Εξαπάτηση δανειοληπτών από ΚΕΔΙΠΕΣ – Κρυφή πρόνοια για αποδοχή παλιών χρεώσεων

«Καταστρατήγηση» του σχεδίου από την ΚΕΔΙΠΕΣ καταγγέλλει ο Επίτροπος

Η ΚΕΔΙΠΕΣ έβαλε στα κρυφά πρόνοια στα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε με δανειολήπτες στα πλαίσια του σχεδίου Εστία, η οποία οδηγεί στην κατοχύρωση των παλαιών υπερχρεώσεων!

Σύμφωνα με σημείωμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, Παύλου Ιωάννου, στα συμβόλαια τα οποία ετοίμασε η ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρεται στα ψιλά γράμματα στους όρους και τις προϋποθέσεις ότι οι δανειολήπτες πρέπει να αποσύρουν «οποιεσδήποτε αγωγές/ανταπαιτήσεις» έχουν καταθέσει σε σχέση με το δάνειο το οποίο θα ενταχθεί στο σχέδιο Εστία και/ή οποιοδήποτε άλλο δάνειο έχουν στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Αναφέρεται μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει «πριν ή ταυτόχρονα με την υλοποίηση της προσφοράς» για αναδιάρθρωση του δανείου με σκοπό την ένταξη του στο Εστία.

Ο Π. Ιωάννου καταγγέλλει ότι λόγω της συμπερίληψης της πιο πάνω πρόνοιας «έχει διαπιστωθεί καταστρατήγηση» των όρων του σχεδίου Εστία εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ. Επισημαίνεται μάλιστα ότι στο σχέδιο Εστία προνοείται συγκεκριμένη διαδικασία όσον αφορά τον χειρισμό υποθέσεων στις οποίες ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι το ποσό του χρέους ήταν λανθασμένο (π.χ. μετά από απόφαση Δικαστηρίου ή σχετικής αρχής νοουμένου ότι η Συμμετέχουσα έχει κάνει αποδεκτή τη δεσμευτικότητα της απόφασής της), η οποία είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτή η οποία αναφέρεται στα έγγραφα της ΚΕΔΙΠΕΣ. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο Εστία προνοείται όπως σε αυτές τις περιπτώσεις η «οποιαδήποτε διαφορά προκύψει θα μειώνει το ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων». Μάλιστα καθορίζεται συγκεκριμένη διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθείται, αφού αναφέρεται ότι το επιπλέον ποσό πρέπει να αφαιρείται πρώτα από το αναδιαρθρωμένο παγοποιημένο δάνειο, ακολούθως από το αναδιαρθρωμένο εναπομείναν δάνειο και μετά από το αναδιαρθρωμένο δάνειο της κύριας κατοικίας.

«Δυστυχώς, έχει διαπιστωθεί καταστρατήγηση του πιο πάνω όρου σε έγγραφα της ΚΕΔΙΠΕΣ, τα οποία υπεγράφησαν από εντάξιμους στο αναφερθέν Σχέδιο», όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Π. Ιωάννου. Επισημαίνεται επίσης ότι: «Είναι φανερό από τη σύγκριση των πιο πάνω όρων ότι τα έγγραφα της ΚΕΔΙΠΕΣ συνιστούν σαφή καταστρατήγηση του Μνημονίου, αλλά και της εξαγγελίας της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Το γεγονός αυτό», προστίθεται, «δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους δανειολήπτες».

3.000 αιτήσεις στην ΚΕΔΙΠΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει δεχτεί περίπου 3.000 αιτήσεις, για το σχέδιο Εστία. Απ’ αυτές οι 600 είναι πλήρως συμπληρωμένες, ενώ 300 πέρασαν ήδη από το στάδιο της αξιολόγησης και για πολλές απ’ αυτές έχουν υπογραφεί και τα σχετικά συμβόλαια.

«Μην υπογράφετε έγγραφα με τον επίμαχο όρο»

Στο σημείωμά του ο Επίτροπος καλεί τους δανειολήπτες να μην υπογράφουν έγγραφα τα οποία περιλαμβάνουν το πιο πάνω επίμαχο όρο. Επίσης, για όσους έχουν ήδη υπογράψει αναφέρεται ότι «θα κληθούν να υπογράψουν εκ νέου συμφωνητικά έγγραφα, τα οποία θα έχουν αποκαθαρθεί από τον εν λόγω όρο».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy