Ετοιμος πριν το τέλος 2022 ο Κώδικας Καλής Διαχείρισης και Προστασίας Υγροτόπων, λέει ο Καδής

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, εξήγγειλε την έναρξη ετοιμασίας «Κώδικα Καλής Διαχείρισης και Προστασίας των Υγρότοπων» της Κύπρου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Terra Cypria.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, δήλωσε ότι ο Κώδικας θα είναι έτοιμος πριν το τέλος του 2022 και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ιεράρχηση δράσεων για αποκατάσταση σημαντικών υποβαθμισμένων υγροτόπων, γενικές κατευθυντήριες γραμμές για οργανωμένα σύνολα και το κοινό, καθώς και το πλαίσιο προώθησης της έρευνας και των δραστηριοτήτων που αφορούν στην παρακολούθηση και στην ορθή διαχείριση και προστασία των υγροτόπων.


«Η σημασία των υγροτόπων είναι τεράστια και πολυδιάστατη, αφού, όχι μόνο αποτελούν αναντικατάστατο δείκτη της ποιότητας και της επάρκειας των υπόγειων νερών μιας χώρας, αλλά έχουν καθοριστική συνεισφορά στην εξασφάλιση τροφής και καθαρού νερού, στην προστασία από τις πλημμύρες και τη διάβρωση και στη σταθεροποίηση της ακτογραμμής», ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση.

Συμπλήρωσε ότι οι υγρότοποι «προσφέρουν καταφύγιο σε χιλιάδες είδη φυτών και ζώων, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα, ενώ παράλληλα αποτελούν και περιοχές αναψυχής και ξεκούρασης». Πρόσθεσε ότι οι υγρότοποι μπορούν να εμπλουτίσουν και το τουριστικό προϊόν της χώρας, καθώς προσελκύουν αρκετά άτομα όπως φυσιοδίφες, περιπατητές και πτηνοπαρατηρητές.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η τεράστια οικολογική σημασία των υγροτόπων είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Στις 2 Φεβρουαρίου 1971, στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, υπογράφτηκε η διεθνής σύμβαση για τους υγροτόπους, γνωστή ως Σύμβαση Ramsar. Η Σύμβαση Ramsar είναι μια διακυβερνητική συνθήκη που παρέχει το πλαίσιο για εθνική δράση και διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση και τη συνετή χρήση των υγροτόπων και των πόρων τους. Στη συνθήκη περιλαμβάνονται περισσότεροι από 2,400 υγρότοποι, από τις 172 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, μεταξύ αυτών και η Κύπρος.

Στο πλαίσιο της Σύμβασης, η Αλυκή Λάρνακας, που περιλαμβάνει τη Μεγάλη Λίμνη και τις λίμνες Ορφανή, Σορού και Αεροδρομίου, συνολικής έκτασης 1.761 εκταρίων, έχει περιληφθεί στον κατάλογο ως ο 1081ος υγρότοπος διεθνούς σημασίας, ενώ παράλληλα έχει ενταχθεί και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000.


Η Σύμβαση Ramsar, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα προστασίας κατά τη 12η συνάντηση των κρατών μερών της το 2015, αναγνώρισε την ιδιαίτερη σημασία των Μεσογειακών νησιώτικων υγροτόπων. Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέρη της Μεσογείου να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των υγροτόπων τους, ανέφερε ο Υπουργός.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Terra Cypria, λειτουργώντας ως Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος και ακολουθώντας το παράδειγμα της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF Ελλάδος, προχώρησε το 2014 στην απογραφή όλων των υγροτόπων του νησιού, φυσικών και τεχνητών, με εμβαδόν πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν 374 υγρότοποι, εκ των οποίων οι 316 είναι τεχνητοί και οι 58 φυσικοί, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι η λειψυδρία στην Κύπρο οδήγησε στη δημιουργία πολλών τεχνητών έργων, όπως υδατοφράκτες και εξωποτάμιες δεξαμενές, που έχουν ως στόχο την αποθήκευση, όσο το δυνατόν περισσότερης ποσότητας νερού και τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα. Οι τεχνητοί υγρότοποι του νησιού, που πλέον υπερισχύουν των φυσικών, αποτελούν σήμερα και τεχνητά οικοσυστήματα που φιλοξενούν πολύ σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, ανέφερε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.