Έτοιμοι να προτείνουν λύσεις για να μην “βουλιάξουν”

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Κραυγή αγωνίας ακόμη μια φορά από τους μικρομεσαίους, που αναμένουν ένα δύσκολο φθινόπωρο. Ίσα-ίσα που κατάφεραν να κρατηθούν όλο αυτό το διάστημα με την πανδημία του κορονοϊού και τα προβλήματα που τους προκάλεσε και τώρα με τις αυξήσεις σε ενοίκια, λογαριασμούς και προϊόντα οι περισσότεροι είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο.

Να βάλουν οριστικό λουκέτο, αφού τα έξοδά τους είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδά τους. Τι και αν κινήθηκε λίγο η αγορά λόγω εκπτώσεων, αυτό δεν είναι αρκετό, όπως ομολογούν οι ίδιοι. Η κυβερνητική εξαγγελία για επιδότηση της αύξησης αποδείχθηκε ανεπαρκέστατη, γιατί κάλυψε ένα πολύ μικρό μέρος των καταναλωτών και ήταν για τις επιχειρήσεις εντελώς ανεπαίσθητη.

Μάλιστα, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Στέφανος Κουρσάρης, λόγω των ψηλών τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχει επηρεαστεί η κατανάλωση, η ψυχολογία των καταναλωτών αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Πέραν από το οικονομικό ζήτημα, είναι και το ψυχολογικό, για το οποίο κανείς δεν δίνει σημασία, όπως συνέβηκε και την περίοδο της πανδημίας που πάλι υπήρχαν και ζητήματα ψυχικής υγείας.

Πάντως τα όσα μέτρα λαμβάνονται μέχρι τώρα είναι ανεπαρκή. Σύμφωνα και με την ΠΟΒΕΚ, τα μέλη της οποίας βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες, επισημαίνεται πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και αφορούν την πανδημία, το κύμα των αυξήσεων ή τον πληθωρισμό είναι ανεπαρκή, καθώς δεν στηρίζονται πάνω σε ένα μεσοπρόθεσμό πλάνο που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των επόμενων μηνών, που δυστυχώς προβλέπονται δύσκολοι.

Είναι απαραίτητο τα οποιαδήποτε μέτρα να μη λαμβάνονται σπασμωδικά και για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά να ενσωματωθούν σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Μάλιστα, η ΠΟΒΕΚ θα προχωρήσει ακόμη μια φορά ένα βήμα παρακάτω για να προλάβει τα χειρότερα και τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσει μια σειρά αιτημάτων προς την εκτελεστική εξουσία (περίπου 20) και θα έχει συναντήσεις με τους υποψηφίους για την προεδρία, ώστε να πιέσουν για να ενσωματωθούν στα προεκλογικά τους προγράμματα.

Βέβαια, τα μέτρα δεν θα έπρεπε να ήταν εκ των υστέρων εισηγήσεις των όποιων επηρεαζόμενων ομάδων. Αντίθετα, για κάποια θέματα θα έπρεπε προληπτικά να γίνεται η κατάλληλη επεξεργασία και αν κρίνεται σκόπιμο, να εφαρμόζονται προτού έρθουν τα χειρότερα. Όπως για παράδειγμα στο θέμα του τουρισμού.

Αλήθεια, ανέμενε κάποιος ότι οι ροές των ξένων τουριστών θα ήταν οι ίδιες με άλλες χρονιές; Ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ανέμεναν οι αρμόδιοι εδώ στην Κύπρο ότι μπορούσε να στηριχθεί ο τουρισμός μας στους Ρώσους; Ή ότι σε μια περίοδο ρευστή λόγω της πανδημίας θα ταξίδευαν οι χιλιάδες των προηγούμενων χρόνων; Τι μέτρα λήφθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση; Πάντως οι καταστηματάρχες στο Παραλίμνι καταγγέλλουν πως αγνοούνται οι επιστολές τους προς τον Υπουργό Οικονομικών για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy