Έτοιμο να κλατάρει το Σύστημα Υγείας-Τρέχουν… να βρουν θαλάμους!

Καθόλου καλή είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία βρίσκονται κοντά στα όριά τους δεχόμενα αυξανόμενη πίεση με ασθενείς COVID-19.

Σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου οι ασθενείς με covid-19 οι οποίοι νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια ανέρχονται στους 280, με τα δεδομένα να μην είναι ενθαρρυντικά για τις επόμενες μέρες.

Κάθε άλλο, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπο Χαριλάου, τις επόμενες μέρες αναμένεται ακόμα περαιτέρω αύξηση των ατόμων που θα νοσηλευτούν, αφού, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή βλέπουμε τα περιστατικά με χρονοκαθυστέρηση δέκα ημερών. Υπενθυμίζεται πως το πλάνο του ΟΚΥπΥ προέβλεπε ανάπτυξη 300 κοινών κλινών και 65 κλινών ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19.

Βλέποντας τα δεδομένα, ο ΟΚΥπΥ επεξεργάζεται τρόπους για ανάπτυξη περαιτέρω κλινών. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η προσπάθεια να αναπτυχθεί ο δεύτερος θάλαμος COVID-19 στην Πάφο, όπως προβλέπεται στο πλάνο, και αδειάζει παθολογικός θάλαμος στο ΓΝ Λεμεσού προκειμένου να αναπτυχθεί και εκεί δεύτερος θάλαμος για ασθενείς COVID-19.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια αποστολής περιστατικών μη-COVID στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Μάριο Καραϊσκάκη, την τελευταία εβδομάδα μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια 160 ασθενείς. Ο κ. Καραϊσκάκης εξέφρασε έντονη ανησυχία για την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας. Όπως είπε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος.

Βέβαια, όπως έχει επανειλημμένα λεχθεί, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι κλίνες αλλά το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που τις στελεχώνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΥπΥ για αυτόν το λόγο πάρθηκε η απόφαση για «προσωρινό» κλείσιμο των παθολογικών θαλάμων στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς και τη μεταφορά του προσωπικού στο Νοσοκομείο Πάφου. Ο κ. Χαριλάου απάντησε ότι στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς θα ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του θαλάμου των 10 κλινών που υπάρχει εκεί, με πολύ χαμηλή πληρότητα, για να αναλάβουν καθήκοντα οι δύο ιατροί παθολόγοι και το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΓΝ Πάφου. Αυτό, συνέχισε, γίνεται εξ ανάγκης γιατί αυτή τη στιγμή «αντιμετωπίζουμε μια κρίση, η οποία πρέπει να τύχει της καλύτερης διαχείρισης». Είναι, είπε, για αυτόν το λόγο που γίνεται ανακατανομή του προσωπικού, ούτως ώστε να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπος χωρίς την πρέπουσα ιατρική φροντίδα. Ο κ. Χαριλάου ξεκαθάρισε πως στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Σωτήρης Κούμας: «Η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι μεγάλη και οι αντοχές έχουν εξαντληθεί»

Στο μάξιμουμ έχει φτάσει η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια λόγω των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ γνωστοποίησε ότι χθες βράδυ δεν υπήρχε ελεύθερη κλίνη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, προσθέτοντας ότι δόθηκαν κατ’ επείγον οδηγίες να εκκενωθούν άλλα 26 κρεβάτια στο παθολογικό τμήμα για να δοθούν οι κλίνες σε ασθενείς με κορωνοϊό. Ο κ. Κούμας επισήμανε ότι η πίεση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι μεγάλη και οι αντοχές έχουν εξαντληθεί. Εξέφρασε την ελπίδα να μην φτάσουν στο σημείο να αναγκάζονται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει ή όχι, λόγω έλλειψης υποδομών.

Επίσης αναφέρθηκε και στο προσωρινό κλείσιμο κλινών στο Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς προκειμένου να μεταφερθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο θάλαμο COVID στο Νοσοκομείο Πάφου. Σημείωσε ακόμα ότι και στο Νοσοκομείο Λάρνακας σχεδόν αδρανοποιείται το παθολογικό τμήμα. Πρόσθεσε ότι μπορεί να είναι μια κατ’ επείγον κατάσταση αλλά όπως είπε οι αρμόδιοι δεν μπορούν να κλείνουν και να εκκενώνουν τμήματα γιατί όπως είπε εκεί υπάρχουν ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία. Επανέλαβε ότι ήταν προβλέψιμη η κατάσταση τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή έπρεπε να γίνει διαφορετικά.

Δρ. Μιχάλης Βωνιάτης: «Αν δεν πειθαρχήσουμε ίσως επανέλθει ένα νέο lockdown»

Οι εκτοξεύσεις κρουσμάτων εμφανίστηκαν μια εβδομάδα με 10 μέρες, μετά το άνοιγμα των χώρων εστίασης ανέφερε ο επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ δήλωσε ότι στις καφετέριες είναι δύσκολο να υπάρχει πειθαρχία και τήρηση του πρωτοκόλλου γιατί όπως είπε κυρίως οι νέοι κινούνται χωρίς μάσκες στο χώρο και πάνε από το ένα τραπέζι στο άλλο. Ανέφερε ότι ειδικά η νεολαία έχει κουραστεί με τους περιορισμούς αλλά τόνισε ότι αν δεν πειθαρχήσουμε ίσως επανέλθει ένα νέο lockdown. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να ήταν πιο φειδωλή σε ότι αφορά τα μέτρα χαλάρωσης στις καφετέριες καθώς όπως είπε εργάζονταν με το take away.

Για τα εστιατόρια είπε ότι είναι πιο πειθαρχημένη η κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι και στους χώρους εργασίας υπάρχουν αυξημένα κρούσματα καθώς κάποιοι που έχουν βάλει το εμβόλιο ή έχουν κάνει rapid test, αφαιρούν τις μάσκες και συνομιλούν με συναδέλφους τους με αποτέλεσμα τη μετάδοση του ιού. Ακόμα, ο επιδημιολόγος είπε ότι το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού έχει συμβάλει στα μέγιστα στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Παράλληλα, ο κ. Βωνιάτης είπε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στους εμβολιασμούς, λέγοντας ότι είμαστε ακόμα πίσω. Πρόσθεσε ότι ορισμένα εμβόλια όπως των Pfizer και Moderna έχουν αποτελεσματική κάλυψη των μεταλλάξεων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι ίσως υπάρχει και τρίτη δόση του εμβολίου μέσα στο φθινόπωρο και να είναι προσαρμοσμένη στις νέες μεταλλάξεις με καλύτερα αποτελέσματα.

Μάριος Κουλούμας: «Κάποιοι δεν ακούνε και δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πανδημίας»

Όσες κλίνες χρειαστούν πρέπει να γίνουν και να δοθούν γιατί δεν πρέπει να μείνει κανένας πολίτης στο δρόμο ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ασθενών Μάριος Κουλούμας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια, προσθέτοντας ότι κάποιοι δεν ακούνε και δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της πανδημίας. Ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι αν δεν συμμορφώνονται οι πολίτες με τα μέτρα και τα πρωτόκολλα, τότε θα συνεχίσει η διασπορά του ιού και θα υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Για τους εμβολιασμούς, πρότεινε όπως μπορούν να εμβολιάζονται όλες οι ηλικίες που επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο της ASTRAZENECA. Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού και σε επαγγελματίες που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κόσμο όπως εκπαιδευτικοί, κομμωτές, γκαρσόνια και γυμναστές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν πάνε στα δημόσια νοσηλευτήρια γιατί φοβούνται ότι μπορεί να «κολλήσουν» τον ιό, με αποτέλεσμα να αφήνουν εξετάσεις και τα προβλήματα υγείας τους για το μέλλον.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy