Εβδομάδα αποφάσεων για χαλαρώσεις-«Με προσοχή η άρση μέτρων» λέει ο Δρ. Καραγιάννης

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου είναι αρκετά καλή και επιτρέπει κάποιες χαλαρώσεις, δήλωσε στον Άστρα ο καθηγητής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης.

Ωστόσο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να γίνει με προσοχή διότι όπως αποδείχθηκε σε άλλες χώρες η χαλάρωση των μέτρων επέφερε νέα έξαρση του ιού. Την Τετάρτη, όπως είπε, η επιδημιολογική ομάδα θα πάει στο προεδρικό με συγκεκριμένες εισηγήσεις ενώ όπως είπε οι ημερομηνίες θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο.

Σήμερα, πρόσθεσε, θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και αύριο θα συσκεφθεί η επιστημονική ομάδα. Σε ότι αφορά το άνοιγμα των χώρων εστίασης ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το ζητούμενο είναι να τους δοθεί μια ημερομηνία για να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες.

Εκτίμησε ότι κατά το πρώτο 15νθήμερο οι χώροι εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 11 το βράδυ αντί στις 9 και ότι για να μην ξανακλείσουν θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Σε ότι αφορά τα σχολεία, είπε ότι τα παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων ενδέχεται να επιστρέψουν στα σχολεία από την 1η Μαρτίου. Αναφορικά με το απαγορευτικό διάταγμα για δημόσιες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου υπήρξε ένα καλό παράδειγμα και η εισήγηση της επιστημονικής ομάδας θα είναι όπως επιτρέπονται εφόσον θα τηρούνται τα πρωτόκολλα.

Ο κ. Καραγιάννης απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι άγνωστο γιατί η Λεμεσός εξακολουθεί να παρουσιάζει τον ψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού καθημερινά. Οι υπηρεσίες, πρόσθεσε, προσπαθούν να διαπιστώσουν μέσω των τεστ και των επαφών αλλά και των επαφών αυτών των επαφών να βρούνε πού βρίσκεται το πρόβλημα.

Φαίνεται, είπε είτε κάποιοι που έπρεπε να είναι σε περιορισμό δεν είναι ή κάποιοι δεν δηλώνουν τις επαφές τους με αποτέλεσμα να διασπείρεται ο ιός.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.