Έτοιμη να δεχθεί παιδιά με καρκίνο από Ουκρανία εφόσον σταλούν δηλώνει η Λευκωσία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Κύπρος είναι πανέτοιμη να δεχθεί παιδιά με καρκίνο από Ουκρανία εφόσον της αποσταλούν, είπε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελπίδα και Εθνικός Αντιπρόσωπος Παιδογκολογίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδογκολογίας, Δρ Λοΐζος Λοΐζου.

Όπως σημείωσε, η Κύπρος δήλωσε ότι μπορεί να δεχθεί και να περιθάλψει τρία παιδιά με καρκίνο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να δεχθεί περισσότερα αν υπάρξει ανάγκη.

Ο Δρ Λοίζου είπε ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και τα παιδιά με διάφορες παθήσεις αλλά και με καρκίνο φεύγουν από την εμπόλεμη χώρα.

Ανέφερε ότι λόγω του πολέμου τα πλείστα παιδιά με καρκίνο παραμένουν χωρίς θεραπείες. «Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζωή τους κινδυνεύει από την ταχεία εξέλιξη του καρκίνου από τον οποίο πάσχουν. Οι καρκίνοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, όπως η οξεία λευχαιμία, τα λεμφώματα και άλλοι κακοήθεις όγκοι, εξελίσσονται ταχύτατα. Μόνο με επείγουσα θεραπευτική αγωγή μπορούν να νικηθούν. Η έλλειψη θεραπείας, όπως και η διακοπή των θεραπειών, που ήδη έχουν αρχίσει, δημιουργούν ανθεκτικές και ταχέως επιδεινούμενες καταστάσεις υποτροπών που οδηγούν τα παιδιά αυτά σε γρήγορο θάνατο», σημείωσε.

Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Παιδογκολογίας μαζί με το Ερευνητικό Νοσοκομείο St Judes της Αμερικής έχουν ομάδα επιστημόνων στα σύνορα της Πολωνίας, που είναι κέντρο υποδοχής των παιδιών αυτών, κατευθύνονται εκεί, γίνεται μια επιλογή και αποστέλλονται ανάλογα με τις ανάγκες σε διάφορες χώρες.

«Επικοινώνησαν και μαζί μου. Η Κύπρος αμέσως χωρίς χρονοτριβή έδωσε την έγκριση για αρχικά τρία παιδιά που είναι περίπου 22% της δύναμης της Κύπρου, δεδομένου ότι διαθέτουμε 14 κρεβάτια. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια επιλογή, ποια παιδιά πάνε πού», πρόσθεσε.

Το Ίδρυμα Ελπίδα, ανέλαβε όλα τα έξοδα που αφορούν στα ταξίδια και μετακινήσεις των παιδιών και των γονέων τους. Θα προσφέρει διαμονή στον ξενώνα Ελπίδα που βρίσκεται δίπλα από την Παιδογκολογική Κλινική, διατροφή και οικονομική βοήθεια που απαιτείται για τη διαβίωση των παιδιών και των γονιών τους κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους στην Κύπρο.

«Στην παρούσα φάση έχουμε εμπλακεί πιο ενεργά, θα έχουμε μια ευρωπαϊκή συνάντηση αύριο σε τηλεδιάσκεψη, όλοι οι εμπλεκόμενοι για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και με άλλους τρόπους διότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην Ουκρανία από οξυγόνο, φάρμακα, χημειοθεραπείες, παράγωγα αίματος. Είμαστε σε στάση αναμονής, κατά κάποιο τρόπο», είπε.

Ο Δρ Λοίζου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν σταλεί συνολικά 70 περίπου παιδιά με καρκίνο στη Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, με την προτίμηση προς το παρόν να είναι όπως τα παιδιά σταλούν προς τις γειτονικές χώρες ώστε να έχουν την ανάλογη περίθαλψη.

Σε ερώτηση, ποια είναι η έκταση του προβλήματος για παιδιά με καρκίνο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι έχουν 1.000 περιστατικά ετησίως ενώ κάθε χρόνο υπάρχουν 7.000 παιδιά, τα οποία χρήζουν θεραπειών.

«Μίλησα και με τις πρεσβείες μας στο Βερολίνο και Βαρσοβία κι είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν με την μεταφορά των παιδιών. Η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που απάντησαν θετικά και πήρε συγχαρητήρια διεθνώς για τη στάση της», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.