Εβδομάδα παρακολουθήσεων ή χρόνια παρακολουθήσεων;

Της Άντριας Ζαμανή

 

Με πολύ ενδιαφέρον αλλά και ακόμη περισσότερη ανησυχία αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι επαφές της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus σε Κύπρο και Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε να ακούσουμε από τους Ευρωπαίους αν και πόσο είναι μπλεγμένη (και) σε αυτό το σκάνδαλο η μικρή μας χώρα. Ως γνωστό, όποια πέτρα σκανδάλου κι αν σηκώσεις, με κάποιον περίεργο τρόπο η Κύπρος κρύβεται από κάτω, ή τουλάχιστον προσπαθεί να κρυφτεί. Βέβαια και που γίνονται γνωστά τα σκάνδαλα σε αυτή τη χώρα δεν βλέπουμε διαφορά, μιας και όλα περνούν απαρατήρητα και κυρίως ατιμώρητα. Μία από τα ίδια, λογικά, θα γίνει και με τις παρακολουθήσεις.


Δεν είναι ότι αναμένεται πως θα έρθει η τίση γιατί μας κατέβηκαν οι Ευρωπαίοι, άλλωστε όπως αντιλαμβανόμαστε θα επικεντρωθούν στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές λογισμικών. Βέβαια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει σε ό,τι αφορά αυτό το περιβόητο πόρισμα – φάντασμα για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν και για την υπόθεση και για την ύπαρξη του συγκεκριμένου πορίσματος. Η Επιτροπή αυτή θα κάνει τη δουλειά της, όπως αυτή κρίνει σωστά, μίλησε ήδη με κυβερνητικούς αξιωματούχους και βρίσκεται στην Αθήνα. Θα περιμένουμε, με ανυπομονησία εννοείται, τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν τα μέλη της Επιτροπής την Παρασκευή, να δούμε τι άκουσαν τα αυτάκια τους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Δεν είναι όμως τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός ότι μία Επιτροπή που ασχολείται με παράνομα λογισμικά επιλέγει να έρθει στην Κύπρο, με δεδομένο ότι κάτι συνέβη ή και συμβαίνει στη χώρα μας, σχετικά με το ζήτημα, αλλά όλοι οι αρμόδιοι κάνουν τις πάπιες; Είναι κρίμα που κάποιοι θεωρούν ότι η νοημοσύνη των πολιτών είναι τόσο χαμηλή που θα πιστέψουν τις κυβερνητικές διακηρύξεις τύπου «η Κύπρος δεν σχετίζεται με το θέμα των παρακολουθήσεων και τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα», όταν μόνο η κουτσή Μαρία δεν έχει πληροφορίες για το σκάνδαλο που λαμβάνει χώρα εδώ και χρόνια στην πατρίδα μας. Πληροφορίες στον Τύπο τόσο σε Κύπρο όσο και Ελλάδα, συνδέουν τη χώρα μας αλλά και τον Δημοκρατικό Συναγερμό με τα όσα συμβαίνουν, ωστόσο τηρείται, και για αυτό το ζήτημα, σιγή ιχθύος. Βασικά καλύτερα να μην τοποθετούνταν παρά να επιδίδονται σε αυτό τον αγώνα δρόμου να πείσουν, δεν ξέρω κι εγώ ποιους, για το αντίθετο.

Θα είναι και το θέμα των παρακολουθήσεων άραγε μία σειρά με γνωστό τέλος (ατιμωρησία, πάμε παρακάτω, δεν έγινε ποτέ) ή θα γίνει η έκπληξη που όλοι περιμένουμε με επίρριψη ευθυνών σε όσους ενδεχομένως εμπλέκονται με την υπόθεση;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.