Έτοιμη να συζητήσει και Μαυρογιάννη η ΕΔΕΚ – Διχασμένο το ΔΗΚΟ για στήριξη Χριστοδουλίδη

Μοιρασμένος είναι ο κόσμος του ΔΗΚΟ για την επιλογή του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το κόμμα στις προεδρικές εκλογές και ιδιαίτερα για τη στήριξη προς τον έναν εκ των δύο υποψηφίων του ΔΗΣΥ, τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι τελευταίες δηλώσεις Χριστοδουλίδη έχουν ενοχλήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών και οπαδών του ΔΗΚΟ, αλλά και μεγάλο μέρος της ηγεσίας. Ωστόσο, μερίδα της ηγεσίας του κόμματος φαίνεται να έχει τροχιοδρομήσει τα πράγματα για στήριξη του κ. Χριστοδουλίδη. Σε ερώτηση της «Χ» αν δεν τους ενοχλούν οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη ότι «παραμένει μέλος του ΔΗΣΥ», ότι «δεν είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης», ότι δεν μιλά για ανατροπή και το ότι υπεραμύνεται της κυβέρνησης Αναστασιάδη, πηγές από το ΔΗΚΟ μάς είπαν ότι τους προβληματίζει, αλλά φαίνεται πως έχουν «αυτοεγκλωβιστεί»! Τους ενοχλεί ακόμη το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις ψήφους τους ΔΗΣΥ, εκτιμώντας ότι αν συσπειρωθεί ο ΔΗΣΥ πίσω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Από πλευράς ΕΔΕΚ δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση αφού αναμένεται νέα σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου μέσα στην ερχόμενη βδομάδα και μετά από τις συναντήσεις που θα έχει ο Μ. Σιζόπουλος με τους Στέφανο Στεφάνου και Νικόλα Παπαδόπουλο. Δεν αποκλείεται η στήριξη του Ν. Χριστοδουλίδη, αλλά είναι πρόθυμοι να συζητήσουν και με τον Α. Μαυρογιάννη μετά την οριστικοποίηση της υποψηφιότητάς του από το ΑΚΕΛ. Υπάρχουν, όμως, και στελέχη της ΕΔΕΚ που κατευθύνονται προς την υποψηφιότητα Γ. Κολοκασίδη.


Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα Α. Μαυρογιάννη, το ΑΚΕΛ ολοκληρώνει τις διαδικασίες του και συνέρχεται την Παρασκευή 27 Μαΐου η Κ.Ε., η οποία θα ετοιμάσει την πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στις 5 Ιουνίου, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση. Στο μεταξύ, ο Α. Μαυρογιάννης ξεκίνησε διακριτικά βολιδοσκοπήσεις και επαφές με προσωπικότητες που θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του, ενώ στις προθέσεις του είναι ότι θα έχει επαφές με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ακόμη δεν έχουν πάρει τις οριστικές τους αποφάσεις.

 

 

Προβληματισμός ΔΗΠΑ, Οικολόγων
Στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Παράταξης και των Οικολόγων επικρατεί ακόμα προβληματισμός για το τι θα πράξουν στις προεδρικές εκλογές. Οι Οικολόγοι αναμένουν τις γραπτές απαντήσεις από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ στις θέσεις που τους έχουν κοινοποιήσει και αφορούν κυρίως θέματα περιβάλλοντος και οι οποίες θα πρέπει να τους δοθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Στο Κίνημα υπάρχουν διάφορες απόψεις, αλλά αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στον επόμενο μήνα.
Ούτε στη ΔΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις τους να ληφθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουν συνάντηση με ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή.

Μιχάλης Μιχαήλ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.