατεδάφιση υφιστάμενων οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες ή/και συμπλήρωση αυτών με νέες, ώστε στο σύνολό τους να μπορούν να στεγάσουν τις Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Γρηγόρη Αυξεντίου.

Επίσης, η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση της αυλής (χώροι στάθμευσης, χώρος πρασίνου κ.α.) σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες, επιστημονικά και νομοθετικά, μεθόδους και κανονισμούς. Παράλληλα, όλες οι τυχόν προσθήκες / κατασκευές για τις ανάγκες της νέας χρήσης των οικοδομών και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις θα γίνουν με σεβασμό στο χαρακτήρα, τυπολογία και μορφολογία των κτιρίων αυτών. Για την αποκατάσταση του κτιρίου θα εφαρμοστούν σύγχρονες τεχνικές, συμβατές με τα παραδοσιακά υλικά για ό,τι αφορά τις διατηρητέες οικοδομές, όπως ξεκαθαρίστηκε, ενώ ο Δήμος Λάρνακας διευκρίνισε ότι από τα σχέδια εξαιρέθηκε το κτίριο των Εξωτερικών Ιατρείων, το οποίο θα παραμείνει σε λειτουργία ως έχει.

Όπως επίσης έχουμε αποκαλύψει, η τοπική Αρχή της Λάρνακας φαίνεται να έχει λύσει και το καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης, κάτι που θα γίνει μέσω της πώλησης του δημοτικού ακινήτου στις Φοινικούδες, το οποίο ανακτήθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία στον οποίο είχε πωληθεί. Η αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου, μαζί με κάποιες προσθήκες που χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημαρχείου, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ, όση ακριβώς είναι η εκτιμημένη αξία του τεμαχίου δίπλα στο καφεστιατόριο Hobos.

Το παλιό νοσοκομείο της Λάρνακας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά κτίρια της πόλης και θεωρείται, λόγω ιστορίας αλλά και τοποθεσίας, ιδανική επιλογή για δημιουργία ενός Δημοτικού Μεγάρου που αρμόζει σε μια πόλη με 4 χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Ένα θέμα που ενδεχομένως να απασχολήσει τον Δήμο Λάρνακας είναι φυσικά η αύξηση των τιμών που θα επηρεάσει το κατασκευαστικό κόστος, ωστόσο ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά, όπως ξεκαθαρίστηκε.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση του παλιού νοσοκομείου στο Δήμο για σκοπούς στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών λήφθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, ωστόσο ο εντοπισμός του προβλήματος με τα διαφορετικά ιδιοκτησιακά καθεστώτα καθυστέρησε την υλοποίησή της.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μετακίνηση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, στο πλαίσιο παραχώρησης του παλαιού νοσοκομείου της πόλης στον Δήμο.  Διευκρινίστηκε επίσης ότι η απόφαση αφορά στη μετακίνηση των Υγειονομικών Υπηρεσιών, των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και της Υπηρεσίας Προστασίας Μητρότητας και Παιδιού.

Ο Δήμος Λάρνακας έχει ήδη ενημερώσει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ότι πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζει τη μετακόμισή του.

Τάσος Περδίος

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.