Έτοιμος με νέο πλάνο ο ΟΑΥ για λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων

Αν χρειαστεί θα στεγαστούν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε κάθε επαρχία

Στην τελική ευθεία για εφαρμογή του θεσμού των εφημερεύοντων ιατρείων τα Σαββατοκύριακα και τις δημόσιες αργίες βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Οι προσπάθειες είναι να εφαρμοστεί ο θεσμός εντός Ιουνίου και κοντά στο χρονοδιάγραμμα που υπήρχε αρχικά. Όπως φαίνεται παρά τη δυστοκία που έχει προκύψει από πλευράς ΟΚΥπΥ για λειτουργία εντός των κρατικών ιατρικών κέντρων, ο ΟΑΥ προχωρά με άλλο πλάνο.

Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, έχει γίνει ήδη συνεννόηση με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ένα σε κάθε επαρχία, που θα παραχωρήσει τους χώρους του έναντι ενοικίου και εκεί θα λειτουργούν οι εφημερίες στις οποίες θα συμμετάσχουν γιατροί ιδιώτες, αλλά και του δημοσίου που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ.

Στόχος, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι να μπορέσει να εφαρμοστεί ο θεσμός εντός χρονοδιαγράμματος και μέχρι να ξεκαθαρίσει εάν τελικά ο ΟΚΥπΥ θα συμφωνήσει στη χρήση των δικών του χώρων. Εάν αυτό γίνει αργότερα, τότε θα αλλάξουν και οι διευθετήσεις.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημείωσε ότι θα δώσουν τις εισηγήσεις τους εντός χρονοδιαγραμμάτων, ενώ όπως είπε είναι θετικοί στη λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός εντός ΟΚΥπΥ αφού εκτιμούν ότι οι εγκαταστάσεις των Κέντρων Υγείας λειτουργούν όπως πρέπει και καλύπτουν ήδη τις ανάγκες, συνεπώς δεν βλέπουν το λόγο να στεγαστούν σε αυτά τα εφημερεύοντα ιατρεία. Θέση βέβαια η οποία προκαλεί ερωτηματικά στον ΟΑΥ που δεν βλέπει το λόγο που υπάρχουν οι αντιδράσεις αφού θα καταβάλλεται ενοίκιο για την παραχώρηση των χώρων αυτών. Πάντως, όπως πληροφορούμαστε, αρχικά ο ΟΚΥπΥ έθεσε τη λειτουργία του θεσμού μόνο με γιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων, κάτι όμως που δεν βρήκε σύμφωνο τον ΟΑΥ αφού εκτιμά ότι ο αριθμός τους δεν είναι ικανοποιητικός για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Εξάλλου, χθες, η ΠΑΣΥΚΙ πραγματοποίησε συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ για να συζητήσουν για το θέμα των εφημερεύοντων ιατρείων.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, μιλώντας στον «Άστρα» είπε ότι οι κυβερνητικοί ιατροί δεν έχουν στα χέρια τους την πρόταση του ΟΑΥ για τη λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν εργασιακά θέματα. Διερωτήθηκε ποιοι ιατροί θα στελεχώσουν τα εφημερεύοντα ιατρεία, ποια θα είναι τα ωράρια, αλλά και πώς θα λειτουργήσει το σύστημα. Εξέφρασε ακόμα απορία αν θα υπάρχουν αστικά και αγροτικά κέντρα, για κάλυψη όλων των ασθενών. Επίσης, ο κ. Κούμας είπε ότι θα είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές των δημοσίων νοσηλευτηρίων για τη λειτουργία των εφημερεύοντων ιατρείων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy