Έτσι θα λειτουργούν τα εφημερεύοντα ιατρεία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Αρχίζει το Σάββατο, 9 Ιουλίου, η λειτουργία των υπηρεσιών εφημερίας προσωπικού ιατρού, οι οποίες θα παρέχουν φροντίδα υγείας σε ενήλικες και παιδιά, που είναι δικαιούχοι στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ).

Η έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία δόθηκαν όλες οι λεπτομέρειες σε σχέση με τη λειτουργία του θεσμού.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα περιλαμβάνουν την παροχή φροντίδας υγείας από προσωπικούς ιατρούς ενηλίκων και παιδίατρους σε περιβάλλον πρωτοβάθμιου ιατρείου και θα αφορούν μόνο έκτακτα προβλήματα υγείας, που προκύπτουν τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ικανοποίηση για την έναρξη λειτουργίας του θεσμού εξέφρασαν από το βήμα της διάσκεψης, ο Υπουργός Υγεία, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινοντίδης, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, οι οποίοι έκαναν λόγο για ένα θεσμό, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, που λαμβάνουν οι ασθενείς, ενώ μίλησαν και για ένα έμμεσο τρόπο στήριξης και ενίσχυσης του ΓεΣΥ.

Τι είναι οι υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ

Εξηγώντας τις λεπτομέρειες της λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, η Διευθύντρια του ΟΑΥ, Έφη Καμμίτση, είπε πως οι δικαιούχοι μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες εφημερίας, όταν παρουσιάζουν κάποια οξεία έναρξη ανησυχητικών συμπτωμάτων, όταν νιώσουν απότομο και έντονο πόνο, όταν επιδεινωθούν τα συμπτώματα κάποιας σοβαρής χρόνιας ασθένειας τους ή όταν παρουσιάσουν υψηλό πυρετό, που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Επιπλέον, η κ. Καμμίτση είπε πως οι δικαιούχοι δεν πρέπει να απευθύνονται στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ για προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις, για έκδοση επαναλαμβανόμενων συνταγών, για έκδοση παραπεμπτικών σε άλλες υπηρεσίες του ΓεΣΥ ή για περιπτώσεις κατά τις οποίες ο δικαιούχος δεν είχε χρόνο να επισκεφθεί τον Προσωπικό Ιατρό του.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ δεν θα πραγματοποιούνται αιματολογικές αναλύσεις, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, αλλαγές πληγών ή συρραφή τραυμάτων, για να προσθέσει πως οι ώρες λειτουργίας των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα είναι τα Σαββατοκύριακα και στις Δημόσιες Αργίες.

Συγκεκριμένα, οι ώρες λειτουργίας θα είναι το Σάββατο από τις 09.00 μέχρις τις 17:00 και την Κυριακή και τις Δημόσιες Αργίες από τις 15:00 μέχρι τις 19:00.

Τρόπος πρόσβασης στις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ

Όπως συμπλήρωσε η κ. Καμμίτση, για να λάβουν υπηρεσίες από προσωπικό ιατρό των υπηρεσιών εφημερίας, οι δικαιούχοι επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τις υπηρεσίες εφημερίας ΠΙ της επαρχίας τους κατά τις ώρες λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας.

«Κατόπιν αξιολόγησης του προβλήματος υγείας», είπε, «και εφόσον κριθεί αναγκαίο, διευθετείται ραντεβού εντός της ημέρας και των ωρών λειτουργίας των υπηρεσιών εφημερίας. Τονίζεται ότι, για την εύρυθμη εξυπηρέτηση των δικαιούχων, οι υπηρεσίες λειτουργούν μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού».

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι « σήμερα βρισκόμαστε εδώ, μετά από 3 χρόνια και παρουσιάζουμε τη διαδικασία λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, οφείλεται σε όλους εσάς, Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, συντεχνίες γιατρών, νοσηλευτών και Επιστημονικών Εταιρειών, που αν και υπήρχαν εκκρεμότητες και ζητήματα επεδείξατε βούληση με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασθενών».

Ιδιαίτερη αναφορά και συγχαρητήρια απηύθυνε στους γιατρούς τους δημοσίου, των συντεχνιών ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ και στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, που όπως είπε «επέδειξαν ετοιμότητα για να αναλάβουν την έναρξη των εφημεριών στις υποδομές του οργανισμού, ως ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών Υγείας της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα η βούληση όλων απαντά και στις επικρίσεις που δεχθήκαν το τελευταίο διάστημα περί αποτυχίας των εφημερευόντων ιατρείων, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους να αγκαλιάσουν αυτή την υπηρεσία και να της δώσουν χρόνο να δουλέψει.

Είπε ακόμα πως το Υπουργείο του θα παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται, ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων προς όφελος των ασθενών.

Στόχος τα εφημερεύοντα ιατρεία και τις καθημερινές

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού ενταχθούν στο σύστημα και οι ιδιωτικοί ιατροί, ο μεγάλος στόχος του Υπουργείου του είναι να δημιουργηθούν εφημερεύοντα ιατρεία τις καθημερινές και τις αργίες μέχρι αργά το βράδυ.

Σημείωσε ότι στόχος τους θα είναι και η δημιουργία εφημερευόντων στις ορεινές και αγροτικές περιοχές.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινοντίδης, είπε ότι η λειτουργεία των υπηρεσιών εφημερίας βρισκόταν στο πλάνο του ΟΑΥ, σημειώνοντας ότι σιγά – σιγά ολοκληρώνονται οι σχεδιασμοί του Οργανισμού.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς, αλλά και οι ΠΙ, για να σημειώσει ότι ο ΟΑΥ θα παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξή τους και εκεί και όπου χρειάζεται θα προβούν σε διορθωτικές ενέργειες.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, είπε με τη σειρά του ότι η κίνηση αυτή αυξάνει την προσβασιμότητα των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας, κάτι που όπως είπε ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή η προσπάθεια θα πετύχει, ενώ ζήτησε την κατανόηση του κοινού τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες, μέχρι το πρόγραμμα να βρει το ρυθμό του και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι με ανοικτή τη γραμμή επικοινωνίας με το αρμόδιο Υπουργείο «θα βρισκόμαστε σε αυτό το σχεδιασμό πρωτοπόροι, έτσι ώστε να το βελτιώνουμε σε ένα προσδοκώμενο θετικό αποτέλεσμα, γιατί οι προσδοκίες των ασθενών είναι πάρα πολύ ψηλές».

Όπως είπε ο Δρ Αγαθαγγέλου ο ΠΙΣ σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες και σε συνεργασία με τον ΟΑΥ θα προχωρήσει σε μια μεθοδολογία αξιολόγησης των δεδομένων, ώστε να προχωρήσουν στο σχεδιασμό για άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα.

Τόνισε ότι το σύστημα των εφημερευόντων ιατρείων δεν είναι υπόθεση του δημοσίου ή των συναδέλφων, αλλά σημείωσε ότι είναι «υπόθεση όλων».

Συμπλήρωσε ακόμα πως ο σχεδιασμός των υποδομών στον ιδιωτικό τομέα είναι ήδη σε διαδικασία συζήτησης, για να σημειώσει ότι σύντομα θα ενταχθεί και ο ιδιωτικό τομέας στο σύστημα.

Στοιχεία επικοινωνίας υπηρεσιών εφημερίας ΠΙ

Τα στοιχεία επικοινωνίας των υπηρεσιών εφημερίας ΠΙ για ενήλικες και για παιδιά, ανά επαρχία:

Screenshot 2022 07 07 115546

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.